perjantai 15. tammikuuta 2016

Testaa salapoliisin taitosi Sherlock Holmesin seurassa

  Tohtori John Watson: Sherlock Holmesin arvoitukset. 150 maailman kuuluisimman salapoliisin innostamaa arvoitusta. Teksti ja arvoitukset Tim Dedopulos, kuvitus Rebecca Wright ja Chris Gould, suomentaneet Susanna Tuomi ja Auri Paajanen, 288 sivua, Paasilinna 2015.


Rohkenen arvailla, että parhaillaan eletään todellista Sherlock Holmes -buumia. 

Suomessa tulee tv-ensi-iltaan sunnuntaina kolmen tuotantokauden jälkeen Uusi Sherlock -sarjan spesiaalijakso The Abominable Bride, joka sijoittuu aiemmista tuotantokausista poiketen Arthur Conan Doylen alkuperäisten tarinoiden aikaan. 

Arthur Conan Doylen vuodesta 1892 julkaisemat Sherlock Holmes -tarinat kiinnostavat myös nykylapsia ja -nuoria. 

Perheen kuopuksen kanssa katsottiin jo ennen Uusi Sherlock -sarjaa vanhoja Sherlock Holmes -filmatisointeja, ja vähin erin poika innostui lukemaan myös Sherlock Holmesin kootut kertomukset (Teos 2010, suom. Jaakko Anhava).

Monenikäisten Sherlock Holmes -entusiastien iloksi Paasilinna-kustannus julkaisi viime vuonna viihdyttävän ja pieteetillä koostetun pulmapähkinäkirjan Sherlock Holmesin arvoitukset

Kirja on merkitty Holmesin kollegan Tohtori John Watsonin nimiin, mutta pseudonyymin takana on Tim Dedopulos.

Tehtävät on jaettu neljään ryhmään: alkeistehtävät, helpot, visaiset ja pirullisen vaikeat. Tehtävät esitellään Sherlock Holmesin ja Tohtori Watsonin välisenä dialogina, ajan puheenparrelle ja käytöskoodille ominaiseen tyyliin. Luonnikkaasta suomennoksesta on kiittäminen Susanna Tuomea ja Auri Paajasta.


Jokaisella aukeamalla on yleensä kaksi pulmatehtävää, joiden vastaukset löytyvät kirjan lopusta. Kuvituksena on käytetty myös osittain alkuperäistä, tekijänoikeuksista vapaata tai luvanvaraisesti julkaistavaa kuvitusta, jotka on väritetty ajan hengen mukaan. Kuvitusta Tim Dedopulosin kirjaan Sherlock  Holmesin arvoitukset, Paasilinna 2015. 

Tehtävien ratkaisussa on vaihtelevasti apua sekä matematiikan, fysiikan, psykologian, logiikan, historian tuntemuksen ja yleissivistyksen että tavallisen maalaisjärjen käyttämisestä.

Rouva Huu ei todellakaan ratkaissut tai edes yrittänyt ratkaista kaikkia visaisia tehtäviä. Mutta kirjaan on helppo koukuttua.

Uskoisin, että kirjasta on iloa myös kouluopetuksessa, monissakin eri oppiaineissa. 

Ja eittämättä kirja soveltuu myös johdatukseksi Sherlock Holmesin maailmaan myös sellaiselle lapselle ja nuorelle, jolle se on vielä pysynyt tuntemattomana. 

Ja kenelle tahansa lahjakkaalle ja/tai erilaisista haasteista pitävälle lapselle tämä kirja voi olla suoranaista herkkua!

Paasilinnan kustantama kirja lomittuu hauskasti myös pulmakirjaperinteen jatkumoon: muistetaanpa vaikka Yrjö Karilaan klassinen Antero Vipunen, arvoitusten, ongelmien, leikkien ja pelien sekä eri harrastusalojen pikku jättiläinen (WSOY 1950), josta on otettu lukuisia painoksia. Näitä samoja pulmatehtäviä julkaistiin ennen paljon myös lasten- ja nuortenlehdissä.

Saman genren modernia linjastoa edustaa myös Jukka Laajarinteen ja Martti Ruokosen Madon luvut, matemaattisia sekoiluja (WSOY 2003), jonka tehtävät painottuvat matemaattiseen hoksaamiseen. 

Sherlock Holmesin hengessä ja jalanjäljissä on julkaistu paljon myös lasten- ja nuortenkirjallisuutta, tässä muutamia eri vuosikymmeniltä. Poiminnat Lastenkirjainstituutin ONNET-tietokannasta:Reijo Vahtokari: Saarelaisten salaisuus, Otava 2007

13-vuotias Johannes lukee kesällä saaristossa aikansa kuluksi Sherlock Holmes -kirjoja, kunnes saa oman rikosmysteerin selvitettäväkseen. 


Karen Wallace & Emma Damon: Kadonneiden korujen tapaus; Röyhtäilevien jättililjojen tapaus; Varastetun välkkyvekottimen tapaus, suom. Terhi Leskinen, Kustannus-Mäkelä 2005
 

Helppolukuisessa sarjassa seikkailee koirasalapoliisi Serlokki Hurtta ja tohtori Vompatti Wattinen.Frank Rodgers: Herra Kroko etsivänä, suom. Terhi Leskinen, Kustannus-Mäkelä 2011.


Kalle Veirto: Etsivätoimisto Henkka & Kivimutka ja Sherlock Holmesin jalanjäljet, Karisto 2014.

Henkka pääsee isänsä kanssa Lontooseen ja tarkoitus on käydä myös Sherlock Holmesin kotitalossa Baker Street 221B:sssä, mutta mutkia tulee matkaan. Varhaisnuortenromaani on arvioitu Lastenkirjahyllyssä.

Tracy Mack & Michael Citrin: Noidutun miehen tapaus; Nuorallatanssijoiden tapaus, suom. Terhi Leskinen, Gummerus 2010. 
Sarjanimi: Baker Streetin iskuryhmä.


Karo Hämäläinen: Kirjastonhoitaja Moilanen ja karanneet tarinat, kuv. Pasi Pitkänen, Tammi 2011.

Satuhahmot ovat karanneet Jylhäkosken kirjaston kirjoista kaupungin kaduille. Kirjastonhoitaja Moilanen sekä kaverukset Matti ja Liisa pyytävät apuun Sherlock Holmesin ja ryhtyvät yhdessä pohtimaan keinoa saada satuhahmot takaisin kirjoihin.

  

Ei kommentteja: