perjantai 18. maaliskuuta 2016

Kaunis lastenkirja ei konstaile
Eilen julkistettiin Kirjataiteen komitean viime vuoden kauneimmat kirjat eri kategorioissa.

Lastenkirjojen ryhmässä Kaunis kirja -kunniakirjan sai neljä kuvakirjaa. Ohessa perustelut ja kirjojen "tekniset" tiedot tekijätiimeineen. Tomi Kontio & Elina Warsta: Koira nimeltään kissa, Teos. 
Graafinen suunnittelija ja kuvittaja Elina Warsta.

Kirjapaino, reproduktio ja sitomo Bookwell Oy

Paperi Munken Lynx 170 g/m2; Kirjainlaji Candida Std Roman
Herkän kuvakirjan voima on hallituissa väreissä, kuvakerronnan soljuvassa vaihtelevuudessa. Kannen typografian, kuvan, viivan ja värimaailman yhteistyö johdattaa vakuuttavasti erilaisuuden kohtaamiseen. Vaihtelevat kuvapinnat ja -aiheet palkitsevat kaiken ikäisen lukijan. Sisäsivujen typografiaan toivoisi kuitenkin hieman kannen mukaista otetta.
Minna Lindeberg & Linda Bondestam: Boggan och Kyösti Kekkonen, Schildts & Söderströms.
Graafinen suunnittelija  Linda Bondestam

Kirjapaino, reproduktio ja sitomo Bookwell Oy
Paperi G-print 150 g/m2; Kirjainlaji Arno Pro, Anarchy Sans
Omaäänisessä kuvakirjassa on monta taitollista oivallusta. Sommittelu kutkuttaa ja kertoo tarinaa. Teksti ja kuva soljuvat vaivatta toistensa lomassa, väri leiskuu oikeissa paikoissa. Kirjan sisus on niin hillitön, että samaa rytmiä ja hehkua jää vähän kaipaamaan etukanteenkin. Näennäisen yksinkertainen kuvitustyyli kätkee monta detaljia pienen lukijan löydettäväksi. 


Jenni Pääskysaari: Tyttö sinä olet..., Otava
Graafinen suunnittelija Tiia Javanainen. Kuvittaja Nana Sjöblom.
Reproduktio Aste Kirjat Oy. Kirjapaino ja sitomo Otavan Kirjapaino Oy
Paperi Ensocoat tp 230 g/m2, LuxCream 1.8 80 g/m2; Kirjainlaji Avenir LT Std
Pieni suuri voimakirja tytöille näyttää ja tuntuu juuri, miltä pitääkin. Mukana kulkevaksi suunniteltu formaatti ja sidosasu tekevät kirjasta helposti selailtavan ja kutsuvan. Kuvituksissa ja typografiassa on lähestyttävää kepeyttä ilman liiallista söpöstelyä: tärkeitä asioita oivallisessa paketissa.


Juha Virta & Marika Maijala: Piano karkaaEtana Editions
Kuvitus Marika Maijala. Graafinen suunnittelija Jenni Erkintalo ja Réka Király

Reproduktio Etana Editions
Paperi Amber 200 g/m2; Kirjainlaji Futura
Huolella tehdyn musiikillisen fantasian jokainen yksityiskohta on osunut kohdalleen. Kannen painotyö erikoisväreineen aloittaa huikean tarinan. Raikas ja muhevalla tavalla tämän päivän retrohenkistä kuvakieltä hyödyntävä kuvakirja kietoo maailmaansa jokaisella sivullaan.

Kaunein kirja -tunnustukset annetaan ennen muuta kirjan ulkoasusta, johon kuuluu taittoon liittyvät nyanssit esilehtineen, sisäkansineen ja muine tehosteineen sekä sidosasu, fontti ja paperilaatu. 

Näissä kaikissa kunniakirjan saaneissa lastenkirjoissa on kyse useamman asiantuntijoiden saumattoman tiimityön lopputuloksissa. Siksi on oikeutettua, että kiitoskin menee yhtälaisesti myös tekstin tekijälle, kuvittajalle, kirjapainolle sekä ulkoasun suunnittelijalle.

Rouva Huu huomaa tuntevansa erityistä kuumotusta myös palkittujen ns. teknisten tietojen yksityiskohtia lukiessa: loppusilaukseen ja yleisilmeeseen vaikuttaa ratkaisevasti valittu paperilaatu ja kirjasin.


Rouva Huu on myös ammatillisessa mielessä hyvillään, että on osannut eri tahoilla poimia nämä kaikki kirjat arvostavasti esille. Koira nimeltään Kissa, Tyttö sinä olet tähti ja Piano karkaa on arvioitu Helsingin Sanomissa ja Boggan och Kyösti Kekkonen Kuvittaja-lehden numerossa 4/2015.

1 kommentti:

Pikku Pia kirjoitti...

Oh, kunnialla kukitettujen määrä jo kertoo, että kotimaisilla lastenkirjallisuuden laatutuotoksilla hemmotellaan yhtä lailla estetiikantajua kuin sisällöllä kerronnan & sanallisen ilmaisun taitoa. Onnea :-)