keskiviikko 6. joulukuuta 2017

6. luukku: Sirkkelivarkaissa satavuotiaassa Suomessa











Kalle Veirto: Etsivätoimisto Henkka & Kivimutka ja joulukuun kuudes,  kuv. Jari Paananen, 159 sivua, Karisto 2017. 





Kalle Veirto kirjoittaa yhdenlaista äijähuumoria noin 10-vuotiaille ja sitä vanhemmille pojille. 

Tämän lajityypin ansioista hänet palkittiin hiljattain valtion lastenkulttuuripalkinnolla.

Veirton poikakirjojen tunnusmerkkinä ovat humoristisesti nimetyt poikasankarit ja  vanhojen etsiväseikkailuiden visainen pähkäily, jota höystetään arkisilla sattumuksilla ja lämpimällä perheyhteydellä. 

Erottamattomat kaverukset Henkka ja Kivimutka joutuvat itsenäisyyspäivänä selvittämään kadonneen kissanpennun ja remonttityömaalta varastettujen työkalujen mysteeriä. 

Henkan isoisän sotakokemukset juontuvat pojan mieleen, kun vaatteet ovat märät ja tilanne vaikuttaa kaikin puolin toivottomalta:

Äidin isä oli ollut sodassa ja meinannut ensin hukkua ja sitten paleltua kuoliaaksi. Äiti oli kertonut tarinan useana itsenäisyyspäivänä ja esitellyt kuvia isästään ja sen mitaleista. 
Isoisä oli joutunut veden varaan 1941 marraskuussa, kun venäläiset olivat räjäyttäneet Stalinin kanavan padot. Tulva oli pyyhkäissyt suomalaisten kärkijoukon mukanaan. Isoisä oli pelastautunut jäälautalle.  
Pakkasta oli ollut 35 astetta. 
Jos kaverit eivät olisi tulleet avuksi, isoisä  olisi jäätynyt siihen, eikä äitiä ja mua olisi viettämässä suomen satavuotisjuhlaa.  
Tähän saakka mä en ollut oikein ynmärtänyt tarinaa. Se oli vaan hurja juttu, joka oli sattunut mustavalkoisessa kuvassa seisovalle pienelle miehelle. 
Mä en ollut koskaan tavannut isoisääni.  
Nyt mä aloin hiljalleen ymmärtää, miltä siitä oli tuntunut silloin 1941. 
Eikä pakkasta ollut nyt kuin 1°C.

Veirton kirjan lisäksi itsenäisyyden juhlavuosi on sivujuonteena myös Maijaliisa Dieckmannin lastenromaanissa Ville Romunen ja mummo itsenäisyyttä juhlimassa (Kustannus-Mäkelä 2017) ja Paula Norosen lastenromaanissa Supermarsu saa kilpailijan (Tammi 2017). 

Näitä kolmea kirjaa huomattavasti ansiokkaammin Suomen itsenäistymistä avataan nuorille lukijoille  Laila Kohosen lasten- ja varhaisnuorten-romaanissa Miehuuskoe 1917 (Otava 2017), joka perustuu Kohosen isän omiin nuoruusmuistoihin. 
Olen kirjoittanut teoksesta Onnimanni-lehden numeroon 3/2017.



Ei kommentteja: