perjantai 3. toukokuuta 2019

Huutolaistytön kasvutarina












Satu Mattila-Laine: Myyty tyttö, 149 sivua, Warelia 2019. Kansikuva Satu Pihlajamaa. 





Porilainen kirjastonhoitaja Satu Mattila-Laine teki vuonna 2015 kiinnostavan nuortenkirjadebyytin romaanilla Parantola (Karisto), joka yhdisti aikamatkailun 1930-luvulle, historiallisen nuortenromaanin lajipiirteitä. Sen 15-vuotias päähenkilö Elisa harrastaa vintage-muotia ja hänellä on epilepsia. Lääkeen tietoinen unohtaminen aiheuttaa Elisalle syvän tajuttomuustilan, joka sysää hänet aikamatkalle 1930-luvulle.

Samankaltaisen ”aikamatkan” 1910-luvulle saa tehdä myös Mattila-Laineen kevään uutuuden lukija.  

Lempi on teini-ikää lähestyvä orpotyttö ja joutuu huutokaupattavaksi. 

Lempiä pelotti. Miten hän voisi jättää kaiken tutun ja turvallisen? Jos niistä joku olisi sanonut edes yhden hyvän sanan tai katsonut kohti, niin hän olisi purskahtanut itkuun ja rynnännyt Kaisa-tädin syliin. Mutta Kaisa oli niin kuin Lempi ei olisikaan, piti huolta vain omistaan. Tästä päivästä oli puhuttu jo monet kerrat. Lempin pitäisi vain olla kiltti, kuuliainen ja ahkera, niin kaikki varmasti kääntyisi vielä hyväksi.

Lassilan isäntä huutaa Lempin ja pari vuotta nuoremman Aarnen töihin tiluksilleen. Vaikka Lempi ei joudukaan tekemään tilan raskaimpia töitä ja saa olla apuna myös isännän sekatavarakaupassa, eivät elinolot sanottavasti parane isännän äkkipikaisuuden ja taloa varjostavan salaisuuden vuoksi.

Myyty tyttö on sekoitus  Suomi-filmien kliseistä, vastakohtien kyllästämää maaseutukuvausta ja Anni Swanin nuortenromaaneille tyypillistä onnenkantamoisten ketjua, jossa päähenkilöt pääsevät hyväntekijöiden ja oman periksiantamattomuutensa ansiosta vaatimattomista oloista eteenpäin. 

Lempin kannalta tärkeimmäksi tukijaksi koituu koulun opettaja, joka ymmärtää myös tytön rakkauden lukemiseen.  

Mattila-Laine kirjoittaa elävästi ja sujuvasti, mutta keskushenkilöiden syvimmät tunnot jäävät silti lukijan tavoittamattomiin. 

Viileän sinertävässä kansikuvassa Lempi seisoo ikkunaa vasten silmät suljettuina ja alistuneen oloisena. Elämän kipinästä kertoo vain punainen lettinauha. 

Myyty tyttö on ilmestynyt pikkuruisen sastamalalaisen Warelia-kustantamon kautta. Kustantamon nimi on lainaa tyrvääläiseltä Antero Wareliukselta, jota voidaan pitää suomalaisen tietokirjallisuuden isänä. Kustantamo julkaisee historia-, elämäkerta- ja muistelmateoksia sekä historiallisia ja omaelämäkerrallisia romaaneja.   



Ei kommentteja: