maanantai 27. syyskuuta 2010

Meidän isä syö ihmisiä


Thórarinn Leifsson: Iskän salaisuus. Kirja lapsille, joilla on ongelmavanhemmat. Suomentanut Päivi Kumpulainen. Idun 2010. 120 sivua.













Islantilaisen Thórarinn Leiffsonin (s. 1966) lastenromaani Iskän salaisuus hätkähdyttää. Ja niin sen on tarkoituskin.

Pieni kustantamo Idun on tehnyt todellisen lastensuojeluteon tämän kirjan suomentamisessa.

Kirjan banaalit juonenkäänteet ellottavat ja samanaikaisesti sen siekailematon tapa paljastaa lasten ja aikuisten yhteiset ongelmat räväkästi julki ihastuttaa ja hämmästyttää. Leiffson ei kumartele mitään lastenkirjallisuuden valtavirtaa, vaan kulkee päättäväisesti ihan omia polkujaan.

Harrilla ja Sirpalla on synkkä perhesalaisuus. Heidän isänsä on nimittäin ihmissyöjä. Verkko kiristyy ja poliisi tekee kotietsinnän. Epäilyt käyvät yhä tunkeilevimmiksi koko perhettä kohtaan. Harri ja Sirpa pohtivat tilannetta kahden kesken:


– Miksi emme yksinkertaisesti kerro totuutta, hän sanoi yllättäen.
– Mitä tarkoitat?
– Sitä että iskä syö ihmisiä. Ettemme voi ikinä kutsua ketään kaveria kylään, koska iskä voi syödä kenet tahansa, jos sattuu olemaan sillä päällä.
- Mutta silloinhan pettäisimme iskän. Sanoin.
- Aivan! Mutta eikö sinusta meitä ole petetty, kun emme voi koskaan olla kuten muut lapset. Että kaiken pitää aina pysyä salassa? Eikö meitä ole petetty?
- Kuule nyt, sanoin, etköhän vähän liioittele. Joidenkin lasten isillä on aina tukka kammattuna ja heillä on kultahampaat. He ovat lääkäreitä ja leipureita ja varmasti paljon tylsempiä kuin meidän iskä, joka on aina kotona ja kertoo hyviä juttuja. Iskä on lystikäs. Hän on kovis.
- Lystikäs kovis, niinkö?
- Aivan, vahvistin.
- Oliko sinusta lystikästä myös silloin, kun piti putsata lihamyllyä kellarissa?


Isä saa lopulta tuomion yhteensä 340 ihmisen syömisestä. Hänelle määrätään ankara rangaistus: hänet tultaisiin pudottamaan pilvenpiirtäjän 55:nnestä kerroksesta alas.

Työlleen omistautunut – tai siihen paennut – äiti on kuolemantuomion kuullessaan lohduton:

– Jos en olisi tehnyt koko ajan niin kovasti työtä, äiti niiskutti. – Silloin olisin voinut vahtia häntä paremmin.



Alun perin Leifssonin oli tarkoitus tehdä vain makaaberi, hulvaton tarina. Kirjaa aloittaessaan hän luki uutisen saksalaisesta kannibalismia harjoittaneesta miehestä, joka tutustui uhreihinsa Internetin kautta.

Viisaasti Leifsson päätti lihottaa tarinaansa ja otti siihen lastensuojelullisen aspektin, joka ei kuitenkaan ole setämäisesti päälle liimattu ja osoitteleva. Tosin Leifsson protestoi ensin kirjaan – todennäköisesti kustantajan toivomuksesta liitettyä – alaotsikkoa "Kirja lapsille, joilla on ongelmavanhemmat". Hän ei nimittäin halua, että kirjaa luetaan minään itsehoito-oppaana. Leifsson on itse ajatellut kirjansa otollisimmaksi kohderyhmäksi 9–14-vuotiaita lapsia ja varhaisnuoria.

Iskän salaisuus kertoo siis oikeasti ja ilmitasollaan sairastuneesta perheestä: perhesalaisuus voi periaatteessa olla mikä tahansa poikkeavuus, – esimerkiksi vanhemman mielisairaus, alkoholismi, huume- tai peliriippuvuus, insesti –, eli jokin asia joka saa aikuisen laiminlyömään kasvatus- ja huolenpitovelvollisuutensa lapsiaan kohtaan.

Lapset pysyvät isälleen lojaaleina myös siinä vaiheessa, kun tämä valtavan kaasupurkauksen voimasta sinkoutuu juuri ennen tuomioon täytäntöön panoa ilmaan ja päätyy lopulta hoitolaitokseen päästäkseen siellä asiantuntijoiden avulla vihdoin eroon huonoista taipumuksistaan.

Iskän salaisuus ilmestyi alun perin Islannissa vuonna 2007 ja se kipusi nopeasti eniten myytyjen kirjojen listalla kahdeksannelle sijalle. Tanskalainen Politiken-lehti on kirjoittanut kirjasta ja sen tekijästä näyttävästi. Iskän salaisuus on käännetty myös saksaksi.



Leiffson on tehnyt aiemmin paljon katutaidetta. Iskän salaisuuden kuvitus on syntynyt tietokoneella Photo-shopin kuvankäsittelyohjelmalla. Lopputulos on yhtä groteski kuin tekstikin.

Leifsson vierailee Turun Kirjamessuilla kuluvan viikon perjantaina klo 13.20 ja lauantaina klo 12. Messuilla on myös nähtävillä kirjan originaalikuvituksia.

Kirjailija on myös vieraana Pohjoismaiden Suomen instituutissa Helsingissä 4. lokakuuta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti