Astrid Lindgren: Satuja. Kuvittanut Ilon Wikland. Suomentaneet Inka Makkonen, Kaarina Helakisa, Laila Järvinen, Kristiina Kivivuori, Kerttu Piskonen ja Kristiina Rikman.287 sivua. WSOY 1981. 12. painos 2004.
Hyvää sadun päivää ja Sadun nimipäivää kaikille Lastenkirjahyllyn lukijoille!
Sadun päivä on mukavasti vakiintunut suomalaisiin ns. epävirallisiin merkkipäiviin kaikkien lastenkirjallisuuden ystävien teemapäiväksi.
Toivottavasti tänään järjestetään eri puolilla Suomea monia satuihin ja lastenkirjallisuuteen liittyviä tapahtumia.
Sadun päivän kunniaksi Rouva Huu innostui selaamaan pitkästä aikaa Astrid Lindgrenin lyhyiden satujen antologiaa. Satuja-kokoelman sadut eivät ole menettäneet hitustakaan lumostaan. Lindgrenillä oli kadehdittava taito tehdä lapsen arjesta fantasiaan kurottavia satuja, joissa sosiaalinen eetos ja oikeudenmukaisuus ovat kestäviä perusarvoja.
Rouva Huulle kaikkein rakkain Astrid Lindgrenin lyhyistä saduista on ollut "Kastehelmi"-satu, joka tuli tutuksi Otavan Satumaailma-antologiasta. Satu kertoo köyhän perheen tytöstä, joka saa kiertävältä kaupustelijalta taikasiemeniä. Tyttö istuttaa siemenet maahan ja niistä kasvaa tytön iloksi elävä nukke!
Aikuisiässä Kaarina Helakisan "Kuninkaantyttären siivet" -sadun viisaus on tullut moneen kertaan oivalletuksi. Lapsena tämän sadun omapäisestä prinsessasta luki aivan toisen silmin kuin nyt, kolmen varttuvan lapsen äitinä.
Monista Lindgrenin Satuja-kokoelman lyhyistä saduista on ilmestynyt viime vuosina uusintapainoksia myös satukuvakirjoina.
Rouva Huu huomasi ilokseen, että WSOY julkaisee ensi keväänä uusintapainoksen iki-ihanasta Kultasiskoni-kuvakirjasta, jonka Hans Arnold on kuvittanut 1970-luvulla.
Kotimaisia lyhyitä satuja saisi ilmestyä järkiään paljon paljon nykyistä enemmän.
Rouva Huu odottaa kovasti Myry Voipion esikoiskokoelman Ylipainoinen yksisarvinen ja muita kertomuksia (Lasten Keskus, kuv. Christel Rönns) ja Anna-Mari Kaskisen toisen Tuulihattu-satujen kokoelman Tuulihattu ja mahdottomat mokat (Kirjapaja, kuv. Matti Pikkujämsä) ilmestymistä.
Lastenkirjahyllyssä arvioidaan uusia lasten- ja nuortenkirjoja,
mutta pyyhitään välillä pölyjä myös vanhoista klassikoista.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti