Lastenkirjahyllyssä arvioidaan uusia lasten- ja nuortenkirjoja,
mutta pyyhitään välillä pölyjä myös vanhoista klassikoista.
perjantai 17. kesäkuuta 2011
Lasten oma slummien miljönääri
Andy Mulligan:Roskaa. Suomentanut Ulla Selkälä. WSOY 2011. 223 sivua. Kansikuva Richard Collingride.
Lastenkirjahyllyssä on ollut taannoin puhetta lastenkirjallisuuden ja köyhyyden kimurantista suhteesta. Tarinat rääsyistä rikkauksiin ovat aina kiehtoneet lapsia, muistetaanpa vaikka klassista kansansatua Tuhkimosta tai Frances Hodgson Burnettin Pikku prinsessaa tai monia Anni Swanin nuortenromaaneita.
Isobritannialainen Andy Mulligan työskenteli teatteriohjaajana ennen kuin kouluttautui Aasiassa uudelleen opettajaksi. Hän on opettanut englantia ja draamaa Intiassa, Brasiliassa, Vietnamissa ja Filippiineillä. Nyttemmin hän asuu Manilassa ja sen lohduttomista slumminäkymistä on saanut kimmokkeensa Trash eli Roskaa.
Roskaa kertoo kolmesta kaatopaikan liepeillä hökkelikylässä asuvasta köyhääkin köyhemmästä pojasta, Raphaelista, Gardosta ja Jun-Junista eli Rotasta. Pojat keräävät kaatopaikalta kaiken kierrätettäväksi kelpaavan ja hankkivat niiden avulla roponsa elämiseen. Eräänä päivänä pojat löytävät nahkasalkun, jossa on lompakko, kartta ja avain. Seuraavana päivänä poliisi tulee hökkelikylään ja lupaa salkun löytäjälle ruhtinaallisen summan rahaa. Pojat haistavat palaneen käryä ja päättävät pimittää löytönsä poliisilta ja muulta virkavallalta.
Mulligan on punonut taidokkaan dekkarin, joka koukuttaa lukijansa ahmaisemaan kirjan lähes yhdeltä istumalta. Inhorealistinen ja lohduton miljöö on kasvattanut pojat kekseliäiksi selviytyjiksi. Poikien lisäksi kertojan roolissa ovat myös lähetyskoulun kouluavustaja, lähetyskoulun pappi ja ryöstetyn senaattorin sisäkkö. Heidän kaikkien värittyneistä näkökulmista kehkeytyy absurdi veijaritarina, jolla on onnellinen ja humaani loppuratkaisu.
Andy Mulligan debytoi vuonna 2008 trilogian aloittavalla lasten- ja varhaisnuortenromaanilla Ribblestrop, jota on sanottu omituiseksi sekoitukseksi komediaa, kauhua, toimintaa, jännitystä ja perinteistä koulukertomusta.
Mulliganin romaanin idea ei ole uuden-uutukainen. Samankaltaisiin yllättäviin ja rahaan perustuvan hyvinvoinnin kyseenalaistaviin juonenkäänteisiin rakentuvat myös kansainväliseen megasuosioon ja filmatisointeihin yltäneet Frank Cottrell Boylen Millions (suom. Miljoonat, 2004 WSOY) ja Louis Sacharin Holes (suom. Paahde, Otava 2001).
Mulliganin varhaisnuorten romaanin kaltaiseen moraalisesti oikeamieliseen loppuratkaisuun päädytään myös Harri Nykäsen tänä vuonna ilmestyneessä nuorteromaanissa Pamalaton jumaus (WSOY), jossa seurataan Nykäsen aiemmista aikuistendekkareista tuttujen sankarien, Johnnyn ja Bantzon, teinivuosia. Polkupyörälähetti ryöstetään ja pojat pääsevt ryöstösaaliin jäljille ja toimittavat rahat Niilo Tarvajärven hyväntekeväisyyskampanjan innoittamana "rajaseudun lapsille".
Mene ja tiedä, kuinka lapset ja nuoret kokevat Mulliganin kirjan ravistelevan ja karun köyhyyden kuvauksen. Jotenkin kirjan ja tekeillä olevan elokuvan ideologiaan sopisi enemmän kuin luontevasti, että osa niiden tuotosta menisi esimerkiksi Manilan kaatopaikkalasten auttamiseen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti