Gillian Shields & Francesca Chessa: Kirjasto-Kaisa. Suomentanut Terhi Leskinen. 24 sivua. Kustannus-Mäkelä 2011.
On tärkeää, että lastenkirjoissakin kerrotaan hauskalla tavalla lukuharrastuksen merkityksestä.
Kaisa on aina nenä kirjassa. Äiti on ensin tyttärensä harrastuksesta innoissaan, mutta sitten Kaisan lukuhimo näyttää kasvavan aivan suhteettomiin mittoihin ja äidistä olisi jo hauska että tytär tekisi välillä jotain muutakin…
Eräänä päivänä äiti vie Kaisan puistoon ja kehottaa häntä seikkailemaan kirjan sivujen sijasta oikeassa maastossa. Kaisa suhtautuu ehdotukseen nyreästi ja yrittää löytää puiston opastekylteistä itselleen mieluista luettavaa.
… Kunnes Kaisa tapaa Maisan, jonka mielestä puissa on kiva kiipeillä. Kirjoista Maisa ei sen sijaan piittaa tuon taivaallista.
Mutta hetken päästä ystävykset pääsevät molempia tyydyttävään kompromissiin: Maisa tutustuu Kaisan myötävaikutuksella kirjojen ihmeelliseen maailmaan ja yhdessä tytöt keksivät kirjojen ja mielikuvituksensa avulla toinen toistaan hauskempia leikkejä.
Kirjasto-Kaisan valloittavasta kirjallisuuskasvatuksesta ei tekisi mieli sanoa mitään pahaa sanaa, mutta Gillian Shields olisi voinut kerran jos toisenkin miettiä päähenkilöidensä sukupuolta: entäpä jos päähenkilönä olisikin ollut Kirjasto-Kalle ja hänen lukemiseen ynseästi suhtautuvana ystävänään olisikin ollut Kaisa?
Francesca Chessan liitupiirrokset ovat värikylläisiä ja naivistisia.
Kirjoista ja lukuharrastuksesta kerrotaan myös mm. näissä kuvakirjoissa
Mia & Kenneth Battilana: Ilona ja muffa kirjastossa. Lasten Keskus 1998
Anthony Browne: Minä pidän kirjoista! Lasten Keskus 1989.
Lauren Child: Se on totta vieköön minun kirjani! WSOY 2010.
Anita Jeram: Minä rakastan ihanaa pikku kirjaani. WSOY 2002.
Tänään vietetään kansainvälistä lukutaitopäivää, joka on perustettu vuonna 1965 UNESCO:n aloitteesta.
Sanomalehdet järjestävät erilaisia Lukutaitopäivän tapahtumia omilla alueillaan ja nostavat teemaa esille sisällössään. Lukutaitopäivä näkyy myös monissa oppilaitoksissa sanomalehtien tarjontana ja hyödyntämisenä opetuksessa. Suomen YK-liiton sivuilta löytyy tehtäviä ja toimintaideoita lukutaitopäivän viettämiseksi koulussa.
Neljä viidesosa maapallon väestöstä ei oosaa lukea, joten lukutaito ei ole suinkaan itsestään selvä asia kaikille. Päivän avulla halutaan tiedottaa lukutaidon merkityksestä ja tuoda esille lukutaitoprojektien tärkeyttä.
Lastenkirjahyllyssä arvioidaan uusia lasten- ja nuortenkirjoja,
mutta pyyhitään välillä pölyjä myös vanhoista klassikoista.
Kiitos, tämä oli antoisa postaus! Täytyypä laittaa listalle nämä kirjat.
VastaaPoistaLisäisin listaan:
Oliver Jeffersin Presents the ncredible Book Eating, jota ei ilmeisesti ole suomennettu (?)
Saanko ehdottaa kehitysidean tähän hurmaavaan ja varsin ainutlaatuiseen blogiin? Olisi aivan mahtavaa, jos blogissasi olisi hakupalvelu, jolla voisi hakea kirjailijan tai kirjan nimen avulla teittyä kirjaa.
Lumoavaa syksyä sinulle, Rouva Huu!
Valkoinen kirahvi, Lastenkirjahyllyssä on hakutoiminto, sivun äärivasemmalla ylhäällä. Voit kirjoittaa valkoiseen tilaan teoksen tai kirjailijan nimen, ja saat nähtäväksesi tekstit, joissa on em. kohteisiin viittaus.
VastaaPoistaAh. Ihanaa! Kiitos! Oli mennyt minulta tyystin ohitse. No nyt toimii hakeminen...
VastaaPoista