Suomen Nuorisokirjailijat ry on hetki sitten julkistanut vuoden 2011 Topelius- ja Lydecken-palkintoehdokkaat:
Topelius-ehdokkaina on viisi teosta.
Alla palkintoraadin lyhyet luonnehdinnat.
Ehdolle asetetuista kirjoista Maria Aution, Jukka-Pekka Palviaisen, Leena Krohnin ja Päivi Lukkarilan kirjat on arvioitu Lastenkirjahyllyssä ja Rouva Huun Helsingin Sanomiin tekemät arviot Sari Peltoniemen, Marja-Leena Tiaisen, Sanna Iston ja Laila Kohosen kirjoista löytyvät Helsingin Sanomien arkistosta. Ellilän ja Lutherin kirjojen arviot julkaistaan Lastenkirjahyllyssä tuonnempana.
Maria Autio: Ajatustenlukija, Karisto
Tiuku aloittaa lukion vieraalla paikkakunnalla. Hän joutuu ottamaan vastuusta itsestään ja läheisistään rankalla tavalla. Toiveikkuutta tuo normaalia arkea elävä luokkatoveri.
Annika Luther: De hemlösas stad / Kodittomien kaupunki. Söderströms/Teos.
Kulttuurien kohtaamisia veden peittämässä Helsingissä – vauhdikkaasti kirjoitettu tulevaisuudenkuvitelma vuodesta 2035. Sinnikkäästi ponnistelevat uudisasukkaat ja supisuomalainen Lilja ystävystyvät.
Jukka-Pekka Palviainen: Joku vieraileva tähti, WSOY.
Häräntappoase-näytelmän harjoitukset kokoavat nuoria yhteen. Atte ja Jenni ovat pääosien näyttelijät, mutta goottityttö Anni vie Aten ajatukset kokonaan näytelmän repliikeistä pois.
Sari Peltoniemi: Kuulen kutsun metsänpeittoon, Tammi
Jounia pelottaa: hän kuulee ja näkee outoja asioita, kukaan muu ei havahdu niihin. Jounin äiti on kadonnut salaperäisesti. Voiko Jouni luottaa läheisiinsä mysteereitä tutkiessaan?
Marja-Leena Tiainen: Kahden maailman tyttö, Tammi
Kurdityttö Tara on hengenvaarassa – hän haluaisi Suomessa elää kuin muutkin tytöt, mutta se ei sovi perheen kunnialle. Koskettava, ajankohtainen kirja.
Arvid Lydecken-palkintoehdokkaita on niin ikään viisi:
Kirsti Ellilä: Eksyneet näkevät unia, Karisto.
Nimetön tyttö etsii alkuperäänsä ja itseään. Hän vaeltaa Varjojen maasta Orientin valtakuntaan, jossa vaarallisten vaiheiden jälkeen ongelmat ratkeavat.
Sanna Isto: Tinka ja Taika, WSOY
Raikas esikoisteos. Tavalliselta vaikuttavan perheen arkeen sekoittuu ripaus taikuutta kun mummi saapuu vierailulle.
Laila Kohonen: Kumisevan kiven arvoitus, Tammi
Helppolukuinen, jännittävä tarina Kasperin seikkailuista kahdessa eri ajassa. Historian mainiota elävöittämistä.
Leena Krohn: Auringon lapsia, Teos.
Koulutyttö Orvokkia pyydetään kukkakauppiaan apulaiseksi. Lyhyet luvut kertovat kukista, ihmiskohtaloista ja elämän kiertokulusta. Kaunis kirja.
Päivi Lukkarila: Kolmen ajan maa, Karisto
Miksi ilo katoaa? Miiman ystävä muuttuu oudoksi. Pikkuveli Mikko havaitsee salaperäistä liikehdintää pihamaalla. Sisarukset ryhtyvät rohkeasti selvittämään kadonneiden lasten salaisuutta.
Palkintoraadin puheenjohtajana on toiminut kirjastonhoitaja Katariina Ahtiainen ja jäseninä kirjastovirkailija, lasten ja nuortenkirjallisuuden kriitikko Marja Welin, äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori Marja Rikaniemi ja freelancer-kriitikko Emma Saure.
On hyvä, että Topelius- ja Lydecken –palkinnot jaetaan hieman Finlandia Junior –palkinnon jälkeen. Näin lasten- ja nuortenkirjallisuuden sisäkentällä on tavallaan mahdollisuus myös ”korjata” FJ-raadin tekemiä linjauksia omilla valinnoillaan tai ylipäätään tuoda julkisuuteen useampia varteenotettavia ja huomiota ansaitsevia teoksia. Topelius- ja Lydecken –palkinnon ehdokkaina ei ole ainuttakaan Finlandia junior -ehdokasasetteluun yltänyttä kirjaa, joten siinäkin mielessä nämä palkinnot ajavat asiaansa erinomaisesti.
Voittajat julkistetaan 13.tammikuuta 2012.
Topelius-palkinto on maamme vanhin lasten- ja nuortenkirjallisuuspalkinto,joka perustettiin jo vuonna 1946. Palkinnolla on siis tänä vuonna 65-vuotisjuhlavuosi. Nykyisin palkinto jaetaan nuortenromaanille.
Arvid Lydecken -palkinto on lastenkirjallisuudelle myönnettävä palkinto, jota on jaettu 1960-luvulta lähtien. Se myönnetään vuosittain korkeatasoisesta kotimaisesta lastenromaanista.
Molempien 1700 euron suuruisten palkintojen jakajana on Suomen Nuorisokirjailijat ry ja palkintoja tukee Kopiosto.
Lastenkirjahylly onnittelee kaikkia ehdokkaita lämpimästi!
Hieno ehdokaslista, monipuolinen, ja olen samaa mieltä siitä, että hyvä kun esille pääsee erilainen kattaus teoksia.
VastaaPoistaMerkittävää oli myös se, että Enorannan Gisellen kuolema on Runeberg-ehdokkaana. Sehän on näköjään luokiteltu sekä nuorten että aikuisten kirjaksi.
Josta sivujuonne: Runebergin säännöissä ei tietääkseni sanota mitään semmoista, etteikö kisaan saisi laittaa la-nu -teoksia, mutta kustantajat eivät niitä sinne lähetä. En tiedä mikä ihmeen käytännön sopimus se oikein on, vai mihin moinen perustuu. Onko allalla pidempään olleilla tietoa/haisua asiasta?
Tyylikäs kattaus, herkullinen ja monipuolinen. Onnea kaikille ehdokkaille!
VastaaPoistaOlen ehtinyt lukea vasta Ajatustenlukijan, Eksyneet näkevät unia ja Kuulen kutsun matsänpeittoon, jotka ovat niin mainioita, että haluan tarttua myös muihin ehdokaskirjoihin.