keskiviikko 15. helmikuuta 2012

Menovinkkejä kaikille niille joiden menojalka vipattaa valmiiksi ja tiedonnälkä on kova
















Vaikka lasten- ja nuortenkirjallisuuteen liittyvää uutisointia, kritiikkejä, haastatteluja ja muuta aineistoa on eri viestimissä rajusti vähennetty viime vuosina, niin erilaisia koulutustilaisuuksia ja seminaareja järjestetään lasten- ja nuortenkirjallisuudesta sentään yhä monella eri taholla.

Tampereen maakuntakirjaston perinteeksi muodostuneet kirjakutsut pidetään tänä vuonna Aslakin päivänä, 23. helmikuuta klo 9 – 15.30 pääkirjasto Metson Pietilä-salissa.

Kirjakutsut on suunnattu kirjastoalan ammattilaisille, mutta mukaan mahtuu myös muita kiinnostuneita. Tilaisuus on ilmainen, mutta edellyttää ennakkoilmoittautumista.

Rouva Huu on osallistunut kirjakutsuille jo monena perättäisenä vuonna. Kaikki alustajat ovat pirkanmaalaisia kirjastonhoitajia ja näkökulma on siten hyvin kirjastolähtöinen ja käytännöllinen. Ei voi kuin ihailla sitä tehokkuutta, jolla he saavat lyhyisiin esittelyihin tiivistetyksi valtavan määrän kirjoja ja ilmiöitä!

Lasten- ja nuorten tietokirjallisuuden viime vuoden satoa esittelee Aslakin päivän kirjakutsuilla Mervi Tilvis, kuvakirjoja ja runoja Jaana Kakkonen, sarjakuvia Matti Karjalainen, lastenromaaneja Reetta Saine, realistisia nuortenkirjoja Tuija Mäki, joka keskustelee ja esittelee myös fantasiaa, scifiä ja kauhua yhdessä Matti Karjalaisen kanssa.

Lastenkirjainstituutin perinteinen Kirjakori-seminaari järjestetään niin ikään Tampereella Metson Pietilä-salissa 30. maaliskuuta klo 10 – 16.

Erityisen kiinnostuksen kohteena seminaarin ohjelmassa ovat tänä vuonna muun muassa tyttökirjallisuus, kuvakirjat, sadut, fantasiat ja dystopiat sekä lasten ja nuorten tietokirjat. Kirjakoriin liittyvä kirjanäyttely on tuttuun tapaan esillä Lastenkirjainstituutissa 16. toukokuuta asti.

Edellisenä päivänä, 29. maaliskuuta torstaina, on Hämeenlinnassa Hämeen maakuntakirjaston järjestämä täydennyskoulutus eli Lasten- ja nuortenkirjallisuuden päivä sikäläisille kirjastonhoitajille klo 9–15.30.

Rouva Huu esittelee uusinta lasten- ja nuortenkirjallisuutta ja kuvakirjallisuuden rankkoja aiheita. Kirjailijavieraana on hämeenlinnalainen lasten- ja nuortenkirjailija Tapani Bagge. Toinen lasten- ja nuortenkirjailijavieras on vielä varmistumatta.

Lastenkirjainstituutin jäsenillat jatkuvat ja 5. maaliskuuta maanantaina 18.15 alkaen alustavat luokanopettaja Markku Töllinen otsikolla A:sta se alkaa sekä yliopiston lehtori Kaisa Ahvenjärvi Miten opettaja voi saada kirjat elämään?

Ja kevään viimeisessä jäsenillassa 7. toukokuuta alustavat kirjastotoimenjohtaja Tuula Haavisto otsikkonaan Tarinoiden talo – lapset kirjastossa sekä FM Tuula Martikainen otsikkonaan Nuket kertovat tarinoita.

Kesän korvalla 8.–9. toukokuuta 2012 koulutetaan myös Päijät-Hämeen alueen kirjastoalan ammattilaisia, opettajia ja muita lasten- ja nuortenkirjojen parissa työtään tekeviä Päijät-Hämeen kesäyliopistossa.

Rouva Huu on ollut useampana vuonna esiintymässä samassa kaksipäiväisessä koulutuksessa ja tänä vuonna pääsin osallistumaan myös koulutuksen suunnitteluun yhdessä Ina Ruokolaisen kanssa.

Finlandia Junior -palkitulla Vilja-Tuulia Huotarisella on myös nyt vientiä eri tilaisuuksissa.

Hän esiintyy Tampereen yliopiston kaikille avoimessa Taide ja taudit –luentosarjassa ensi keskiviikkona 22. helmikuuta klo 17.15–19 luentosalissa PinniB 1096 ja aiheena on nimenomaan Valoa valoa valoa -romaani.

Huotarinen esintyy lisäksi Tampereen Härmälän kirjastossa 12. maaliskuuta klo 17.15–18.45 ja 2. huhtikuuta pääkirjasto Metsossa klo 18–19.30, haastattelijana Katariina Romppainen.

Ja Hervannan kirjastossa järjestetään 11.4.2012 Nuoruus nyt –paneelikeskustelu klo 12-13, keskustelijoina nuortenkirjailijat Vilja-Tuulia Huotarinen, Salla Simukka ja Terhi Rannela.

Sattuneista syistä nämä menovinkit ovat nyt kovin Tampere-vetoisia. Mutta tulipahan todistetuksi, että Tampere ON lastenkirjallisuuden keskus, jossa sattuu ja tapahtuu paljon merkillepantavaa!

Rouva Huu on muuten ällistellyt sitä, kuinka nykyisenä internetin helpottamana tiedonvälityksen aikana on tavattoman vaikeaa saada tietoa erilaisista palkinnoista, tunnustuksista ja tapahtumista.

Järjestöillä ja yhdistyksillä ei tietenkään ole voimavaroja palkata tiedotukseen erillistä moniosaajaa, mutta tähän tiedottamisen vaivattomuuteen pitäisi kiinnittää paljon nykyistä enemmän huomiota. Mahdollisimman laajan levikin saavan lasten- ja nuortenkirjallisuustapahtuman tai uutisen tiedotuksen luulisi olevan kaikkien yhteinen etu.

Ylläoleva kuva on Timo Kästämän kuvitus Tittamari Marttisen kirjasta Tavallisen kiva päivä (Lasten Keskus 2009).

2 kommenttia:

  1. Hei,
    toivottavasti Rouva Huu pystyisi esittelemään myös blogissaan vasta-avautuneen Helsingin Annantalon Lasten Kirjakahvilan moninaista tapahtuma- ja näyttelykevättä. Kuvittaja- ja kirjailijahaastatteluja, työpajoja ja kuvitusnäyttelyitä. Designpääkaupunkivuosi näkyy onneksi myös lastenkirjojen muodossa.

    http://www.annantalo.fi/EnrolmentClient/info.aspx?Key=9F3DC0342C1212D8AA93A57368FF95AA

    KirsikkaM

    VastaaPoista
  2. Ilman muuta Annantalon tapahtumat ovat esittelyn arvoisia.

    Rouva Huu ei vain ole vielä ennättänyt paikan päälle remontoitua taloa, sen monipuolista toimintaa, näyttelyitä ja kirjakahvilaa ihmettelemään.

    Eli perästä kuuluu!

    VastaaPoista