Seuraavat
neljä päivää moni lasten- ja nuortenkirjallisuusentusiasti hummaa Helsingin kirjamessuilla.
Tässä
rouva Huun poimintoja messujen lasten- ja nuortenkirjallisuuteen
liittyvästä runsaasta tarjonnasta. Hyviä tärppejä löytyy myös Grafomaniasta.
Tänä vuonna messuohjelman laadinnassa on kiinnitetty huomiota lapsiin ja nuoriin, joille on räätälöity elämyksellistä ja puhuttelevaa monipuolista ohjelmaa. Kirjailijahaastatteluita tekevät mm. Kallion ilmaisutaidon lukion oppilaat.
"Entistä enemmän on mietitty sitä, mikä tekee ohjelmasta juuri lapsia ja nuoria kiinnostavaa. Lasten ja nuorten lukemaan innostaminen on tärkeä tehtävä. Ohjelman pitää olla vaikuttavaa ja sen pitää kiinnostaa ensisijaisesti lasta, eikä pääasiassa vanhempia", kertoo messujen ohjelmajohtaja Stig-Börje Nyberg.
Torstai 25.10.
Edith Södergran-lava klo
10.30
Suomenruotsalaisesta
fantasiasta keskustelemassa 60-vuotistaiteilijajuhlaa viettävä konkari Irmelin
Sandman Lilius sekä nuoremman polven tekijät, Maria Turtschaninoff ja syksyn
debytantti Jenny Wiik.
Louhi-lava klo 12.30
Urheilu nuortenkirjallisuudessa -paneelikeskustelussa mukana kirjailijat Markku Karpio, Kirsti Kuronen, Kirsi Pehkonen, Kalle Veirto ja Mika Wickström.
Edith Södergran-lava klo
14
Suomenruotsalainen
kuvakirjallisuus on ansaitusti valokeilassa ja keskustelijoina mukana Janina
Orlov, Irmelin Sandman Lilius, Ulf Stark, Sara Enholm-Hjelm, Linda Bondestam ja
Mia Österlund.
Stella Parland on suomenruotsalaisen kuvakirjan keskeinen uudistaja uudella vuosituhannella. Hänen ronskin värikylläinen retrotyylinsä jatkaa komeasti Camilla Mickwitzin perinteitä.
Parlandin ja Ulf Starkin viime vuonna ilmestynyt Diktatorn on nyt saatu myös suomeksi Teoksen kautta Jaana Nikulan suomentamana.
Perjantai 26.10.
Louhi-lava klo 12.30
Kotimaiseen nuortenkirjallisuuteenkin levinneestä dystopiabuumista keskustelemassa kirjailijat Anne Leinonen, Annika Luther ja Laura Lähteenmäki Salla Simukan johdolla.
Edith
Södergran-lava klo 14
Vaasalaisen
yläkoulun kahdeksasluokkalaiset ovat lukeneet Maria Turtschaninoffin Underforsin (suom. Helsingin alla) sähkökirjana
ja kirjanneet näkemyksiään Umbra 8b –nimiseen blogiin. Kirjailija keskustelee romaanistaan koululaisten kanssa.
Lauantai 27.10
Louhi-lava klo 12.30
Runoraati:
Kirjailijat Eija Lappalainen, Emilia Lehtinen ja Sari Peltoniemi esittävät
kukin kaksi uutta runoa, jotka lukiolaisista koostuva raati arvostelee.
Juontajana kirjailija Elena Mady.
Peltoniemi
on sanoittanut jo ennen lasten- ja nuortenkirjailijaksi ryhtyistään lauluja Noitalinna Huraa -yhtyeelle, mutta ei ole vielä
laventanut tuotantoaan nuorten lyriikkaan, kuten ei Lappalainenkaan.
Odotankin
mielenkiinnolla, mitä näillä kahdella on takataskussaan.
Sunnuntai 28.10
Takauma-lava klo 11
Runosta
lauluksi, eli kuinka laululyriikkaa kirjoitetaan. Mukana keskustelemassa
Aulikki Oksanen, Sari Peltoniemi, Inka Nousiainen ja Satu Koskimies.
Topelius-lava klo 12.15
Lastenkirjallisuus ja maahanmuuttajat on aiheena Sanna Pelliccionin ja iranilaisen Bahar Mozaffarin keskustelussa, haastattelijana Maria Säntti.
Sanna Pelliccionin uusimmassa kuvakirjassa Onni-poika saa uuden ystävän leikki-ikäinen Onni tutustuu naapuriin muuttavaan iranilaiseen pikkupoikaan. Pelliccioni sai kirjan tekovaiheessa paljon apua Bahar Mozaffarilta, joka toimii Rauhan lapset -työryhmän vetäjänä edistäen suomalaisten ja maahanmuuttajien kohtaamista.
Rouva Huu suuntaa messuille sunnuntaina esikoisen kanssa. Tyttärelle kirjamessut ovat ensikertalaisena varmasti hämmentävä elämys: kuin kirjakarkkikaupassa ikään!
Huun löytää Topelius-lavalta klo 14, missä aiheena on Tammen Kultaisten kirjojen juhlavuosi. Messuhulinassa tunnistusta voi auttaa myös oheinen Herra Huu -lusikkakaulakoru.
Rouva Huu suuntaa messuille sunnuntaina esikoisen kanssa. Tyttärelle kirjamessut ovat ensikertalaisena varmasti hämmentävä elämys: kuin kirjakarkkikaupassa ikään!
Huun löytää Topelius-lavalta klo 14, missä aiheena on Tammen Kultaisten kirjojen juhlavuosi. Messuhulinassa tunnistusta voi auttaa myös oheinen Herra Huu -lusikkakaulakoru.
Pieni kommentti vain:
VastaaPoistaRunous on vaikea laji! Varovasti olen kuitenkin kokeillut nuortenlyriikkaa antologiassa Runo vieköön! (toim. Kari Levola). Se ilmestyi muutama vuosi sitten ja sai oheensa myös mainion opettajanoppaan.
Sari
VastaaPoistaNo niinpä. Sama pää kesät talvet!
Kiitos muistutuksesta!
Eli jään odottamaan siis tämän Runo vieköön -antologian jälkeen itsellistä nuortenlyriikkaa...
Runo vieköön oli Lukukeskuksen vuosina 2009 ja 2010 toteuttama kiinnostava hanke, jossa nykyrunoilijat vierailivat peruskoulun yläluokilla. Tavoitteena oli haastaa kirjailijat kirjoittamaan nuortenlyriikkaa ja tutustuttaa yläkoulun oppilaat genreen.
Lukukeskus kustansi Tammen julkaiseman antologian kupeeseen nidotun oppaan työvälineeksi yläkoulun opettajille, Sitä voi yhä tilata Lukukeskuksesta kolmen euron hintaan!