tiistai 16. heinäkuuta 2013

Kun on toisenlainen












Birgitta Sif: Oliver. 40 sivua.  Mál og Menning 2012.




Tässä pohjoismaisen lasten- ja nuortenkirjapalkinnon ehdokassatoa jälleen.

Islantilainen lastenkirjallisuus on suomalaisille varsin tuntematonta. Ritari Benjamin kyyhkynen tulee silti etsimättä mieleen, myös samannimisenä filmatisointina tunnettu Fridrik Erlingssonin nuortenromaani  (Otava 1996), joka kertoo lapsuuden leikeistä ja lapsuuden loppumisesta, kuulaasti mutta rankasti.


Birgitta Sifin kuvakirja Oliver luottaa pelkistettyyn kerrontaan, sekä tekstin että kuvan tasolla. Kirja on omistettu kaikille, jotka ovat tunteneet itsensä erilaisiksi kuin muut.

Tarina jättää paljon tulkinnan mahdollisuuksia, mikä on tietysti aina luettava lastenkirjan ansioksi.


Oliver viihtyy sukujuhlilla parhaiten pöydän alla. Islantilaisen Birgitta Sifin kuvitusta kuvakirjaan Oliver, Mál og Menning 2012.

Oliver on itsekseen viihtyvä poika, joka ei ehkä aina – kaikkien mielestä – käyttäydy yleisten käytössääntöjen tai normien mukaisesti. 

Lohikäärmekäsinukke ja viihtyminen kirjojen parissa viittaavat siihen, että pojalla on vilkas mielikuvitus ja taipumus vajota fantasiamaailman vietäväksi, varmaan sekä hyvässä että pahassa.

Kuvitus antaa mahdollisuuksia moneen tulkintaan: onko Oliver kenties autisti, joka sulkee muut ulkopuolelleen. Oliver on kuvattu istumaan bussiin käsinukkensa kanssa, kun muut liikkuvat pienryhminä, kommunikoiden toistensa kanssa. Birgitta Sifin kuvitusta kuvakirjaan Oliver, Mál og Menning 2012.

Syystä tai toisesta hän leikkii aina yksikseen, seuranaan vain pehmolelut. Ennen pitkää yksinäisyys vaivaa myös Oliveria itseään. Pelatessaan yksin tennistä, pallo kimpoaa seinästä… ja johdattaa hänet Olivia-nimisen tytön luokse, joka näyttää ymmärtävän poikaa heti.

Lasten luovuus todentuu hauskasti tässä kuvituskuvassa, jossa pyykkinaru toimittaa mainiosti tennisverkon virkaa. Birgitta Sifin kuvitusta kuvakirjaan Oliver, Mál og Menning 2012.


Birgitta Sifin karaktäärinen kuvitus on sympaattinen, joskin paperin mattapintaisuus tekee kuvista luultavasti originaaleja tunkkaisempia.

Erilaiset neuropsykologiset diagnoosit ovat lisääntyneet lasten keskuudessa. Oliver antaa mahdollisuuden samastumiseen lapsille, jotka tuntevat itsensä poikkeaviksi tai joihin ympäristö haluaa luoda erityisleiman.


Kiinnostavassa videossa tekijä kertoo taustastaan ja kuvitustekniikastaan. Hän on asunut lapsuudessaan ja nuoruudessaan perheensä kanssa eri Pohjoismaissa ja Yhdysvalloissa ja nyttemmin asuu perheineen Lontoossa. Kuvittajakoulutuksensa hän on saanut Cambridgessa. Nykyisin onkin entistä yleisempää, että lastenkirjakuvittajat hankkivat täsmäkoulutusta kuvitustyöhön.  

Oliver on Birgitta Sifin ensimmäinen lastenkirja. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti