Tekijäkaksikko Päivi Honkakoski & Ludi Wang ovat julkaisseet jo kolme Tervatontuista kertovaa kirjaa, jotka välittävät nykylapsille tervankeiton perinnetietoa sadunomaisin maustein.
He ovat muun muassa perehtyneet Turkansaaren museoalueelle Ouluun joka vuosi rakennettavaan tervahautaan ja tervan valmistuksen vaiheisiin.
Kirjojen kotisivulta löytyy paljon toiminnallisia tehtäviä liittyen kirjojen teemoihin sekä tietoa kirjojen syntyprosessista.
Tervakorven kylän tontut valmistautuvat jo joulun viettoon.
Talvella on myös hyvä valmistella tulevan kesän tervan polttoa:
Talvella on myös hyvä valmistella tulevan kesän tervan polttoa:
Talvella tervatontuilla oli omat työnsä.
Seuraavan kesän tervahautaan tulevat puut oli kaadettu valmiiksi syksyllä. Lumen tultua tervatontut vetivät tervahaudassa poltettavat puut tervahaudan luo.
Kovien pakkasten aikaan puut pilkottaisiin valmiiksi tervaksiksi odottamaan kesää ja tervahaudan tekoa. Kovalla pakkasella puu halkesi parhaiten. Puut pinottaisiin kalteviin pinoihin, jotta kevään tultua sadevesi pääsisi valumaan pois puupinojen päältä.
Tervatonttu Toivo saa uuden tuohikontin ja pikkusisko osallistuu joululeipomusten tekoon. Ludi Wangin kuvitusta Päivi Honkakosken tekstiin tietokuvakirjassa Tervatonttujen joulu (Nordbooks 2016). |
Tervatonttu Toivon perhe auttaa Joulupukkia tervaamalla pukin reen, jotta se kestää aattoillan kovaa kulutusta.
Toivo pääsee viemään tervaa Joulupukille, ja saa samalla mahdollisuuden kertoa pukille ihan henkilökohtaisesti hartaimman joulutoiveensa.
Toivo saa myös saamelaiselta onnen amuletin, pienen ametistikiven.
Toivo saa myös saamelaiselta onnen amuletin, pienen ametistikiven.
Matkaan liittyy monta hienoa elämystä, yhtenä huipennuksena hienot revontulet:
Tunturin laella Toivo katseli ihmeissään revontulten tanssia taivaalla. Toki kotimetsässäkin näkyi joskus revontulia, mutta ei koskaan näin komeita kuin täällä pohjoisessa.
Revontulet syntyvät, kun kettu huiskaisee lunta hännällään, isoisä kertoi.
Ison kirjasimen ansiosta kuvakirja soveltuu myös hiljattain lukemaan oppineen lapsen itse luettavaksi.
Päivi Honkakoski on pohjois-suomalainen kirjailija ja oululaisen Balettikoulu Sinikellon johtaja ja opettaja., joka on kirjoittanut satuja televisioon ja päiväkotien tarpeisiin.
Kiinalainen Ludi Wang on asunut pitkään Suomessa ja tutustunut vanhaan suomalaiseen tervaperinteeseen. Nykyään hän opiskelee kehitystaloustiedettä Oxfordin yliopistossa, Englannissa.
Huippu ja ovelakin lasten kirja. Vaikka kirja on kuin satua, se on kuitenkin totta. Joku lapsi joskus myöhemmin perehtyessään historiaan huomaa, että hänhän jo tietaakin tuon asian. Kuvat täydentävät mukavasti tekstiä. Aivan kaikkea ei tarvitse sanoa vaan kuvista löytyy paljon muutakin - mitä teksti ei kerro.
VastaaPoista