torstai 7. tammikuuta 2021

Uusi vuosi innostaa maistelemaan uutta – myös uusissa lastenkirjoissa

 

Veronica Lassenius: Makukamut, 32 sivua, Etana Editions 2020.

Pirjo ja Pekka Arvola & Ilona Partanen: Liikaa herkkuja Haukkumaassa, 24 sivua, Mini kustannus 2020.

 

Tiina Piekkari: Rusinatusina ja kaikki katastrofin ainekset, 32 sivua, Mini kustannus 2020.

 

Tittamari Marttinen: Lasten vegekeittokirja, kuv. Emmi Kyytsönen, 79 sivua, Avain 2020.

 





Lasten- ja nuortenromaaneista löytyy jo päähenkilöitä, jotka suosivat kasvisruokaa.


Viime vuonna ilmestyi näppituntumani mukaan aiempaa selvästi enemmän ruokaa, ruokailua ja terveellistä ravintoa eri tavoin käsitteleviä lastenkirjoja, joiden otollisin kohderyhmä on leikki-ikäisissä ja alakoululaisissa.


Ruokateeman runsastuminen on käsittääkseni yhteydessä aikuisten elämäntapakirjallisuuden suosioon: perinteisten reseptikirjojen lisäksi julkaistaan paljon tietokirjoja, joissa ravintoterapia ja elimistön kokonaisvaltainen hyvinvointi ovat keskiössä. 


Arkiset ruokailuhetket tarjoavat eri-ikäisille lapsille erinomaisia harjoittelun paikkoja liittyen myös itsesäätelyyn, tahtotilojen hallintaan ja ennakkoluulojen selättämseen. 

 

Tittamari Marttisen ja Emmi Kyytsösen Lasten vegekeittokirja on esitystavaltaan selkeä ja visuaalisesti houkutteleva johdatus kasvisruokaan. 

Kirjassa on runsaasti vähällä vaivalla toteutettavia ja turhaa konstailua ainesosiltaan karttavia reseptejä. Ne on ryhmitelty perinteiseen tapaan alku- ja välipaloihin, pääruokiin ja lisukkeisiin ja jälkiruokiin.

 

Ruoat on nimetty hauskasti: viheltelevät falafelit, kukkakaalikepponen, tomerat tortillat jne. 

 

Höysteenä on myös muutamia Marttisen ruokateemaisia loruja. 


Lasten vegekeittokirja kannustaa kokeilemaan kasvisruokia ”koko perheen voimin”, mutta se antaa inspiraatiota myös alakoulun kokkikerhoihin tai muihin harrasteryhmiin.

 




Emmi Kyytsösen kuvituskuvissa ruoka-ainekset toisinaan
elollistetaan, esimerkiksi kun kukkakaalit esitetään hattarapäinä.
Kyytsösen kuvitusta Tittamari Marttisen tekstiin lasten tietokirjassa 
Lasten vegekeittokirja (Avain 2020). 


 

Tiina Piekkarin Rusinatusina ja kaikki katastrofin ainekset -kuvakirjan sankarit ovat varmasti lastenkirjallisuuden erikoisimpia: Kaino Kääryleen ravintolan kuivamuonahyllyssä lymyilee nimittäin 12 rusinaa, jotka pelastavat tärkeän illallisen ripeällä ja siekailemattomalla toiminnallaan! 



Kaino Kääryleen ravintolan bravuuri on kasvispata. Hän on tohelo ja hajamielinen kokki, ja vaarallisia tilanteita riittää kosolti.


Illallinen on kääntymässä katastrofiksi, kun suolaa  päätyy  pataan roimasti suunniteltua enemmän. 




Kaino-kokin ravintolan keittiössä ei työergonomia ja
- ja turvallisuus ole ihan kohdillaan. Tiina Piekkarin kuvitusta 
kuvakirjaan Rusinatusina ja katastrofin ainekset
 (Mini kustannus 2020).


Rusinatusinan 11. rusina on lukenut kaupungin suosituimman ruokabloggarin Possu Bearnaisen nettisivuilta, että liian suolaisen ruoan voi pelastaa muutaman perunan avulla. Niksillä on oikeassa elämässäkin vannoutuneita kannattajia.   

 

Piekkarin pelkistetty, mutta paikoin koristeellisiakin elementtejä sisältävä kuvitus jää ”paperin pintaan”. 

 

Esikoiskirjan loppuun olisi voinut vielä lisätä kasvispadan reseptin. 

 

Liikaa herkkuja Haukkumaassa vetoaa varmasti Ilona Partasen tunnistettavien koirarotujenkin ansiosta erityisesti  koiraharrastajiin. 

 

Pirjo ja Pekka Arvolan tarina on sävyltään opettavainen. Viesti liiallisen herkun syömisen haitallisuudesta tulee selväksi niin kaksi- kuin nelijalkaistenkin hyvinvonnille. 


Maalailevaa, rönsyilevää kerrontaa olisi voinut roimasti tiivistää. 

 

Haukkumaassa katoaa koiria ja mäyräkoira Väiski Mäyris päättää selvittää mysteerin. 


Se voittaa pelkonsa ja päätyy sen ansiosta lopulta koirayhteisön sankariksi. Ratkaisun avaimet löytyvät Ryökälerotkosta.



Manu-koira on hotkinut herkkuja ja juuttunut koloon.
Nolous ja ahdinko 
näkyvät  sen silmistä.
Ilona Partasen kuvitusta Pirjo ja Pekka Arvolan tekstiin
kuvakirjassa Liikaa herkkuja Haukkumaassa
(Mini kustannus 2020).

 


Ilona Partanen yhdistää  ronskia luonnosmaisuutta, yhtenäisiä kirkkaita väripintoja ja pikkutarkkoja yksityiskohtia.


Lopputulos on taiton osalta monin  paikoin levoton ja kirjan kansikuvaan on otettu turhan monia irrallisia kuvaelementtejä. 

 

Animaattorina sekä Suomessa että ulkomailla  tunnetun Veronica Lasseniuksen Makukamut nousee toteutukseltaan ja sisällöltään ruokateemaisten lastenkirjauutuuksien ykköseksi.

 

Formaatiltaan se muistuttaa kartonkikansineen ja tanakoine sisäsivuineen pikkulasten katselukirjaa, mutta se antaa kiinnostavan toteutuksensa ansiosta "pureskeltavaa" kiinnostavan käsittelytapansa ansiosta  vielä alakouluikäisillekin lapsille. 




Makuleikeissä yhdistetään rohkeasti hapan sitruuna,
karvas ruusukaali ja makea mansikka.
 Veronika Lasseniuksen kuvitusta kuvakirjaan
Makukamut (Etana Editions 2020). 




Makumatkalla käytät aistejasi,

jotka ovat sinun omia supervoimiasi.

Silmäsi iloitsevat ruuan väristä.

Nenäsi nuuhkii ruuan tuoksua.

Suusi haukkaa ruokaa…

Mitä silloin tapahtuu?





Havainnollinen aukeama viidestä perusmausta. 
Veronika Lasseniuksen kuvitusta kuvakirjaan 
Makukamut (Etana Editions 2020).   

 



Kerttu Karvas, Heta Hapan, Martta Makea, Seppo Suolainen ja Unto Umami tutustuttavat viiteen perusmakuun ja ne kertovat myös, mistä näitä makuja parhaiten löytää maisteltavakseen.


Kuten arkisessa elämässä yleensä, niin yhteistyö on voimaa, ja eri makujen yhdistelmistä syntyy paras lopputulos. 

 

Makukamut on hyvä esimerkki hyvin suunnitellusta  kuvatietokirjasta. 


Aihetta on rajattu ja sisäkansiinkin on riittänyt lapsen makunystyröitä treenaavia tehtäviä, jotka kannustavat maistamaan rohkeasti erilaisia makuyhdistelmiä.


Makukamut-kirjan avulla voi mainiosti herätellä keskustelua vaikkapa päiväkodissa   eri kulttuurien ruokaperinteistä tai lasten omista suosikkimauista  ja rohkaista  kokeilemaan uusia makuja ilman ennakkoluuloja.

 

 

 

 

Lisää lastenkirjoja ruoasta ja ruokailusta:

 

Pamela Tola & Manuela Bosco ja Anna Salmisalo: Pöytä joka tahtoi kodin, Otava 2015 / lastenromaani

 

Aino Havukainen & Sami Toivonen: Tatu ja Patu, syömään!  Käsikirja kaikille niille, jotka ovat joskus syöneet, syövät juuri nyt tai suunnittelevat syövänsä, Otava 2014 / kuvatietokirja

 

Riina Katajavuori & Anne Vasko ja Erika Kallasmaa: Onerva kokkaa, Tammi 2012 / katselukirja

 

Sanna Vehviläinen & Niina Haiko: Ulriikka ja täti Massinen, Lasten Keskus 2006  / kuvakirja

 

Lauren Child: En kyllä ikinä syö tomaattia, suom. Riitta Oittinen, Pieni Karhu 2005 / kuvakirja

 

Aino Havukainen & Sami Toivonen: Veeran keittiöpuuhat, Otava 2002 / kuvakirja

 

Jules Bass & Debbie Harter: Yrtti Yrjänän reseptit. Lasten kasviskeittokirja, suom. Riitta Oittinen, Pieni Karhu 2000 / lasten tietokirja


Terapiakirja lasten ruokailusta aikuiselle:


Adam Mansbach & Owen Brozman: Nyt vittu syö! Suom. Kaj Lipponen, Into 2014  

 





2 kommenttia:

  1. Hei!
    Juuri vähän aikaa sitten mietin, että täytyisi etsiä mielekkäitä ruoka-aiheisia kirjoja leikki-ikäiseni uuden "en tykkää, en halua syödä"-vaiheen läpikäymiseen. Etenkin Tittamari Marttisen ja Emmi Kyytsösen Lasten vegekeittokirja herätti huomioni, sillä Marttisen aiempi Ilmapallomeri-teos on kovasti hauskuuttanut sekä pikkulikkaa että minua lukijana. Lätäkkö-Lotta oli meidän ehdoton suosikki.
    Sain kirjoituksestasi monia mainioita kirjavinkkejä, ja useat näistä lähtivätkin heti varaukseen. Kiitos!

    VastaaPoista

  2. Nimetön, kiva kuulla että sait vinkkejä!

    Etana editions -kustantamolta ilmestyy keväällä myös uusi Onni-poika -sarjan osa, jossa ruokailu teemana.

    Ja Eppu Nuotiolta ja Liisa Kalliolta on juuri ilmestynyt kartonkikirja taaperoille, OHO, miten hyvää (WSOY).

    VastaaPoista