Aino Louhi: Tähtienvälinen avaruus, 168 sivua, Suuri Kurpitsa 2022.
Nuortenkirjallisuuden lajivalikoima on jatkuvassa kasvussa: tarjolla on realististen nuortenkirjojen, fantasian, dystopian , scifin ja dekkarien lisäksi yhä enenevässä määrin selkomukautettuja nuortenromaaneja, selkokielellä alunperinkin kirjoitettuja nuortenkirjoja, säeromaaneita ja sarjakuvaromaaneita.
Aino Louhen Tähtienvälinen avaruus sopii hyvin myös nuorten luettavaksi samaan tapaan kuin Louhen edellinen sarjakuvaromaani Mielikuvitustyttö vuodelta 2019.
Kummassakin sarjakuvaromaanissa kuvataan ihmissuhteita, niihin liittyviä odotuksia, unelmia ja elämään väistämättä kuuluvia pettymyksiäkin.
Nuoret aikuiset, nainen ja mies, ihastuvat, rakastuvat ja seurustelevat. Rakastumista ei kuvata suurena hurmana, kumpikin tunnustelee ensin toisen tunteita.
Suhde päättyy kuitenkin eroon.
Sarjakuvaromaanin nimi on hieno allegoria kuvaamaan naisen pitkää toipumista, henkistä kasvua ja itsenäistymistä.
Muutossa rikkoontuneesta peilistä tulee vertauskuva eron jälkeen rikki menneelle minäkuvalle.
Rikkoontuneen peilin sirpaleet havainnollistavat keskushenkilön tuntoja. Aino Louhen kuvitusta sarjakuvaromaaniin Tähtienvälinen avaruus (Suuri Kurpitsa 2022). |
Aino Louhen keskushenkilö on kasvonilmeiltään, osittain lisääntyvän alakulonkin takia, melko jähmeä ja myös muilta ulkoisilta piirteiltään hyvin luonnosmainen.
Koen tämän ennen muuta tehokeinona: lukijan on helpompi samastua minäkertojan tuntoihin, kun tämä ei ole kuvankaunis ja kaikin puolin ”täydellinen”, vaan myös ulkoisesti rosoinen.
Sarjakuvaromaani on jaettu prologin jälkeen 11:een oivaltavasti nimettyyn ja tarinan kannalta merkittävään episodiin: Vapaus, Peili, Lähtö, Tähtienvälinen avaruus, Listat, Järistys, Kylpy, Helium, Aallot, Vuori ja Tähdet.
Minäkertoja matkustaa johonkin nimeämättömään maahan Aasiassa, missä hän kokee tulkintani mukaan suurta ulkopuolisuuden tunnetta ja epätoivoa.
Kaksi satunnaista kohtaamista, etäältä nähty nelihenkinen lapsiperhe ja vanha nainen meren rannalla, toimivat katalysaattoreina kohti jotakin uutta ja eheyttävää palauttaen samalla naisen uskon tulevaisuuteen.
Iäkkään naisen kohtaaminen meren rannalla nousee tarinan käännekohdaksi. Aino Louhen kuvitusta sarjakuvaromaaniin Tähtienvälinen avaruus (Suuri Kurpitsa 2022). |
Meren kuohujen hiomat lasinsirut ja simpukat ovat symboleita uuden elämänvaiheen alkamiselle.
Aino Louhi käyttää rohkeasti väriä: sysi-synkkää sinimustaa vasten monet kirkkaat värit energisoivat myös lukijan.
Tähtienvälinen avaruus oli viime vuonna ehdolla Tulenkantaja-palkinnolle.
Palkinnon sai Merja Mäen evakkoromaani Ennen lintuja (Gummerus 2022), mutta mielestäni Louhen sarjakuvaromaanilla olisi ollut enemmän potentiaalia käännösmarkkinoilla.
Piakkoin ilmestyvässä Lastenkirjainstituutin Onnimanni-lehden teemanumerossa keskitytään nuortenkirjallisuuteen: sen monipuoliseen tarjontaan ja uusiin trendeihin.
Lehdessä pohditaan myös lukijan ja nuortenkirjan kohtaanto-ongelmaa. Aiheuttavatko esimerkiksi YA- ja NA-luokittelut enemmän hämmennystä kuin täsmäosumia? Yläkoulun äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja Annu Viheriälehto muistuttaa artikkelissaan, että eri genrejä kannattaa pitää ennakko-luulottomasti esillä, kun taidoiltaan ja kiinnostuksen kohteiltaan erilaiset oppilaat etsivät kiinnostavaa luettavaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti