perjantai 2. lokakuuta 2009

Vihdoinkin tunnustusta lasten tietokirjoille

Markku Löytönen & Riikka Jäntti: Viidakkotanssi. Tutkimusmatkaaja Rafael Karsten Ecuadorissa. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura 2007.

Lauri Jäntin säätiö on tehnyt todellisen (lasten)kulttuuriteon perustaessaan lasten ja nuorten tietokirjallisuudelle vihdoinkin oman palkinnon.

Tänään on palkittu ensimmäistä kertaa jaettavalla Tieto-Lauri -palkinnolla (30 000 euroa) professori Markku Löytönen ja kuvittaja Riikka Jäntti lasten tietokirjasta Viidakkotanssi. Tutkimusmatkaaja Rafael Karsten Ecuadorissa.

Viidakkotanssi on paitsi seikkailukertomus niin myös tietokirja, joka kertoo suomalaisesta kulttuurien ja uskontojen tutkijasta Rafael Karstenista. Palkittu teos keskittyy Karstenin 1910-luvulla tekemään matkaan, jolla hän osallistui ensimmäisenä tiedemiehenä Ecuadorissa jibaro-intiaanien pääkallonmetsästyksen voitonjuhlaan.

Palkintoraadin mukaan Löytösen teoksessa lukija pääsee mukaan intensiiviselle ja jännittävälle seikkailuretkelle. Viidakkotanssin kiehtova kerronta imaisee mukaansa myös aikuislukijan, mikä on raadin mielestä aina hyvän lasten tietokirjan tunnusmerkki. Riikka Jäntin komeaa kuvitusta raati kiittää muun muassa uskottavasta ajankuvasta ja kuvien mieleenpainuvasta tunnelmasta.

Viidakkotanssi on jo viides kirja Markku Löytösen suomalaisista tutkimusmatkailijoista kertovassa sarjassa. Aikaisemmin hän on kirjoittanut Herman Spöringistä, G. A. Wallinista, Pehr Kalmista ja E. A. Nordenskiöldistä.

Lasten ja nuorten tietokirjallisuus on jäänyt ansiottaan usein katveeseen vaikkapa Finlandia Junior –palkintoa jaettaessa. Siksi uusi palkinto, jonka summa on samansuuruinen muiden Kirjasäätiön jakamien Finlandia-palkintojen kanssa, tulee todelliseen tarpeeseen.

Markku Löytösen tutkimusmatkailijoita esittelevä sarja on kokonaisuutena kunnianhimoinen. Se ei kangistu vaativan nuoren yleisönsä edessä, vaan tarjoaa eloisia kurkistuksia oman aikansa poikkeusyksilöiden elämään ja saavutuksiin.

Löytösen tietokirjat vetoavat kuitenkin oman kokemukseni mukaan lähinnä todellisiin lukutoukkiin ja historiafriikkeihin. Suurta lukevaa lapsiyleisöä nämä kirjat eivät palkinnon antamasta nosteestakaan huolimatta tule tavoittamaan.

Toivottavasti Tieto Lauri –palkintoraadilla tulee vielä tilaisuus nostaa esille myös Mauri Kunnaksen johdonmukainen ja paneutunut työ yleistiedon, Suomen historian ja kirjallisuuden klassikkojen lapsentajuistajana.

Esimerkiksi Koiramäki-sarja on ollut todellinen tienraivaaja lasten kotimaisessa tietokirjallisuudessa perehdyttäessään lapsia talonpoikaiskulttuuriin.

Tieto-Lauri jaetaan joka kolmas vuosi ansiokkaalle lasten tai nuorten tietokirjalle. Ensimmäisellä kerralla palkintoa tavoittelivat vuosina 2007-2009 ilmestyneet teokset.

Palkinnon tarkoituksena on kannustaa tietokirjailijoita laatimaan teoksia, jotka innostavat lapsia ja nuoria syventymään eri tiedon aloihin ja jotka ottavat huomioon kotimaisen kieli- ja kulttuuriympäristön.

Suomeksi kirjoitettuja tietokirjoja on edelleen lapsille ja nuorille tarjolla hyvin niukasti. Palkinnon perustamisen taustalla on huoli siitä, että kouluikäiset vieraantuvat painetusta sanasta tiedon välittäjänä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti