maanantai 16. marraskuuta 2009

Kuvakirja romanitytön arjesta

Helena Blomérus, Satu Blomérus, Helena Korpela & Irmeli Matilainen: Mitä sait säkkiisi, yökettu? 36 sivua. Pieni Karhu 2009.

Ei ole yhdentekevää, millaisen lapsikuvauksen varaan kuvakirjallisuus rakentuu. Pieni Karhu -kustantamon kuvakirjan Mitä sait säkkiisi, yökettu? päähenkilönä on juuri koulunsa aloittanut romanityttö Mira.

Asiaa ei kuitenkaan sen kummemmin kirjassa korosteta, mikä todistaa lastenkirjojen nykyisestä poliittisesta korrektiudesta. Ilmiöitä tai vähemmistöjä ei siis lastenkirjallisuudessa osoiteta teatraalisesti sormella samaan tapaan kuin vielä 1970-1980-luvuilla, vaan pyritään esittelemään mahdollisimman monipuolinen kirjo suomalaisesta yhteiskunnasta.

Miralla on mielikuvitusystävä, yökettu, joka on hänen seurananaan ja turvanaan lähinnä yöaikaan. Mutta eräänä päivänä Mira haluaa, että yökettu tulee hänen kanssaan myös kouluun.

Mira vieroksuu vielä hieman hälyisää kouluympäristöä ja haikailee takaisin mieluisaan päiväkotiin, jossa pikkuvelikin on. Irmeli Matilaisen kuvissa Mira ei juurikaan touhua muiden luokan oppilaiden kanssa, vaan vetäytyy mieluummin yöketun kanssa syrjään.

Tässä kohden kirjan sosiaalisesti kannustava sanoma hieman ontuu, jos tarkoituksena on kuitenkin integroida romanilapset ns. valtaväestöön ja kannustaa lapsia koulunkäyntiin. Jopa neljännes romanilapsista ja -nuorista keskeyttää yhä 2000-luvulla peruskoulun.

Matilaisen kuvitus muistuttaa 1980-luvulla kuvakirjallisuudessa tyypillistä, hieman pehmeän-herttaista, mutta silti realistista kuvitustyyliä.


Helena ja Satu Bloméruksen sekä Helena Korpelan yhdessä koostama teksti ei alleviivaa romanikulttuuria juurikaan. Kiinteät perhesiteet, luonteva yhteys isovanhempiin ja heidän kunnioittaminen myös perinteen välittäjinä tulevat maltillisesti esille sekä tekstissä että kuvissa.

Pieni Karhu -kustantamo on profiloitunut eri kulttuureja esitteleväksi pienkustantamoksi, ja niinpä tämäkin kuvakirja on kulttuuriteko omassa sarjassaan.

Romano Missio ry on julkaissut vuonna 2001 Inga Angersaaren satukirjan Romaniukin satureppu, joka on tehty vasiten tukemaan romanilapsen alkutaipaletta suomalaisessa varhaiskasvatuksessa, esi- ja alkuopetuksessa.

Katariina Lillqvistin nukkeanimaatiot Mire Bala Kale Hin: Tarinoita matkan takaa (Camera Gagliostro 2003) ovat myös mainio ja silmiähivelevä johdatus romanien rikkaaseen tarinaperinteeseen. Tällaisena ankeana marraskuisena päivänä on hyvä sykertyä nuotiotulen loimuun romanimusiikin siivittämänä. Animaatiot tarjoavat historiallista faktaa romanien vaelluksesta, mutta tutustuttavat myös heimon legendoihin, satuihin ja tarinoihin.

Tänään maanantaina vietetään kansainvälistä suvaitsevaisuuden päivää.

Suomen romanit ovat suomalainen kielellinen ja kulttuurinen vähemmistö, joka on asunut Suomessa yli 500 vuotta. Suomen romaneita on noin 10 000.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti