lauantai 20. helmikuuta 2010

Kurkkaa lastenrunoilijan taloon!

Tampereella on mahdollisuus vierailla Runoilijan talossa.

Lastenkulttuurikeskus Rullassa äskettäin avattu Runoilijan talossa -näyttely koostuu runoilija Jukka Itkosen lastenrunoista sekä Itkosen omista, Christel Rönnsin ja Erika Kallasmaan (ent. Kovanen) kuvituksista Itkosen runokirjoihin.

Näyttelyyn on rakennettu runoilijan inspiroiva ja sopivasti boheemi työpöytä, jonka pikanttina yksityiskohtana on höyhenenkeveä ideapaperimobile:



Näyttelyssä voi saada selville esimerkiksi, mitä tekee virkaheitto sängynpeitto, joka raivostuu tai minkälainen vipeltäjä mahtaa olla villin lännen murmeli tai kastelukannuviipero.

Runokuvittajan pajassa lapset voivat tehdä oman kuvituksen Itkosen vielä julkaisemattomiin runoihin. Rinkelissä istuen voi kuunnella Itkosen sanoittamaa musiikkia, jota on säveltänyt mm. Marjatta Meritähti, ja pienessä runoilijan talossa voi uppoutua lukemaan ja tutkimaan Itkosen lastenkirjoja.

Runokynä-pajassa lapset voivat tuunata mielikuvituksellisia kyniä, joiden avulla runosuoni alkaa varmasti sykkiä!

Vastikään Savonia-palkinnon aikuistenrunokirjastaan Laululinnun saarella (Kirjapaja 2009) saanut Jukka Itkonen on helsinkiläinen kirjailija ja taiteilija, jonka tuotanto sisältää muun muassa runoja, proosaa, laulun sanoituksia ja musiikkilibrettoja.

Runoilijan talossa -näyttelyssä Itkosen laajaa ja monipuolista lapsille suunnattua tuotantoa lähestytään erityisesti viiden lastenrunokokoelman kautta:

BE & POP . Kuv. Erika Kovanen. Otava 1997.
Rinkeli ronkeli. Kuv. Jukka Itkonen. Otava 2001.
Koipihumppa. Kuv. Christel Rönns. Otava 2005.
Taikuri Into Kiemura ja muita kaupunkilaisia. Kuv. Christel Rönns. Otava 2007.
Villin lännen murmeli. Kuv. Jukka Itkonen. Otava 2009.

Lastenlyriikka on meillä ollut perinteisesti enemmän naiskirjoittajien varassa ja siksi Itkosen asialleen omistautuminen ja vanhasta perinteestä irti pyristeleminen onkin erityisen ilahduttavaa. Eläinrunot ovat lastenlyriikan vakioaineistoa, mutta Jukka Itkonen uudistaa lajia ja täydentää runokokoelmillaan lasten eläintietoutta riemastuttavalla tavalla.

Itkosen filosofiana on ihmetellä avoimesti elämän kummallisuuksia. Parhaimmillaan Itkonen kirjoittaa moderneja faabeleita, joiden rivien välistä vastaanottavainen lukija löytää myös aimo annoksen punnittua elämänfilosofiaa.

Itkosen lasten runot avaavat parhaimmillaan koko maailmankaikkeuden lukijan silmien eteen. Itkonen ei vokottele lukijoitaan lastenlyriikassa juuri nyt niin yleisellä remellyksellä tai riimikieputuksella, vaan keskittyy hiljentämään lapsen tosiolevaisen, elämän perusasioiden äärelle.

Jukka Itkosella on varma rytmitaju, josta hän lastenlyyrikkona välillä omapäisesti poikkeaa omille teilleen. Laulullisuus on hänen lastenrunoilleen tyypillistä.

Itkonen hallitsee suvereenisti lastenlyriikan monet lajityypit: faabelirunojen lisäksi muiden muassa kehtolaulun, tunnelmarunouden, arvoitusrunot, numero-, aakkos- ja leikkilorut. Aivan erityisellä hartaudella hän on paneutunut brittiläiseen limerikkirunojen perinteeseen. Itkonen tosin kutsuu omia runojaan rimelikeiksi.

Edward Learin nonsense-runoperinteen mukaisia limerikkimuunnelmia Itkonen on julkaissut erityisesti kokoelmassa Rinkeli ronkeli, jonka hän on itse myös kuvittanut Learin tapaan pienillä, karikatyyrimäisillä mustavalkopiirroksilla, joita on suurennettu myös näyttelyn somisteiksi:



Näyttely on ollut esillä aikaisemmin Annantalon taidekeskuksessa Helsingissä ja sen on toteuttanut Annantalon taidekeskuksen työryhmä: tekstiilitaitelija, taideohjaaja Pia Bergman, graafikko Pia Lång, sanataideopettaja Outi-Maria Takkinen, näyttelysuunnittelija Mauri Tahvonen sekä kiertonäyttelyn tuottajat Anne Pietarinen ja Liisa Paatsalo.

Lastenkulttuurikeskus Rulla (os. Finlaysoninkuja 6) on avoinna
arkisin ti-pe klo 9–14
ja la-su klo 11–16.
Näyttelyyn on vapaa pääsy ja se päättyy 4. huhtikuuta 2010.


Valokuvat: copyright Rouva Huu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti