Selma Lagerlöf: Peukaloisen retket. Ensi-ilta ja Euroopan kantaesitys Tampereen teaterissa marraskuussa 2010. Sovitus Naomi Iizuka. Suomennos Mikko Viherjuuri. Ohjaus John Blondell. Lavastus Marjatta Kuivasto. Rooleissa: Arttu Ratinen (Peukaloinen) ja Markku Eskelinen (Martti-hanhi) sekä
Inkeri Mertanen, Aliisa Pulkkinen, Jannastiina Hakala, Markku Thure, Ville Majamaa, Aaro Wichmann ja Kirsimarja Järvinen. Esityksen kesto 1,30 h. Suositellaan yli 5-vuotiaille.
Selma Lagerlöf: Peukaloisen retket villihanhien seurassa. Lyhennetty lasten painos. Kuvittanut Maija Karma. Suomentanut Juhani Aho. 299 sivua. WSOY 1958. 12. painos 1995.
Selma Lagerlöf: Nils Holgerssonin ihmeelinen matka. Kuvittanut Lars Klinting. Tage ja Kathrine Aurellin lyhentämä laitos. Suomentanut Päivö Taubert. 89 sivua. WSOY 1989. 4. painos 2000.
Rouva Huu oli eilen teatterissa.
Tampereen Teatterissa on viime marraskuusta lähtien esitetty Selma Lagerlöfin (1858–1940) lastenkirjaklassikkoa Peukaloisen retket. Sovituksen on tehnyt vuonna 1906–1907 alun perin ilmestyneestä lasten saturomaanista Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige yhdysvaltalainen näytelmäkirjailija Naomi Izuka. Tampereen teatterin sovitus on samalla Euroopan kantaesitys.
Ruotsalaisilta koululaisilta puuttui hyvä maantiedon tunneilla käytettävä lukukirja ja sellainen tilattiin jo aikuistenkirjailijana meritoituneelta Lagerlöfiltä. Hän sai idean eläinten keskeiseen asemaan Rudyard Kiplingin Viidakkokirjasta.
Näin syntyi tarina kurittomasta Nils-pojasta, jonka kotihaltija taikoo peukaloiseksi tämän eläimiä kohtaan osoittaman julmuuden ja yleisen piittaamattomuuden vuoksi. Nils lähtee hanhilauman mukana kohti Lappia ja tutustuu laajaan maahansa lintuperspektiivistä. Vaiherikkaan ja jännittävän matkan aikana Nils oppii paljon elämästä ja itsestään. Kotiin palaa varttunut, viisastunut ja eläimiä kunnioittava poika. Lagerlöfin saturomaani oli aikaansa edellä yhdistäessään jouhevasti faktaa ja fiktiota toisiinsa.
Juhani Ahon suomennos ilmestyi samanaikaisesti ruotsalaisen alkuteoksen kanssa vuosina 1906 ja 1907–1908. Tiettävästi Aho teki suomennoksen suoraan kirjailijan hänelle toimittamasta käsikirjoituksesta. Lagerlöf teki käsikirjoitukseen sittemmin vielä muutamia korjauksia, erityisesti kolmanteen lukuun, mutta Ahon alkuperäinen suomennos oli voimassa aina vuoteen 1958 asti, jolloin kirjasta tehtiin kustantajan lyhentämä lastenlaitos, jossa tietoainesta on hieman karsittu lapsiystävällisempään muotoon.
Maija Karman herkät tussipiirrokset antavat tarinalle viehättävän tunnelman, mutta eittämättä nykylapsille Nils Holgersson on visuaalisena hahmona tunnetumpi vuodesta 1983 Suomen televisiossa esitetyn japanilaisen 52-osaisen piirrosanimaation kautta. Siinä Nils on saanut seurakseen myös hamsterin. Animaatiosarjan tunnussävel lienee iskostunut monen suomalaisen mieleen.
Tällä erää uusin Päivö Taubertin Peukaloisen retkien suomennos on vuodelta 1989, ja se pohjaa entisestään lyhennettyyn lastenlaitokseen ja Lars Klintingin silmiä hivelevän kauniiseen neliväriseen vesivärikuvitukseen.
Tampereen Teatterin näytelmä on tehty yhteistyössä amerikkalaisen Lit Moon Theatre Companyn kanssa ja sen on ohjannut niin ikään amerikkalainen John Blondell, joka kertoo näytelmän käsiohjelmassa olevansa isänsä puolelta kaukaista sukua Lagerlöfille.
Blondellin ohjaus ja Naomi Izukan sovitus luottavat tarinan lumoon eivätkö vokottele lapsiyleisöä päälleliimatulla huumorilla tai remellyksellä. Nilsin tunteiden ristiriitaisuus tulee Arttu Ratisen roolihahmossa hyvin esille. Markku Eskelisen Martti-hanhi huokuu lujaa luottamusta ja lojaalisuutta, joka tosin hiukan rakoilee – ymmärrettävästi – sen löytäessä puolisokseen Hienohöyhenen.
Marjatta Kuivastonminimalistinen lavastus ei konstaile kokoeroilla ja jättää näin katsojan mielikuville tilaa. Näyttelijät tekevät monta eri roolisuoritusta samalla rekvisiitalla ja vaatetuksella, mutta eilinen noin 5-10-vuotiaista lapsista ja aikuisista koostuva yleisö pysyi yllättävän hyvin kärryillä roolinvaihdosten tiimellyksessä.
Valokuva: Copyright Harri Hinkka. Kuvassa Arttu Ratinen (Peukaloinen) ja Markku Eskelinen (Martti-hanhi).
Lastenkirjahyllyssä arvioidaan uusia lasten- ja nuortenkirjoja,
mutta pyyhitään välillä pölyjä myös vanhoista klassikoista.
Olen saanut juuri nämä Peukaloisen retket joululahjaksi lapsena! Kirja oli paksu ja siinä oli punaiset kannet. Ai että oli ihanaa saada kirjapaketteja ja lukea upouusia, kankeita kirjoja joululomalla.
VastaaPoistaAnneli