tiistai 22. marraskuuta 2011

Lukeva (lapsi)asiakas on aina oikeassa


Markus Majaluoma: Sirkus saapuu kirjastoon. 32 sivua. Avain 2011. Kannen suunittelu ja taitto Matleena Saarninki.
















Jatketaan kirjastoteeman työstämistä vielä tänäänkin.

Pienkustantamo Avaimen kustannusprofiilia kannattaa jatkossa seurata aktiivisesti ja uteliaasti myös lastenkirjallisuuden osalta. Avain ja BTJ Kustannus yhdistyivät viime vuonna ja tämän kustantamoliitoksen jäljiltä Avain kustantaa nyt myös paljon kirjastoalan ammattikirjallisuutta ja tietokirjoja, joka ennen oli BTJ Kustannuksen ydinosaamista.

Tänä vuonna Avain on julkaissut Mika Keräsen lastendekkarin, Oranssi polkupyörä, joka kertoo Tarton puutaloalueella asuvien lasten salapoliisileikeistä. Sarjan suomentaminen aloitettiin jo viime vuonna vähän nurinkurisessa järjestyksessä, sillä Hopeinen aarrearkku oli sarjan toinen osa ja Oranssi polkupyörä ensimmäinen.

Rouva Huulla kirja on vielä luvun alla, joten palaan siihen tuonnempana.

Avaimen lastenkirjojen todellinen yllättäjä on kuitenkin Jani Kaaron & Väinö Heinosen Evoluutio, oivaltavasti kuvitettu lasten tietokirja Charles Darwinista ja evoluutiosta.

Mutta mennään kirjastoon.

Markus Majaluoman kirjastohupailu ottaa hauskasti kantaa yleisten kirjastojen muutospaineisiin kansalaisten olohuoneiksi ja erilaisten vapaa-ajan toimintojen pitopaikoiksi.




Kirjastoon tulee uusi apulaisharjoittelija, jolla on mukanaan lemmikkimarsu. Kirjastonjohtaja suhtautuu uuteen työntekijään hieman empivästi ja päättää iskostaa juippiin heti tietyt perusasiat ennen kuin uskaltaa itse lähteä kesälomalle:

… kirjasto ei ole eläinten paikka. Se on Lukevien Asiakkaiden Paikka.

– Sitä paitsi, hän huomautti, lukeva asiakas on meillä aina oikeassa! Mitä tahansa kirjaston asiakas haluaakin, hänelle löytyy aina oikea kirja. Muuta sinun poika- tai tyttörukka – kumpi sitten oletkin – ei tarvitsekaan tietää!





Tarinan seuraavassa käänteessä melko androgyyniksi jäävä apulaisharjoittelija saa jo nimenkin: Maksimilia. Marsun nimi on tietysti Marsumilia.

Ensimmäiset haasteelliset asiakkaat, toisiaan naljaileva kissa- ja koirapariskunta, lähtevät kirjastosta tyytyväisinä. Vaikka ne halusivatkin alun alkaen luettavakseen jotain ihan muuta, he lähtevät kirjastosta kainalossaan puutarhankunnostuskirja.

Toinen asiakas on savon murretta vääntävä eläinten kuningas, leijona, joka haluaisi kalastusoppaan, mutta saakin matkaansa Itämaisia istumaharjoituksia –nimisen kirjan. Ja roteva norsu saa laihdutusoppaan sijaan balettioppaan ja niin edelleen…

Majaluoman kirjaston asiakkaisiin kuuluu onneksi myös nuorisoa:

Kielet roikkuivat suusta ja kuolaa tippui lattialle. He halusivat nettiin.





Pieni tarina ei kurota liian korkealle: se hauskuttaa tällaisenaan mainiosti sekä lasta että aikuista.

Majaluoman hahmot ja askeettinen miljöö muistuttavat entistä enemmän Janoschin tyyliä.

Aiemmin hiukan suhruisena pitämäni Majaluoman maneerimainen viiva ja väritys on nyt kirkastunut ja selkeytynyt: hiukan aprikoin, josko hän olisi siirtynyt tässä kirjassa käsinvärityksestä tietokoneavusteiseen väritykseen?

Väljä rivinväli ja isohko kirjasin tekevät kirjasta nautittavan lukuelämyksen myös lukutaitoaan vasta verryttelevälle lukijalle.

Sirkus saapuu kirjastoon on toteutettu yhteistyössä Sipoon kunnankirjaston kanssa, joka täyttää kuluvana vuonna 150 vuotta.


Sitten huomisen tärkeistä tapahtumista:


WSOY:n kirjallisuussäätiö julkistaa Suomen ensimmäisen valtakunnallisen lukuhetken huomenna keskiviikkona, jolloin kaikki suomalaiset haastetaan lukemaan klo 19–19.15 välisen ajan.

Kampanja näkyy jo nyt Facebookissa ja Internetissä, missä julkkikset Laura Malmivaara, Minttu Mustakallio, Madventuresin Riku Rantala ja Tunna Milonoff sekä
 Lauri Tähkä lukevat
 jatkoluentana Timo 
Parvelan ja Jussi Kaakisen kuvakirjaa Taro maan ytimessä (WSOY 2010).

Kampanjan tavoitteena on herätellä ihmisiä ymmärtämään perheen lukuhetken merkitys. Kampanjalla halutaan kannustaa vanhempia lukemaan lapsilleen tarinoita joka päivä, vaikka vain pienen hetken.

WSOY.n kirjallisuussäätiön sivuilla lukemisen hyödyllisyydestä ja hyvää tekevästä voimasta kirjoittavat kauniisti ja vastaan panemattoman selkeästi lastenpsykiatri Jari Sinkkonen ja lastenkirjailija Timo Parvela.

Rouva Huu on itse tykönään viime aikoina askaroinut aivan samojen ajatusten parissa, joten tälle hankkeelle on helppo liputtaa sydämensä kyllyydestä!

WSOY:n kirjallisuussäätiö lahjoittaa myös kampanjan kunniaksi kaikille Suomen 60 000 ekaluokkalaiselle kirjan.

Kouluille jo lähetetyissä paketeissa on monipuolinen valikoima lastenkirjoja. Opettajat valitsevat, minkä kirjan he kullekin oppilaalle antavat. Kirjallisuussäätiön asiamies, dosentti Liisa Suvikumpu perustelee hanketta seuraaavasti:

- Haluamme luoda kaikille koulunsa aloittaville lapsille myönteisen mielikuvan kirjoista, kirjallisuudesta ja lukemisesta. Kaikilla lapsilla ei ole omaa kirjaa tai jokapäiväinen lukeminen ei ole itsestäänselvyys. Toivomme, että ikioma kirja herättää iloa ja ylpeyttä.

- Samalla haluamme kiinnittää huomiota ekaluokkalaisten luokanopettajien tärkeään työhön antamalla heidän jakaa kirjat lapsille oman harkintansa mukaan - suomalaisopettajat ovat huippuammattilaisia, joiden antama malli seuraa lasta nuoruuteen ja aikuisuuteen.







Ja huomenna onkin sitten se jännä päivä, jolloin julkistetaan Finlandia Juniorin voittaja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti