maanantai 12. marraskuuta 2012

Lastenkirjahyllyn varjolistalla nuoruuden angstia, mutta myös arjen ihmeitä ja sadun lumoa




Mihin taas yksi vuosi hujahti?


Kotimainen lasten- ja nuortenkirjallisuus jatkaa nimekemääriensä puolesta lihavia vuosiaan.

Huomenna tiistaina julkistetaan taas lasten- ja nuortenkirjaehdokkaat, jotka mittelevät  Suomen Kirjasäätiön vuotuisesti jakamasta Finlandia Junior –palkinnosta.

Lukulistallani on vielä monta jo ennalta uteliaisuutta herättävää suomenruotsalaista uutuuskirjaa: mm. Maria Turtschaninoffin Anachea ja Jenny Wiikin Bildbindaren (Schildts & Söderströms) sekä Anne Leinosen ja Eija Lappalaisen Hiekkasotilaat (WSOY) ja Anneli Kannon ja Terhi Rannelan Kuparisaari-trilogian toinen osa, Korkea puoliso (Karisto).

Rouva Huun perinteinen Finlandia Juniorin varjolista näyttää tänä vuonna tällaiselta. Mukana on monta tuttua konkaria ja pari vähän uudempaa tulokasta. Yhtään esikoista ei nyt joukkoon mahtunut.

Näkemyksiäni päättyvän kirjavuoden ilmiöistä ja trendeistä on luettavissa Helsingin Sanomista keskiviikkona.


Sari Peltoniemi: Gattonautti ja muita arkisatuja. Kuvittanut Liisa Kallio. Tammi 2012. 

Peltoniemi vastaa suvereenisti ja omaperäisesti lyhyiden satujen puutetta koskevaan suureen huutoon. Hänen arkisaduissaan tosi ja kuviteltu ovat sopuisasti rinnakkain. Ihmeeseen luiskahtaa äkkiarvaamatta ja voi olla, että kiveksi muuttunut poika ei koskaan palaakaan entiselleen…



Laura Lähteenmäki: North End eli niskaan putoava taivas. WSOY 2012. Kansikuva Pietari Posti. 

Lähteenmäki on ravistanut – ainakin hetkeksi – realistisen nuortenkirjailijan viitan yltään ja vaihtanut dystopiaan. Lähteenmäen aiemmasta tuotannosta tutut itsenäistymisen ja ystävyyden perusteemat kulkevat silti sävykkäästi tässä maailmanlopun aaton tarinassakin. Kierrätys on jokapäiväisen elämän elinehto ja vanhemmuus katoava hoivavietin muoto.

Lähteenmäen romaani on arvioitu Lastenkirjahyllyssä viime keväänä.






Siiri Enoranta: Painajaisten lintukoto. WSOY 2012. Kansikuva Mika Tuominen. 

Siiri Enoranta yllättää aina uudelleen, nyt jo kolmatta kertaa. 

Nuoresta iästään huolimatta hän karttaa ilmeisimpiä pintaliitotrendejä ja luo fantasian nosteessa aina uutta ja erilaista. Enorannassa ällistyttää hyvin pakottomasti soljuva fabuloinnin ilo ja taito luoda toinen toistaan kummallisempia miljöitä.






Esko-Pekka ja Nikolai Tiitinen: Jätti ja jänöset. Tammi 2012.

Tiitisten kantaaottava moraliteetti sisältää monenikäisiin uppoavaa viisautta ilman pömpöösiä paatosta. Eläinsatu kertoo yhdessä elämisen ehdoista, suvaitsevaisuudesta ja luonnon monimuotoisuuden kunnioittamisesta.

Kuvakirja on arvioitu viime kuussa Lastenkirjahyllyssä





Katarina von Numers-Ekman: Singer. Kuv. Jenny Lucander-Holm. Schildts & Söderströms 2012.

Ruotsalaiset ja suomenruotsalaiset osaavat kirjoittaa lapsuuden tummemmistakin juonteista ilman ahdistuksen tuntua. Arkeen kuuluu myös monenlaista vastusta, mutta kaikesta selvitään, vakuuttaa hurmaava 11-vuotias Josefin.  

Arvio on julkaistu eilen Lastenkirjahyllyssä.







Seita Parkkola: Karikko. Kuvitus Jani Ikonen. WSOY 2012.

Kerronnaltaan omintakeinen ja visuaalisesti vahva romaani, jossa liikutaan lapsuuden ja aikuisuuden välisellä kaltevalla rajapinnalla.

Arvio julkaistu Lastenkirjahyllyssä viime viikolla.












3 kommenttia:

  1. Hei!

    Hieno lista! Nyt alkoi ihan jännittää, mitä huominen tuo tullessaan :D

    Itse lisäisin listalle
    - Liisa Kallion & Soili Perkiön Pikku Papun laulut (Tammi)
    - Salla Savolaisen Minihelsigin (pahvikirja Karo Hämäläisen ja Salla Savolaisen WDC-kirjasta) (Tammi)
    - Riina Katajavuoren, Anne Vaskon & Erika Kallasmaan Onerva kokkaa -kirjan (Tammi)

    Myös Sanna Pelliccionin Onni-poika saa uuden ystävän -kirja (Minerva) tuntuu tärkeältä ja ajankohtaiselta ja Onni-sarja kaiken kaikkiaan on laadukas ja ihana, mutta en ole vielä ennättänyt tutustua kirjaan Lastenkirjahyllyn arviota enempää...

    Saapa nähdä, miten HS:ssa viime viikolla esille nostettu "jäkäläpykälä" vaikuttaa syksyn ehdokasasetteluihin. Lastenkirjallisuudessa veikkaisin juuri pahvikirjojen ja ruotsinkielisen kirjallisuuden jäävän mahd. jäkäläpykälän vuoksi ehdokasasettelun ulkopuolelle nuortenkirjojen ja eri sukupolville yhteisesti sopivien "iltasatukirjojen" kustannuksella. Se olisi harmi, sillä esim. juuri Tammi tuntuu satsanneen tänä vuonna laadukkaisiin ja kirjallisesti korkeatasoisiin pahvikirjoihin!

    Valoisia marraskuun päiviä!

    VastaaPoista

  2. Kiitos Outi-Marialle listan täydennyksistä.

    Tuo jäkäläpykälähuomiosi on oiva: on totta, että tämä vuosi on ollut kotimaisten pahvikirjojen kannalta todella runsas ja korkeatasoinen.

    Ounailen, että vaatisi kuitenkin raadilta melkoista siviili- tai muuta rohkeutta nostaa pahvikirja ehdolle. Vaikka oikeasti nimenomaan pahvikirjathan ovat sitä ensikirjallisuutta - ja siksi erityisen merkille pantavia!!!

    VastaaPoista
  3. Hei vielä!

    Hain Onerva-arvostelusi mieleen palauttamana nyt myös Maarit Gunnervallin Retkelle aurinkoon -kirjan itselleni kaupasta. Ja sepäs vasta hurmaava onkin! Kiitos jälleen kerran, Rouva Huu!

    VastaaPoista