maanantai 24. joulukuuta 2012

24. luukku: Kuusi kutsuu jouluun








Johannes Ijäs: Loista, kaunis joulukuusi. Kuvittanut Sanna Pelliccioni.  48 sivua. Kirjapaja 2012. Taitto Maija Sohlman.




Tässäpä sympaattinen kirja, joka on selvästi suunniteltu lahjakirjaksi. Sen pieni koko, viimeistelty ulkoasu, taitto ja freesi kuvitus houkuttavat selailemaan ja – mikä tärkeintä! – hiljentymään joulun tosiolevaisen rauhan äärellä.

Kotimaa-lehden toimittaja Johannes Ijäs on seulonut joulun perinnetiedosta kiinnostavia faktoja populariin, helppotajuiseen ja lyhyen-ytimekkääseen muotoon. 

Kirja antaa tietoa mm. joulukuusen jalan historiasta Suomessa, erilaisten perinteisten joulukoristeiden merkityksestä ja kynttilän symboliikasta.

Esimerkiksi oikeilla omenoilla oli myös joulukuusta tasapainottava tehtävä:

Yhdenlaista lahjakkuutta ja kekseliäisyyttä tarvittiin aikanaan, kun aidosti palavat kynttilät olivat kuusissa ainoa vaihtoehto. Tuolloin oksille ripustettiin sopiviin kohtiin tuoksuvia, punaposkisia omenoita. Ne pitivät oksat suorassa, eivätkä kynttilät valuttaneet steariinia.


Sanna Pelliccionin kuvitusta kirjaan Loista, kaunis joulukuusi, Kirjapaja 2012.



Huomiota saavat myös aivan uniikit koristeet:

Lapset keksivät ripustaa oksille kaikenlaista. Joskus tällainen oma kuusenkoriste jää oksille perinteeksi vuodesta toiseen.
                      Siellä saattaa lepuutella nalle tai leluauto, nukke tai koru.siitä tulee rakas, ja se voi myöhemmin alkaa herättää muistoja ajalta, kun lapset olivat vielä pieniä. Silloin tällöin oman perheen kesken tunnettu koriste kiertää jopa sukupolvelta toiselle ja kantaa tarinaa mukanaan. Kuinkahan monta erilaista koristetta suomalaistenkin joulukuusien oksilla riippuu?


Perinteiset joulukuusenkoristeet saavat kukin oman aukeamansa Johannes Ijäksen ja Sanna Pelliccionin kuvatietokirjassa Loista, kaunis joulukuusi, Kirjapaja 2012.

Lopuksi kirjasta löytyy lyhyt joulukuusen historia. Suomen ensimmäinen joulukuusi on tiettävästi ollut jouluna 1829 helsinkiläisen paronin kotona. Zacharias Topeliuksen päiväkirjasta löytyy myös merkintä 1830-luvulla porvarisperheissä yleistyneestä perinteestä.

Sanna Pelliccionin kuvitus on modernin pelkistettyä. Taustalla on usein marmoroitu paperipinta tai tapetti, joka tuo levollisen tunnelman koko kuvitukseen.

Rouva Huu toivottaa kaikille Lastenkirjahyllyn lukijoille levollista joulun aikaa.

Jouluaaton lukemiseksi sopii myös H. C. Andersenin klassinen satu "Kuusen tarina".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti