torstai 24. tammikuuta 2013

Aikaansa edellä ollut kierrätyskirja puhuttelee yhä















Leena Rantanen: Hyvää jokapäivää!! Lasten Oma Kirjakerho. Kuukauden kirja 30. 44 sivua. Sanomaosakeyhtiö 1977.



Nyttemmin Ranskassa vakituisesti asuva kosmopoliitti Leena Rantanen (s. 1948) on lapsille suunnatun  taidekasvatuskirjallisuuden uranuurtaja Suomessa.   

Muiden muassa Seitsensorminen omakuva: taiteen taikamaailma (Gummerus 1979), Tuulet (Weilin+Göös 1986) ja Löytöretkellä (Tammi 1991) ovat yhä lukukelpoisia ja inspiroivasti lapsia ja nuoria taiteeseen johdattelevia teoksia. Rantasen kuvaelämäkerta Unessa ja valveilla Henri Rousseausta on esitelty Lastenkirjahyllyssä.

Hyvää jokapäivää!! on ilmestymisaikaansa nähden kokeellinen kuvakirja – tai ainakin nykypäivän näkökulmasta se tuntuu olleen aikaansa rutkasti edellä.  Kierrätys ja leppoistava, kiireetön elämäntapa eivät olleet  vielä 1970-luvulla mikään nykyisenkaltainen trendiaate!

Kirja on ohikiitävään hetkeen tarttuva tuumailukirja, ja sellaisenaan sukua Rantasen viime vuosina aikuisille kirjoittamille pohdiskeleville miniatyyrikirje-romaaneille.

Leena Rantasen kuvitus on hellyttävän lapsilähtöistä, sanalla sanoen naivistista. Rantasen kuvitusta kuvakirjaan Hyvää jokapäivää!!, Sanoma osakeyhtiö 1977.

Kirjassa annetaan arvoa risalle lapaselle ja pesussa kuluneille, sisarukselta toiselle periytyville vaatteille ja erilaisia kädentaitoja vaativille käyttöesineille:

Jos ostaa usein uusia vaatteita, ei ehdi kulua yhdessä vanhojen kanssa. Ei ehdi tehdä yhdessä reissuja ja työtä. Ei ehdi tutustua vaatteeseen; miten se haalistuu, mistä se kuluu, miten se pehmenee, mikä nappi lähtee ensin.
– –   Parasta on jos  ei tarvitse ostaa uusia kovia kenkiä, vaan saa siskon tai veljen tai jonkun vanhat.
Nehän osaavat jo kävellä. Ja ajattele, miten paljon kiviä ja hiekkaa ja muurahaisia ne ovat jo nähneet.


Omiin hiukan linttaan astuneisiin kenkiinkin suhtautuu Leena Rantasen kuvituksen jälkeen vähän heltyneemmin. Kuvitusta Rantasen kuvakirjaan Hyvää jokapäivää!!, Sanoma osakeyhtiö 1977.

Kirja kannustaa ihmettelemään monia arkisia asioita, kuten pyykinpesua, leipomista tai pyörällä ajoa – ja nauttimaan niistä tietoisesti. Tästähän leppoistamisessa ja hitaasti kiiruhtamisessakin on pohjimiltaan kyse.

Kirja on ajateltu lapsen itse lukemaksi: siksi se on ladottu kauttaaltaan tikkukirjaimin.

Rantasen lapsenomainen sakura-  ja puuvärikuvitus vetoaa sekin lapseen ja houkuttaa tätä kautta myös omien arkisten havaintojen visuaalisiin taltiointeihin.



Kirjan sisäkannet puhuvat hauskasti kädentaitojen ja arkisten askareiden puolesta. Leena Rantasen kuvitusta kuvakirjaan Hyvää jokapäivää!!, Sanoma osakeyhtiö 1977.


Parasta tässä vanhassa kuvakirjassa on sen vaivihkainen joutilaisuuden tunteeseen ja haaveilemiseen viekoittelu:

Eikä aina tarvitse edes ajatella. Vaan joskus istua tai maata, sulkea silmänsä.
Mieli saa mennä minne ikinä haluaa.
Lentää tullessa kuin voikukan siemen.
Kukaan ei voi ottaa sinun mieltäsi pois. Se on sinun aarteesi. Sieltä voit kaivaa hassuja ajatuksia, keksiä mitä vain ja löytää apua
Mielessä, muistissa, säilyy paljon asioita. Sitten vanhana voit muistaa millaista oli olla lapsi. Kun mieli on aarrearkku, voi ymmärtää toista ihmistä, silloinkin kun toinen ihminen on surullinen tai vihainen. Silloinkin voi häntä ymmärtää. Silloin voi surulliselle antaa omasta arkustaan, vaikka sanoa sellaista mikä ilahduttaa.

Lasten Oma Kirjakerho on nyttemmin Sanoma Magazines -kustannusyhtiön hallinnassa oleva, vuonna 1975 toimintansa aloittanut vanhin suomalainen lasten kirjakerho.

Kirjakerho järjesti 1970–80-luvuilla peräti neljä kirjoituskilpailua hankkiakseen Wat Disney -tuotannon rinnalle myös kotimaista tuotantoa. Lasten Oman Kirjakerhon kotimainen tarjonta olikin merkittävä lisä tuolloin vielä yleiskustantajien vähäiseen kotimaiseen kuvakirjatarjontaan.

Vuonna 1976 järjestettiin ensimmäinen kilpailu kotimaisille tekijöille. Lasten Oman Kirjakerhon kautta on debytoinut Leena Rantasen lisäksi Kirsti Manninen ja hiukan mutkan kautta myös Tuula Kallioniemi, jonka käsikirjoitus ei menestynyt varsinaisessa kilpailussa, mutta palkintoraatiin kuulunut  lastenkirjallisuuden monitoimija Kerttu Manninen poimi tekstin esiin ja siitä sukeutui ajan oloon Kallioniemen lastenkirjadebyytti Karkulaiset (Otava 1978). Myöhemmin, vuonna 1984,  Kallioniemeltä on kirjakerhossa ilmestynyt satukuvakirja Kuinka Sepontyttö vapautti taivaanvalot, Ulla Vaajakallion kuvittamana sekä Aasi ja Morso (1989) Riikka Juvosen kuvittamana.  

Myös muutamille lastenkirjakuvittajille Lasten Oma Kirjakerho oli 1970–1980-luvulla kannustin: Seija Juva, Outi Markkanen, Jaana Aalto, Pirkko Vainio ja jopa Kaarina Kaila ovat aloittaneet kuvitusuransa LOK:n kautta!

Nykyisin  Lasten Oma Kirjakerho keskittyy ainoastaan Walt Disney -kirjojen julkaisuun.

Kierrätysaihe on ollut aiemminkin esillä Lastenkirjahyllyssä

Kierrätys on keskiössä eri näkökulmista myös näissä kirjoissa:

Riikka Juvonen: Roope roska-auto. Tammi 2012.

Tatu Kokko: Roskasakki ja kadonnut kulkunen. Kuvittanut Timo Filpus. Icasos 2012.

Alex Frith & Peter Allen: Roskat pois! Kurkista ja kierrätä. Suomentanut  Sari Kumpulainen. Karisto 2011.  

Satu Laatikainen & Riitta Malinen-Tyynelä: Papiljottilehmä ja haalarihai. Helppoja leluja kotitarpeista. Karisto 2009.

Emma Hardy: Ekoaskartelua lapsille. 35 innostavaa ohjetta kierrätysmateriaalien hyötykäyttöön. Mäkelä 2009.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti