keskiviikko 26. maaliskuuta 2014

Suomalainen unimaailma ja lastenlyriikka ehdolla pohjoismaiselle lasten- ja nuortenkirjapalkinnolle





Pohjoismaisen lasten- ja nuortenkirjapalkinnon toisen jakokierroksen ehdokkaat on tänään julkistettu Bolognan lastenkirjamessuilla.

Virallinen tiedote löytyy täältä.

Pohjoismaat ovat nimenneet yhteensä 13 ehdokaskirjaa. 

Suomen toinen ehdokas on Annika Sandelinin ja Karoliina Pertamon runokuvakirja Råttan Bettan och masken Baudelaire. Babypoesie och vilda ramsor (Schildts &Söderströms 2013) joka on juuri ilmestynyt myös Henriikka Tavin suomennoksena nimellä Baudeliero ja Mette-rotta, Vauvarunoja ja villejä riimejä Teoksen kautta.






Viralliset perustelut kuulostavat tältä:
 Baudeliero ja Mette-rotta: vauvarunoja ja villejä riimejä (Råttan Bettan och masken Baudelaire, suomentanut Henriikka Tavi) on oivallinen kuvakirja, joka pursuaa kainostelematonta pikkulasten runoutta. Annika Sandelin loistaa omalla kuninkuusalallaan: runoudessa, joka on sukua lörpötysrunoille ja lastenloruille. Mukaansa tälle modernille runolöytöretkelle hän on saanut kuvittaja Karoliina Pertamon.  
Kuvakirjan tekstien ja kuvien näkökulma on rämäpäisen humoristinen. Kirjasta löytyy niin raidallisia mörkökalsareita kuin villakoiran romanssikin, ja ne on kuvitettu tavalla, joka täydentää runouden leikkisyyttä. Kirjan kapea ja korkea muoto tulee täysipainoisesti hyödynnetyksi.  
Erilliset runot nivoutuvat saumattomasti aukeamanlevyisiin kuviin, joissa on selkeitä kontrasteja ja räiskyviä väriyhdistelmiä: liila, turkoosi ja kirkkaanpunainen kohtaavat, ja oranssi yhdistyy oliivinvihreään. Runojen sävy on usein vaativa, ja ne houkuttelevat toimimaan.  
Joskus kirjailija itse ehdottaa leikkejä, kuten kurkistusleikkiä tai sormiloruja. Sandelinin ja Pertamon rohkea ja hauska runokuvakirja on osoitus kuvakirjan mahdollisuuksista. Niissäkin voidaan kuvata nykylapsuutta osuvasti ja tuoreesti tavalla, joka on sekä kekseliäs että esteettisesti haastava. 
Baudeliero ja Mette-rotta: vauvarunoja ja villejä riimejä on saanut Svenska Litteratursällskapet i Finlandin palkinnon "kekseliäästä ja hulvattomasta tekstistä", josta "huokuu syvä hellyys ja kunnioitus lasta kohtaan". Pertamon kuvitukset taas ovat "runsaita ja assosiatiivisia ja kohtaavat tekstin omanlaisellaan huumorilla". "Tässä on lastenkirja, joka ansaitsee klassikkovaroituksen".
 
Ja toinen Suomen ehdokas on Ville ja Aino Tietäväisen sarjakuvakirja Vain pahaa unta (WSOY 2013), jota perustellaan seuraavasti:


Lapsille julkaistaan aina välillä kuvakirjoja siitä, miten möröt ja muut sängyn alla piileskelevät kummajaiset päihitetään.  Ville ja Aino Tietäväisen sarjakuvakirja Vain pahaa unta ei pyri keventämään aihetta huumorilla, vaan se pureutuu rakentavasti ja kunnioittavasti lapsen herkässä mielessä syntyvien pelkojen hallintaan. 
Tämä visuaalisesti erityisen kiehtova sarjakuva on onnistunut esimerkki aikamme lastenkirjallisuuden tendenssistä: kuvataan aikuisia, joilla on rajattomasti aikaa ja kiinnostusta keskittyä lapseen. Tytön uniin ryöppyää eri medioista suodatettavia ärsykkeitä: on tulipaloja, pyssyjä ja pommeja.  Aiheen raskaudesta huolimatta kirja on myös humoristinen: vanhemmat ovat väsyneitä, kun taas tyttö jaksaa kirkkain silmin ja ajatuksin kyseenalaistaa, tarkastella ja määrittää ympäristöään. 
Lapsen ja aikuisen välinen vuoropuhelu alkaa jo esilehdellä, jolla isä ja tytär keskustelevat kirjan nimestä. Ville Tietäväisen groteski ja riisuttu tyyli yhdistyy taidokkaasti tyttären omiin kuvituksiin.Kirja ylistää unien myyttisiä ulottuvuuksia tavalla, joka puhuttelee lapsia, nuoria ja aikuisia.

Kiinnostus suomalaiseen lasten- ja nuortenkirjallisuuteen on taatusti viritetty, sillä ensimmäisen pohjoismaisen lasten- ja nuortenkirjapalkinnon sai viime vuonna Seita Vuorelan ja Jani Ikosen Karikko.

Rouva Huu lupaa viime vuoden tapaan esitellä pohjoismaisia ehdokaskirjoja myös Lastenkirjahyllyssä.

Palkintoja ja ehdokkuuksia piisaa roppakaupalla näin keväänkin koittaessa. Eilen julkistettiin ns. lastenkirjallisuuden pikku-Nobelin saaja, Astrid Lindgrenin muistoksi perustetun ALMA-palkinnon saa ruotsalainen lastenkirjailija Barbro Lindgren.

Viime viikonloppuna Ville ja Aino Tietäväisen Vain pahaa unta sai myös Aamulehden ja Tulenkantajien kirjakaupan jakaman Tulenkantaja-palkinnon.


1 kommentti:

  1. Onnittelut upeille ehdokkaille!

    Olen niin valtavan ylpeä suomalaisesta
    lasten- ja nuortenkirjaosaamisesta, jota tämä ehdokasasettelu hienosti nostaa esiin!

    VastaaPoista