keskiviikko 7. tammikuuta 2015

Imponoiva kuvaelämäkerta huimasta visualistista








Albert Lemant: Gustave´s door. Ranskankielestä kääntänyt Lazare Bitoun. Atelier du poisson soluble: Musée d´Orsay 2013.








Isän äidillä oli paksu perheraamattu, jossa oli Gustave Dorén kuvitus. Uppouduin siihen aika-ajoin, vaikka raskaan kirjan siirtely kävikin pienen tytön voimille.

Tällaisten lasten tietokirjojen äärellä on aina pakko huokaista: missä ovat suomalaiset vastaavat taiteilijaelämäkerrat lapsille? Onko kielialueemme niin pieni, että olisi huikentelevaista tehdä kokeellisempaa ja tiukasti tietoainekseltaan rajattua elämäkertaa lapsille historiamme suurmiehistä ja -naisista? 

Kotimaisen lasten tietokirjallisuuden ongelmana on edelleen se, että jopa aikuinen  lukemisesta ja kuvien katsomisesta tietoähkyn. 



Gustave-pojasta ei näy kuin hiuspehkoa, kun äiti herättää poikaa kouluun. Albert Lemant hyödyntää Dorén kuvituksia pojan makuuhuoneen seinillä.Vihreä kana lymyilee kuvan vasemmassa alareunassa.  Albert Lemantin kuvitusta lasten tietokirjaan Gustave´s door  (Atelier du poisson soluble 2013). 
 

Gustave´s door ei yritäkään ottaa tukevaa syliotetta Gustave Dorén koko tuotannosta, vaan pikemminkin herättää nykylapsen uteliaisuuden tätä aikalaistensa ja heitä seuranneiden sukupolvien visuaaliseen kuvastoon merkittävästi vaikuttanutta mestaria kohtaan.  


Dorén kuvitukset Grimmin veljesten satuihin ovat klassikkoja ja tässä satuhahmot
vierailevat pojan unessa. Albert Lemantin kuvitusta lasten tietokirjaan Gustave´s door  (Atelier du poisson soluble 2013).  

Gustave-poikaa herätellään kirjan alussa kouuun. Pojalla on vilkas mielikuvitus. Doré antoi  kuvituksissaan hahmot monille kirjallisuudenhistorian klassisille hahmoille,  Sancho Panchasta paroni Münchauseniin ja klassisten satujen sankareihin, jotka vierailevat kuvatietokirjassa hänen unissaan. 

Poika pääsee seikkailulle avaruuteen ja jylhiin vuoristoihin ja lumottuihin metsiin. Ja lopussa poika on varttunut jo nuorukaiseksi, joka tallentaa nyt hurjia visioitaan kuvituksiin arvostettuna taiteilijana.

Kirjan lopussa äiti katsoo huokaisten poikansa piirustuksia: ”My poor Gustave, is this how you hope to make a living!” 



Dorén elämän taustoitukseen on varattu kirjan sisäkannesta aukeama,
jossa  kuvatarina saa vähän enemmän taustaa Gustave Dorén oikeasta
elämästä. Albert Lemantin kuvitusta lasten tietokirjaan Gustave´s door
(Atelier du poisson soluble 2013).   

Kirjan loppuun sisäkanteen on painettu lyhyt infoteksti kirjan taustaksi. Gustave sai lahjaksi väriliituja ja ryhtyi piirtämään vimmaisesti.Jokaisella aukeamalla vilahtavan vihreän kanan arvoitus ratkeaa lopussa. Perimätiedon mukaan Gustave saattoi maalauskankaan puutteessa käyttää kanaa taiteellisen työnsä alustana maalaten maalata kanan kaikki sulat vihreiksi.  Uskotaan, että tämä samainen kana kiusasi sittemmin painajaisunissa taiteilijaa!

Orsayn taidemuseossa Pariisissa oli Gustave Dorén (1832–1883) näyttely viime vuonna ja Albert Lemantin kirja oli myynnissä näyttelyn yhteydessä. Rouva Huun ystävä Katri toi kirjan Ranskan matkaltaan tuliaisina ja näin kirja päätyi myös Huun lukemaksi. 

Säveltäjä Jean Sibeliuksen syntymästä on tänä vuonna tullut kuluneeksi 150 vuotta ja sen kunniaksi ainakin Lasten Keskus julkaisee heti alkuvuodesta Katri Kirkkopellon kuvakirjan Soiva metsä: Jean Sibeliuksen matkassa. Kirja julkaistaan myös ruotsiksi ja englanniksi.


4 kommenttia:

  1. Ja sitten huonot uutiset. Tällä hetkellä kirjaa olisi myynnissä Amazonilla, mutta hintaa on yli 78 puntaa, siis melkein sata euroa :(

    No, onnekas se joka on saanut tutustua tähän muuten :)

    VastaaPoista

  2. Uh, jo on kirjalla hintaa netin kautta tilattuna!

    Elina K., kommentti oli jostain syystä solahtanut roskapostikansioon, ja sieltä poimien se monistui kaksinkertaiseksi. Mutta lastenkirjan hintaa on syytäkin taivastella moneen kertaan!

    VastaaPoista
  3. Loppukesästä ilmestyy Tammelta minun ja Salla Savolaisen kuvatietokirja Hämeenlinnan Janne, jossa säveltäjä itse kertoo, miten pikku Jannesta tuli Jean Sibelius.

    Tapani Bagge

    VastaaPoista

  4. Tapani B., kiitos tästäkin tiedosta. Kun Tammen luettelot ovat nykyisin sähköisinä vain netin kautta luettavissa, niin tämä tulevien uutuuksien hahmottaminen jää entistä pirstaleisemmaksi. Odotan tätä kovasti!

    VastaaPoista