torstai 8. tammikuuta 2015

Vehreä lastenkirjakeidas Helsingin ytimessä
















Tarinoiden puisto. Elämyksellinen lastenkirjallisuustapahtuma Virka Galleriassa Helsingin kaupungintalolla 1.2.2015 asti. Avoinna arkipäivinä klo 9–19 ja viikonloppuisin klo 10–16. Järjestäjänä Pro lastenkirjallisuus - Pro barnlitteraturen ry. Vapaa pääsy.




Marraskuun alussa Helsingin ydinkeskustaan Kauppatorin kupeeseen avattu Tarinoiden puisto on monen talkoolaisen ja tulisieluisen lastenkulttuuriaktiivin voimanponnistus, jonka merkitys korostuu näinä taloudellisesti ankeina aikoina, kun lastenkulttuurin ja -kirjallisuuden saama mediahuomio on vähentynyt. 

Näyttelyä ovat tukeneet taloudellisesti monet rahastot ja kulttuuritahot, mutta ilman lukuisten pyyteettömien talkoolaisten lastenkulttuuritahtoa tämä hanke ei olisi voinut toteutua.



Kuvitusoriginaalien matalassa ripustuksessa on huomioitu lapsikatsojat. Näyttelyssä on mukana lähes 40 nykylastenkirjallisuuden suomalaista kuvittajaa. Kuva PHH. 

Hankkeen alullepanijana on Pro Lastenkirjallisuus – Pro barnlitteraturen -yhdistys, jonka unelmana on perustaa pääkaupunkiseudulle lastenkirjallisuudelle ja lastenkirjataiteelle oma talo. 

Kolmikuukautisella tempauksella halutaan vakuuttaa myös helsinkiläiset päättäjät ja muut instanssit siitä, että tällaiselle hankkeelle on sijansa.  Yhdistys järjesti  toimintansa alkuvaiheessa vastaavan pienimuotoisemman pilottitapahtuman Sörnäisten Ebeneser-talossa keväällä 2011.

Tarinoiden puistossa on vieraillut kahden ensimmäisen kuukauden aikana jo 13 400 lasta ja aikuista. Pääasiallisena kohderyhmänä ovat lapsiperheet sekä päiväkoti- ja kouluryhmät. Ohjelmaa on tarjolla myös ammattikasvattajille. Näyttely on kaksikielinen. Sekä kuvitusoriginaalinäyttelyyn että kaikkiin oheistapahtumiin on vapaa pääsy.

Tarinoiden puiston suojelija on näyttelijä Elina Salo, joka näyttelyn avajaisten yhteydessä pitämässään juhlapuheessa sanoi nasevasti, että ei ole mitään isomman suojelun arvoista kuin lastenkirjallisuus.



Näyttelyn avajaisissa lapsivieraat ottivat heti ison tilan haltuunsa
tehokkaasti. Kuva PHH.

Tammikuun oheistapahtumissa voi tutustua mm. venäläiseen satuperinnettä, satuhierontaan ja sadutukseen, kummituslauluihin ja -tarinoihin. Työpajoissa voi tehdä räsynukkeja, tanssia ja perehtyä sukumuistoihin. Tarinoiden puiston ohjelma löytyy täältä

Näyttelyineen ja monipuolisine ohjelmineen Tarinoiden puisto on kaikkien aikojen suurin suomalainen lastenkirjallisuustapahtuma.


Kuvitusoriginaalien kupeeseen on jätetty paljon oleskelutilaa ja
houkuttelevia lukupisteitä. Lastenkirjat on oivaltavasti sijoitettu
konttausikäistenkin tavoitettavaksi. Kuva PHH.

Lähes 40 suomalaisen lastenkirjakuvittajan kuvitusoriginaalien näyttely todentaa uusimman kotimaisen kuvitustaiteen tasoa ja moni-ilmeisyyttä. Mukana on myös kaksi  klassikkokuvittajaa, tänä vuonna satavuotisjuhlaansa viettänyt Maija Karma ja Maija-Kaarina Nenonen, joka tunnetaan monista Kultainen koti -sarjan kuvituksistaan.



Kuvitusnäyttelyssä on myös tilaisuus tutustua harvoin esillä olleisiin kuvittaja Maija-Kaarina Nenosen Kultainen koti -sarjaan tehtyihin originaaleihin, jotka Lastenkirjainstituutti on äskettäin saanut osaksi kuvituskokoelmaansa. Kuva PHH.

Kuvitusoriginaalien tutustumisen jälkeen voi lukea ympäri näyttelytilaa sijoitettuja lastenkirjoja ja vertailla myös sitä, kuinka originaalikuva muuttuu  kuvittajan työpöydän jälkeen kirjapainossa ja taittajan ammattitaidon jälkeen kuvan ja tekstin saumattomaksi vuoropuheluksi.

Lisäksi luettavana on satoja muita lastenkirjoja, omana osastonaan Helsinki-aiheiset lastenkirjat.


Toivon mukaan Tarinoiden puisto vakuuttaa paikalliset ja valtakunnalliset
päättäjät siitä, että lastenkulttuuri ja kirjallisuus tarvitsevat oman pysyvän
 toimitilan Helsinkiin. Maailman pienin kulttuuritalo on osa Leikki vieköön -kirjan
kuvausrekvisiittaa. Kuva PHH.

Tarinoiden puisto on elämyksellinen, toiminnallinen kokonaisuus, joka monien aktiviteettien lisäksi antaa myös mahdollisuuden rauhoittua kirjan kanssa yksin tai yhdessä. Näyttelyarkkitehtuurissa on otettu huomioon lasten rakastamat pienet ja suojaisat lukunurkat ja mökit. Yksi uskaliaimmista lukupaikoista taitaa olla Tove Janssonin hattivattien kansoittama luola!


Tapahtuman visuaalisesta suunnittelusta ovat vastanneet kuvittaja Sari Airola, arkkitehti Eymen Homsi  ja lavastussuunnittelija Sattva-Hanna Toiviainen sekä graafikko Anja Reponen

Sisällön suunnittelutyöryhmään ovat kuuluneet puheenjohtajana Maija Karjalainen sekä  tuottaja Laura Rautkallio-Salminen, kirjailija Tuula Korolainen, FM Tytti Tuunanen, Satupäivän tuottaja Iida Turpeinen ja tuottaja Sanna Kangasluoma

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti