maanantai 9. maaliskuuta 2015

Muodon ja värin juhlaa






Réka Király: Yksi vielä, 32 sivua,  Etana editions 2014.


Yksi, kaksi, monta kuvaa. Réka Király’in lastenkirjakuvituksia galleria U:ssa 7. huhtikuuta 2015 asti,  
os. Kaisaniemenkatu 10, Helsinki, avoinna ma-pe klo 10–18. Vapaa pääsy.







Viime vuoden lopulla teki debyyttinsä pikkulasten kirjallisuuden väriläiskä, Etana editions -kustantamo, jonka ovat perustaneet visuaaliseen, valtavirrasta poikkeavaan kuvakirjaan uskovat kuvittaja-graafikot Réka Király ja Jenni Erkintalo. Heidän haastattelunsa löytyy Helsingin Sanomista.

Réka Királyn kuvitusnäyttely on parhaillaan esillä Helsingissä Unkarin kulttuuri- ja tiedekeskuksen galleria U:ssa.

Unkarista Suomeen muuttanut Király (s. 1977) on valmistunut taiteen maisteriksi Unkarin kuvataideakatemiasta ja Aalto-yliopistosta. Hän on aiemmin tehnyt yhteistyötä  Marika Maijalan kanssa kirjoissa Lunta sataa, Lupo ja Topin nokinenäpäivä (WSOY 2012 ja 2014). 

Királyn ensimmäinen oma kuvakirja,  filosofinen tarina Pieni suuri tarina huomisesta (WSOY 2013), ilmestyi pari vuotta sitten.  Rikalyn sekatekniikka ammentaa klassisesta paperinleikkauksesta.



Lähtötilanne on näin seesteinen. Réka Királyn kuvitusta kirjaan Yksi vielä
(Etana editions 2014).

Király on ennen muuta koloristi: hän suosii Yksi vielä -kirjassa kirkkaita perusvärejä isoina väripintoina.  Tarina tuo mieleen ukrainalaisen kansansadun, joka tunnetaan Suomessa parhaiten muotoon leikattuna nimellä Vaarin kinnas.  

Pelkistetyt sympaattiset eläimet kansoittavat yksi kerrallaan aution pikkumökin. Eläimet muokkaavat mökin ääriviivoja, joita lapsi voi aukeamilta tunnistaa. Mökki nitisee ja natisee ja lopulta hajoaa taivaan tuuliin. 



Tässä vaiheessa mökissä on jo havaittavissa pientä tungosta. Vasemmalla alhaalla näkyy etanan takaosa ja katosta työntyvät jäniksen korvat. Karhun jälkeen majaan tuppautuvat vielä muurahainen, lintu, mato, kettu, hiiri, orava ja siili, jonka matka tosin katkeaa jo portaille. Réka Királyn kuvitusta kirjaan Yksi vielä (Etana editions 2014). 

Yksi vielä on hyvä esimerkki pienten lasten kuvakirjasta, joka kehittää lapsen muototajua ja hahmottamista oivaltavalla ja visuaalisella kekseliäisyydellään. 

Ulkoasultaankin viimeistelty, kluuttiselkäinen ja raikkaan näköinen pieni kuvakirja sopii hyvin katselukirjojen jälkeen jälkeen tulevaan lukuharrastuksen  vaiheeseen, kun lapsi kiinnostuu kuvien lisäksi myös pienestä tarinasta, jonka loppukliimaksi jaksaa hauskuttaa lasta kerta toisensa jälkeen.

Viehtymys graafisen pelkistettyihin muotoihin näkyykin nyt erityisen selvästi pikkulasten kuvakirjallisuudessa. Niitä ovat innostuneet tekemään myös monet muotoilun kanssa työtä tekevät, esimerkiksi Marimekolle kangasprinttejä suunnitteleva Aino-Maija Metsola on vast ikään julkaissut Nemon kautta kaksi pahvikirjaa Värit ja Numerot

Pelkistetyllä tyylillä halutaan eittämättä vedota pienten lasten vanhempiin, jotka arvostavat  niukkuuden estetiikkaa. 



.... kunnes maja natisee lopulta liitoksistaan. 
Réka Királyn kuvitusta
kirjaan Yksi vielä (Etana editions 2014).


Yksi, kaksi, monta kuvaa -näyttelyn yhteydessä Réka Király ja Jenni Erkintalo pitävät työpajoja lapsille. 

3–5-vuotiaiden työpajassa askarrellaan satuhahmoja ja 6–10-vuotiaiden ryhmässä valmistetaan itse pikakirjoja. Lisätietoja työpajoista täältä.  






2 kommenttia:

  1. Niukat kuvat lienevät myös mukautumista vauvan/ pienen lapsen hahmottamisen tasolle vrt vanha puna-keltainen neuvolan hymyjuliste? Näkisin siis tuon tyylin olevan kauniisti myös lapsilähtöistä.
    Hienon näköinen tuo Kiralyn kirja!

    VastaaPoista

  2. Bleue, olisi jännittävää tutkia myös sitä, kuinka eri aikakausina syntyneiden vauvojen hahmotuskyky muuntuu ja kehittyy heille kohdennetun visuaalisen lastenkirjallisuuden mukaan! Kuinka pelkistetty muoto herättää pienessä lapsessa tunnistuksen ja samastumsen tunteen.

    VastaaPoista