keskiviikko 16. maaliskuuta 2016

Oma perhe on aina paras!








Katri Vuorinen, Tiina Eskola & Martti Lintunen: Meidän perhe, 52 sivua, Pieni Karhu 2016. Taitto Mainostoimisto Lento Oy.






Kärkölässä toimiva Pieni Karhu -kustantamo ehti viettää jo tovin verran hiljaiseloa, ja sen vuoksi kustantamon kevättalven uutuus Meidän perhe ilahduttaa aidosti ajankohtaisuutensa ja monikäyttöisyytensä takia.

Perhemuotojen moninaisuus on jo parina viime vuotena näkynyt lastenkirjatarjonnassa monin tavoin. Tällaiset kirjat antavat selustatukea lapsille, joiden perhekuviot ovat  kaukana ydinperheestä sekä  apukeinoja päiväkoteihin, kouluihin, koteihin ja lastensuojeluun pohtia erilaisia perhemalleja yleisemmällä tasolla.  

Katri Vuorinen on työskennellyt päiväkodeissa, perhekerhoissa, varhaisnuorten ja nuorten parissa sekä lastensuojelussa päivystyskriisiperheenä.  Kirja on eittämättä syntynyt kentällä havaitusta tarpeesta tuottaa kirja, joka palvelee mahdollisimman suurta käyttäjäryhmää.

Vuorisen ja Tiina Eskolan eräänlaisen ketjuuntuvan jatkotarinan idea on nerokas. Kiinanpystykorva Sulo karkaa sitä taluttaneelta Annilta. Tyttö kiertää kodin ympäristössä ja tutustuu samalla erilaisiin perheisiin ja perhemalleihin.

Kirjan takakannessa on lueteltu kaikki erilaiset perheet, joiden luona Anni vierailee: mukana on vauvaperhe, monilapsinen perhe, kolmosperhe, yhden vanhemman perhe, eroperhe, vammaisperhe, vastaanottoperhe, sijoituslapsiperhe, adoptioperhe, romaniperhe, sateenkaariperhe, maahanmuuttajaperhe, pakolaisperhe ja kahden kulttuurin perhe.

Jokainen perhe esiintyy kirjassa omalla nimellään, joten perheitä on syytä kiittää myös rohkeudesta avata kotinsa ovet ja kertoa arjestaan. 

Martti Lintusella on kirjailijan ja toimittajan työn lisäksi yli 40 vuoden kokemus valokuvaajana. Lintunen muistetaan myös eläinaiheisista lasten kuvakirjoista, joita Otava ja Gummerus ovat julkaisseet. Viime vuosina Lintunen on tehnyt useampiakin dokumentaariseen kuva-aineistoon perustuvia lasten kuvatietokirjoja. 

Lyhyidenkin visiittien aikana käy ilmi, että jokaisella perheellä on omat vahvuutensa. Ja kaikki perheet ovat kehittäneet myös erilaisia selviytymisstrategioita ja rutiineja. Kaikkea kannattelee kuitenkin voimakas yhteenkuuluvuuden tunne.

Erityisen noston ansaitsee monilapsisen perheen kuvaus. Nissilän perheessä on yhdeksän lasta. Perheen vanhemmille, Reetalle ja Antille, ”oli alusta asti selvää, että he eivät suunnittele perheen kokoa. Jos lahjoja annetaan, ne otetaan iloisesti vastaan”.  Toisaalla kerrotaan, kuinka ”perheessä annetaan ja pyydetään paljon anteeksi” ja että ”vaikka lapsia on paljon, rakkautta riittää jokaiselle”.  Lintusen kuvissa esiintyy moderni lapsiperhe design-kodissa.

Nissilän perheen kuvauksessa käy hyvin ilmi Meidän perhe -kirjan suvereeni, osoittelematon asenne perheiden monipuolisuuteen. Perheen todennäköisestä uskonnollisesta vakaumuksesta ei mainita lainkaan, koska asialla ei ole perhemallien näkökulmasta merkitystä.

Kuriositeettina kiinnostava on myös vierailu Eskola-Delikourasin perheessä. Perheen äiti ja kirjan kolmas tekijä, kustannustoimittaja Tiina Eskola,  on nuortenkirjailijanakin tunnetun Aleksis Delikouraksen äiti. Nörtti-kirjojen fanittajat pääsevät siis kurkistamaan kirjailijan perhe-elämään!





Lisää kirjoja perheen monimuotoisuudesta:

Riina Katajavuori, Riikka Toivanen & Maiju Tokola, kuv. Christel Rönns: Meidän pihan perhesoppa, Tammi 2015

Tittamari Marttinen: Ikioma perheeni, kuv. Aiju Salminen, Pieni Karhu 2014

Mary Hoffman & Ros Asquith: Meidän ja muiden perheet, suom. Maisa Savolainen, Lasten Keskus 2010

Brigitte Endres & Irmgard Paule: Niilon uusi perhe, suomentanut Tuula Syvänperä, Kustannus-Mäkelä 2008

Pirkko Harainen & Leena Lumme: Emma ja erilainen perhe, WSOY 2008

Riina Katajavuori: Mennään jo kotiin, kuv. Salla Savolainen, Tammi 2007

Elisa Jyllinkoski & Mari Hukkanen: Ihanuusperhe, Suomen Uusperheellisten liitto 2007

Todd Parr: Perhekirja, suom. Riitta Oittinen, Pieni Karhu 2006






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti