perjantai 18. maaliskuuta 2022

Hauska päivä ei mene harakoille Vesta-Linnean seurassa


© Långfilm productions / Yle 
Vesta-Linnea, 12-osainen draamasarja perustuu Tove Appelgrenin samannimiseen kuvakirjasarjaan. Käsikirjoitus Annina Enckell, ohjaaja Anna Blom. Tuottaja Mats Långbacka. Pääosissa Livia Ahlström (Vesta-Linnea), Sophia Heikkilä (äiti), Anton Reivilä (isoveli Paul-Axel), Mona Nousiainen (pikkusisko Wendla), Enja Heikkilä (Freja), Fredrik Hallgren (opettaja), Ylva Ekblad (isoäiti), Cecilia Paul (kummitäti) ja Peter Kanerva (äidin miesystävä). Långfilm productions 2021. Katsottavissa Yle Areenan kautta.

 




Tove Appelgrenin ja Salla Savolaisen kuvakirjasarja Vesta-Linneasta on ilmestynyt vuodesta 2001 lähtien, ja osat on julkaistu samanaikaisesti ruotsiksi ja suomeksi. 

Viimeisin Vesta-Linnea ja kaverit on vuodelta 2019. 

 

Sarja puhui tunnetaidoista ja perheenjäsenten vuorovaikutuksesta jo kauan ennen nykyistä lastenkirjallisuuden tunnekasvatusbuumia.   

 

Kirjasarja ei ole asetelmiltaan ja lapsikuvaukseltaan lainkaan vanhentunut, ja näiltä osin sitä voi jo pitää pikkuklassikkona.

 

Siksi olinkin erityisen utelias katsomaan Yle Areenasta Vesta-Linnea -kirjoihin perustuvan tv-sarjan. 


Kukin osa kestää reilut 10 minuuttia ja sarja toimii vallan hyvin myös elokuvana, jos kaikki osat katsoo peräkkäin.  

 

Hurmaannuin täysin. 

 

Annina Enckellin käsikirjoitus on uskollinen Appelgrenin kuvakirjojen lapsipsykologialle. 


Sophia Heikkilä luotsaa neljän lapsen äitinä suurperhettään lempeästi mutta silti jämäkästi arkisissa pienissä ja ohimenevissä, mutta välillä myös vähän suuremmissakin kriisitilanteissa. 


Livia Ahlström tulkitsee säkenöivästi Vesta-Linnean roolin: hän on tarkka, herkkä ja oikeudentuntoinen ilmapuntari perheenjäsenten mielenliikkeille. 


Muutto Turusta Helsinkiin asettaa tytölle sosiaalisia haasteita, kun paikka uudessa luokassa on lunastettava. 

 

Kuvakirjasarjan pääjuonet ja tapahtumat on nivottu luontevasti osaksi tv-käsikirjoitusta.

 

Lapsinäyttelijöiden luontevuus Anna Blomin ohjauksessa ihastuttaa erityisesti.


Livia Ahlströmin lisäksi Anton Reivilä tekee valloittavan tulkinnan hieman rikkiviisaasta isoveli Paul-Axelista. Mona Nousiainen on hurmaava esikouluikäinen pikkusisko Wendla ja perheen kuopuksen Frejan roolissa spontaani ja valloittava Enja Heikkilä on saanut todennäköisesti olla oma itsensä ja improvisoida omiaan eri kohtauksissa.  

 

”Ei saa antaa hauskan päivän mennä harakoille”, sanoo Paul-Axel.


Tiivistykseen kiteytyy koko sarjan elämänmakuinen ydin, jossa on ripaus Astrid Lindgrenin Melukylä-kirjojen ja niiden pohjalta tehtyjen tv-sarjojen lumoa.


Vesta-Linnea -sarjan maailmankuva on kuitenkin tiukasti kiinni nykyajassa: äiti ei halua älypuhelinta ruokahetkiin ja Paul-Axel käyttää puhelinta arkiseen tiedonhakuun. 

 

Minulla on usein tapana kadehtia ruotsalaisia lapsinäyttelijöitä, mutta Vesta-Linnea -sarjan näyttelijät valavat uskoa myös suomalaiseen lapsinäyttelijöiden luontevaan ohjaukseen. 


Koukkuna Ruotsin levitykseen sarjassa Vesta-Linnean luokan opettajan roolissa näyttelee ruotsalaisesta Bonusperhe-tv-sarjasta tuttu Fredrik Hallgren.

 

Maistiaisen sarjan luontevista lapsinäyttelijöistä voi katsoa trailerista.

 

 

 

Lastenkirjahyllyssä olen kirjoittanut useasti Vesta-Linnea-kirjoista: Vesta-Linnea ja kaveritVesta-Linnea hirviöäiti Vesta-Linnea kuunvalossa

ja  Tampereen työväen teatterin ja Teatteri Siperian lastennäytelmästä Vesta-Linnea ja aavelapsen arvoitus

 

 

 

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti