tiistai 6. helmikuuta 2024

Ihan tavallinen perhe
















Petra Lillsund Botéus: Mitt idiotiska liv. Kuv.  Herta Donner. 124 sivua. Schildts & Söderströms 2023.

 





– – I våras blev Jossan sjuk. Inte bara lite lagom sjuk, som man blir när man är förkyld eller har vaakoppor. Nej, jätte-jättesjuk. Jossan sjukdom är so hemsk och farlig att jag knappt kan saga ordet utan att rysa.

 

Sjukdomen börjar på C och slutar på ANCER. 

 

Så nu vet du.

 

Jossan har cander. Det är därför vi inte är en vanlig familj längre. För när Jossan blev sjuk förändrades allt. Också mina föraldrar.

 

Näin kertoo 11-vuotias Julia päiväkirjalleen. Äiti on kehottanut Juliaa pitämään päiväkirjaa ajatuksistaan.  


Rankkojen syöpöhoitojen takia pikkusiskon hiukset 
irtoavat suurina tukkoina. Julia löytää siskolle Peppi-peruukin. 
Herta Donnerin kuvitusta Petra Lillsund Botéuksen
lastenromaaniin Mitt idiotiska liv (Schildts & Söderströms 2023). 

 



Lastenromaani Mitt idiotiska liv on Petra Lillsund Botéuksen (s. 1984) esikoisteos. Hän on koulutukseltaan juristi, syntynyt Pietarsaaressa ja asuu perheineen Göteborgissa Ruotsissa. 


Kirja pohjaa Lillsund Botéuksen omakohtaisiin kokemuksiin, kun hänen poikansa sairastui leukemiaan vuonna 2020 sai pohtimaan sairauden vaikutuksia muihin perheenjäseniin.

 

Ruotsalaiset ja suomenruotsalaiset lastenkirjailijat ovat kunnostautuneet eri aikoina päiväkirjaformaatin varaan rakennettujen lastenromaanien tekijöinä. 

Barbo Lindgrenin Erittäin salaisia juttuja (Tammi 1971) on oman lapsuuteni suosikki ja perinnettä on jatkanut ansiokkaasti myös Annika Sandelinin Yokon yökirja -sarja (Teos v:sta 2015, kuv. Linda Bondestam).



 


Herta Donner käyttää kuvituksessaan paljon sarjakuvakuplia.
Tässä Julian äidin kauhistunut reaktio, kun tytär on värjännyt
hiuksensa sysimustiksi. Donnerin kuvitusta Petra Lillsund
Botéuksen 
lastenromaaniin Mitt idiotiska liv 
(Schildts & Söderströms 2023).


Pikkusisko Jossan on nelivuotias. Ikäerosta huolimatta sisarilla on tiivis yhteys. Heidän suurinta hupiaan on järjestää vanhemmille erilaisia jekkuja.

 

Pikkusiskon syöpädiagnoosi ja nopeasti alkavat hoidot askarruttavat Juliaa, mutta toisaalta arki jatkuu omalla painollaan. 


Julialla on neljä parasta kaveria: 1) luokkatoveri Tea, 2) isoäiti Birgit, joka asuu Julian kodin lähellä ja jota tyttö kutsuu hellittelynimellä ”gamlingen”, 3) isoäidin kissa Janson ja 4) artisti Laleh, jota Julia fanittaa ensin vain etäältä, mutta rohkaistuu sitten ottamaan häneen yhteyttä. 

 

Lastenromaanin rankasta aiheesta huolimatta Julian avoimuus, luovat ongelmanratkaisut ja lähipiirin tuki kannattelevat häntä pahimman yli. 


Mitt idiotsika liv ei typisty pikkusisaren sairaskertomukseksi, vaan laajenee käsittelemään tavallisen arjen jatkumista poikkeustilanteesta huolimatta sekä  perhedynamiikkaa ja erilaisia selviytymisstrategioita. 


Psykologisesti uskottavasti Lillsund Botéus tuo esille Julian kapinoinnin, kun vanhemmilta ei liikene hänelle enää yhtä paljon huomiota kuin aikaisemmin. Julia sepittää myös kouluaineeseensa valkoisia valheita perheen kesälomamatkoista. 


Julia joutuu ottamaan myös ikätasoaan enemmän vastuuta asioista, kun vanhempien huomio keskittyy pikkusiskoon. Julian henkinen kasvu näkyy kohtauksessa, jossa hän empimättä soittaa hätänumeroon ja hälyttää apua isoäidille. 


Herta Donnerin (s. 1994) mustavalkoinen kuvitus karrikoi tilanteita ja keskushahmoja. Mitt idiotiska liv -kirjan kuvitus on luokanopettajaksi opiskelevan Donnerin ensimmäinen lastenkirjakuvitus. 

 

 Alva ja Malva ovat Julian luokan identtiset kaksoset,
joilta ei juurikaan heru sympatiaa luokkatoverinsa
muuttuneelle arjelle.  Herta Donnerin kuvitusta 
Petra Lillsund
Botéuksen 
lastenromaaniin Mitt idiotiska liv 
(Schildts & Söderströms 2023).

 


Mitt idiotiska liv sai eilen Porvoossa Runeberg Junior- palkinnon. 

 

Lastenkirjallisuuspalkinnon valinnasta päätti porvoolainen lapsiraati, johon kuului 140 lasta ruotsin- ja suomenkielisistä 1–2-luokkalaisista ja esiopetusryhmistä.

 

Raati perusteli valintaansa seuraavasti: 

 

Mitt idiotiska liv ger det yngre barnet en inblick i ett lite större barns unga liv. Motsvarande böcker skrivna i dagboksform finns i mängder och första tanken kan vara att formatet inte längre kan ha något nytt att erbjuda men där tar du fel. Petra Lillsund Botéus visar att det i allra högsta grad är möjligt. Vi tas ett steg längre än det klassiska dagboksskvallret med målet att underhålla och får oss istället en lagom dos med växtvärk och stormiga känslor. En utmärkt bok för en storasysters lillebror och nästan helt perfekt för en lillasyster. Boken är även utmärkt för alla 8-åringar som någon gång tänker bli 11 år.

 

 

Lapset tekivät valinnan kahdeksasta ruotsin- ja suomenkielistä aikuisraadin ehdolle asettamasta lastenkirjasta. 

 

Kunniamaininnan sai Ilona Ahdin lastenromaani Stop Secret: Hikisukka Hirmunen (kuv. Miila Westin, Tammi 2023).  
Lapsiraati arvosti kirjan  huumorin sen tapaa tavoittaa jotakin hyvin  olennaista lapsen arjesta. ”Arkeen ja tavallisuuteen sekoittuu aivan käsittämättömiä asioita. Kun vielä kaiken solmii yhteen tarinassa oleva mysteeri, on koukuttavan kirjan ainekset koossa”. 
 

Runeberg Junior on Porvoon kaupungin ja sanomalehti Östnylandin Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi vuonna 2017 perustama lastenkirjallisuuspalkinto. Tänä vuonna palkinto jaetaan kahdeksatta kertaa. Palkintosumma on 10000 euroa.

 

  

 

 

Lisää lastenkirjoja, joissa perheenjäsen sairastuu syöpään:

 

Henna Auno & Piia Keto : Uteliaat oppijat tutkivat syöpää, Etana Editions 2023
 
Jens Mattsson & Jenny Lucander: Vi är lajon! Förlaget 2019 / kuvakirja 
 
Patrick Ness: Hirviön kutsu, kuv. Jim Kay, suom. Kaisa Kattelus, Tammi 2016 / varhaisnuorten romaani 
 
Petja Lähde: Surunsyömä, kuv. Matti Pikkujämsä, Karisto 2014 / lastenromaani 
 

Hannu Mäkelä: Helmi. Pienen koiran tarina,  kuv. Marika Maijala, Tammi 2007 / lastenromaani

 

Hellevi Salminen: Tinjan keinukesä, Otava 2007 / lastenromaani

 

Anna Sommer & Michael Grotzer: Eetu ja paha patti, suom. Kirsti Sillman, Schering-Plough 2005 / tietokuvakirja 

 

Tuula Sandström: Santeri ja syöpäri: Ylösnousemuskuja 1, kuvittanut Bosse Österberg, Suomen syöpäpotilaat 2004 / lastenkirja 

 







 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti