tiistai 22. toukokuuta 2012

Rakkautta ilmassa


Jennifer E. Smith: Tilastollinen todennäköisyys kohdata se ainoa oikea. Suomentanut Joel Kontro. 205 sivua. Otava 2012.
















Tässä taas esimerkki romaanista, joka on saanut takakanteensa niin sanotun kaksoisluokituksen: 84.2 ja N84.2, eli kirjan ajatellaan puhuttelevan yhtälaisesti nuoria ja aikuisia. Näyttää siltä, että tällainen sallivampi luokitus on yleistymässä!

Tilastollinen todennäköisyys kohdata se ainoa oikea –romaanin kohdalla luokitus on vallan perusteltu ainakin sillä perusteella, että samastumispintaa löytyy sekä nuorille että heidän vanhemmilleen.

17-vuotias Hadley kipuilee vanhempiensa avioeron takia. Isä on ollut Englannissa vierailevana kirjallisuuden professorina ja löytänyt sieltä uuden rakkauden. Isä kutsuu tyttärensä häihin, ja kuuliaisesti joskin vastentahtoisesti Hadley matkustaa Yhdysvalloista Englantiin.

Paniikkihäiriöstä kärsivä tyttö tosin myöhästyy muutamalla minuutilla lennolta ja joutuu turvautumaan seuraavaan lentoyhteyteen, jolla ehtii vain täpärästi häätilaisuuteen. Aikaa isän ja tyttären välien selvittelyyn ei juurikaan jää ennen vihkimistä.

Onneton myöhästyminen aiotulta lennolta johtaa kuitenkin sattumasta toiseen.

Hadley tutustuu jo lentokentällä samalle lennolle pyrkivään Oliveriin:

--- vaikka Hadley onkin kertonut tapahtumista perusteellisemman version tuhat kertaa tuhannelle eri ihmiselle, hänestä tuntuu, että Oliver saattaa ymmärtää häntä paremmin kuin muut. Tunne liittyy siihen, miten Oliver katselee häntä, siihen kuinka Oliverin silmät tuntuvat lävistävän pienen siron reiän hänen sydämeensä. Hadley tietää, ettei tunne ole totta: Se on pelkkä illuusio läheisyydestä, hämärässä ja hiljaisuudessa kylpevän matkustamon tuoma valheellinen varmuuden tunne, mutta Hadley ei piittaa. Sillä ainakin toistaiseksi se tuntuu kovin todelta.


Heathtrowen lentokentän tungoksessa Hadley ja Oliver kuitenkin erkaantuvat. Pienillä vihjeillä tytön onnistuu kuitenkin löytää poika uudelleen. Voiko tosi rakkaus roihahtaa muutamassa tunnissa?

Jennifer E. Smithin romaani on toki romanttisesti virittynyt, mutta silkkaan viihteellisyyteen se ei silti lankea. Hadleyn tunnetempoilu vanhempien avioeron jälkeen on kuvattu uskottavasti. Erityisen liikuttava on kohtaus, jossa Hadleyn isä käy muun perheen poissa ollessa noutamassa tavaroitaan ja ottamassa samalla valokuvat itselleen rakkaista ikkunanäkymistä.

Charles Dickensin myöhäistuotantoon lukeutuvalla romaanilla Our mutual friend on kirjassa tärkeä merkityksensä, kun isä haluaa evästää tytärtään elämässä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti