torstai 10. tammikuuta 2013

Kaksi- ja nelijalkaisten tunnekasvatusta










Reetta Niemelä & Marjo Nygård: Heppastelua. 64 sivua. Lasten Keskus 2012. Taitto Marjo Nygård.

Pirjo Suvilehto & Karoliina Pertamo: Anni ja loistokoirat. 25 sivua. WSOY 2012.









Lasten tunnekasvatus on ollut pitkään kuvakirjallisuuden kestoteemana. Uusin trendi näyttää olevan korostaa tietoisesti myös eläinten tunne-elämää.

Vaikka toisaalta… tämäkin ilmiö on toki vanhastaan tuttu: Anna Sewellin Black Beauty (1877, 1. suom.  Pulska Musta: hevosen elämänvaiheet, sen itsensä kertomana, WSOY 1895) on eläinsuojeluliikkeen kannalta uraauurtava teos.


Reetta Niemelän ja Marjo Nygårdin Heppastelua on täsmäkirja kaikille heppatytöille  ja –pojille. Se yhdistää faktaa ja fiktiota toimivasti.



Lasten tietokirjoissa haasteena on lomittaa tietoa jouhevasti kuvituksen ja fiktiivisen tekstin lomaan. Heppastelua-kirjassa tämä on ratkaistu havainnollisten symbolimerkkien avulla. Marjo Nygårdin kuvitusta Reetta Niemelän kuvatietokirjaan Heppastelua, Lasten Keskus 2012. 


Hauska taitollinen ratkaisu on symbolimerkit, jotka antavat sytykkeitä syventää tietoja, askarrella ja puuhailla, mielikuvitella, ahmia tietoa sopivan kokoisina haukkapaloina ja pohdiskella tai makustella erilaisia ”ajatusporkkanoita” .

Kirjan päähenkilöinä ovat 9-vuotias Ilona, 10-vuotias Amir-poika ja heidän hoitohevosensa Halla ja Hulina. Hevoset tekevät Ilonan ja Amirin onnellisiksi, ja Ilona tuumaa, että nyt on heidän vuoronsa tehdä Halla ja Hulina onnellisiksi: 

Yhtäkkiä Ilona ja Amir tajusivat, että he eivät olleet koskaan ajatelleet asiaa hevosten kannalta. He olivat aina miettineet, mikä heistä itsestään oli hauskaa ja mukavaa. Mutta mistä hepat tykkäsivät eniten? Milloin niillä oli hauskinta? He päättivät ottaa asiasta selvää. Onneksi siihen oli aikaa koko pitkä hevoskesä!



Iloinen, kiireetön yhdessäolo on leimallista Marjo Nygårdin kuvitukselle Reetta Niemelän kuvatietokirjassa Heppastelua, Lasten Keskus 2012.


Tarinan lomassa korostetaan tietoista läsnäoloa hevosen kanssa, eläimen oikeutta tulla kohdelluksi hyvin sekä erilaisten tunteiden ja vakiintuneiden käytöstapojen tiedostamista, myös erilaisten mielikuvaharjoitusten kera: 

Jotta hevonen osaisi toimia eri tilanteissa kuten toivot, se on kerrottava sille lempeästi, mutta selkeästi. Pohdi, miten kerrot nätisti hepallesi, että se ei saa vaikkapa rynniä edellesi karsinan ovella tai ratsastuskentän portilla. Harjoittele tilannetta ensin ihmiskaverin tai mielikuvitushevosen kanssa.


Herkissä mutta informatiivisissa viivapiirroksissa annetaan tietoa hevosen hoidosta ja oikeista otteista. Marjo Nygårdin kuvitusta Reetta Niemelän kuvatietokirjaan Heppastelua (Lasten Keskus 2012).


Reetta Niemelän teksti korostaa suvaitsevaisuutta ja toisten huomioon ottamista myös yleisellä tasolla. 

Amirin taustaa ei pureta tekstin tasolla auki; nimestä päätellen hän saattaa olla maahanmuuttaja. Lapsilla on omat tunnetason asiat, joita he työstävät yksin ja yhdessä hevosten kanssa. Heppastelua on varmasti onnen-omiaan myös ns. hevosterapian apuvälineenä!

Marjo Nygårdin kuvituksesta näkyy hänen oma pitkällinen hevosharrastuksensa. Taitollisena ratkaisuna hiukan ongelmallinen on kuvituksen ronski rajaaminen valkoisella, joka pahimmillaan katkaisee hevosilta kaulan!


Pirjo Suvilehdon ja Karoliina Pertamon kuvakirja Anni ja loistokoirat liennyttää pienempien eläinystävien hoivaamisen tarvetta. 

Anni-tyttö haaveilee omasta koirasta ja hän pohtii, millainen koira olisi paras juuri hänelle.

Luontevasti tarinan lomassa esitellään erilaisia koirarotuja sekä niiden erilaisia tarpeita ja vaatimuksia. Annin koirahaaveissa kehutaan ja paijataan koiraa taajaan.



Puun rungot ja juurakot antavat rytmiä ja vauhtia, Karoliina Pertamon kuvitusta Pirjo Suvilehdon kuvakirjaan Anni ja loistokoirat (WSOY 2012). 


Hauskasti annetaan myös triviatietoa esimerkiksi koirajoogasta eli doogasta ja lukukoirista:

Jotkut koirat rakastavat lukemista. Ihan totta! Ne suorastaan vaativat, että niille luetaan. Börje, maltakoira, on tällainen lukukoira. Siitä on paljon apua ja iloa kaikille, jotka opettelevat lukemaan.
– Luppa, Sipuli ja Börje, olette loistokoiria!


Ja kuten tällaisissa lemmikin kaipuuta käsittelevissä kirjoissa usein, niin tietysti Annikin saa suloiseksi lopuksi sen hartaasti toivomansa oman koiran.


Välillä koiran kanssa on hauska vain kelliä ja nauttia yhdessäolosta. Karoliina Pertamon kuvitusta Pirjo Suvilehdon kuvakirjaan Anni ja loistokoirat (WSOY 2012). 


Karoliina Pertamo on tehnyt huolellista työtä kuvittaessaan tunnistettavasti erilaisia koirarotuja, joilla kullakin on aivan omanlaisensa pilke silmäkulmassa.

Muutoin Pertamon valttina on tässäkin kuvakirjassa melko pelkistetty kuvitus, jossa rytmi syntyy pitkälti väreistä ja isohkoista kuvapinnoista.    

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti