lauantai 19. tammikuuta 2013

Kevättä rinnassa, osa 1: Kalman henkeä, hoppua ja vanhoja tuttuja





Kevään ja syksyn lasten- ja nuortenkirjatarjonnat eivät määrällisesti enää juurikaan poikkea toisistaan. Jos mahdollista, fantasia, ja nimenomaan sen käännökset monine alalajeineen,  on silmämääräisesti silti keväällä isommin edustettuna.

Onneksi mukaan mahtuu sentään myös kotimaisia tekijöitä, vanhoja tuttuja ja muutama uudempikin. Rouva Huun kaksiosaisessa kevätkirjakatsauksessa painotetaankin nyt ihan tietoisesti kotimaisia uutuuksia, lähteenä kevään 2013 kustantajien uutuusluettelot.

Puuhaa ja oheista jo entuudestaan tutuista sarjoista on tarjolla entistä enemmän. Tuntuu siltä, että kustantajat haluavat nykäistä uusiakin lukijoita sarjojen ääreen monilla trendikkäillä oheistuotteilla ja –julkaisuilla.  

Otavalla on Mauri Kunnaksen Aarteenetsijän puuhakirja ja Tuula Kallioniemen Reuhurinteen alakoulu –sarjassa erilaisia tuoteperheen osia: Aapinen Liikennekirja, Eka englanti, Aakkoset, Aikamatka ja Travel Kit eli lomaenglannin tietopaketti. 

Myös Hevisauruksien seurassa puuhastella uudessa Jurapuuhaa 3 -kirjassa ja Maukka ja Väykkäkin ovat julkaisseet Timo Parvelan ja Virpi Talvitien avustuksella Maukan ja Väykän pienen kirjan ystävyydestä (Tammi).

Aino Havukaisen & Sami Toivosen Veera-sarjaa ryhdytään julkaisemaan alkuperäistä sarjaa pienemmässä koossa (16,7 x 21 cm.). 

Angry birds –tuoteperhettä julkaistaan peräti kahden kustantamon voimin: Tammen viimevuotisten pahvi- ja puuhakirjojen oheen myös Otava julkaisee National Geographic –julkaisusta tunnetun Mel Whiten nimiin laitetun kirjan Ärhäkät linnut, jossa kerrotaan vihaisten lintujen lisäksi muidenkin lintulajien käytöstavoista.

Yhdysvaltalaisen Eric Hillin kurkistusluukkusarja Puppe-koirasta täyttää 30 vuotta ja sen kunniaksi Otava julkaisee aivan uusia ja äänteleviä Puppe-kirjoja. 

Tammi tyytyy perinteisempään Kristiina Louhen Tomppa-kirjojen 20-vuotisjuhlavuoden suhteen ja julkaisee juhlalaitoksen, jossa on neljä rakastettua Tomppa-kirjaa sekä yksi ihan uusi, Tomppa ja tohtori Korva.

Kuvituksen ja hyvän tarinan juhlaa on taatusti luvassa Ville Hytösen ja Matti Pikkujämsän Hipinäaasi apinahiisi- sekä  Riina Katajavuoren ja Salla Savolaisen Pentti ja kitara- kuvakirjoissa.

Viime vuonna alkaneet uudet kotimaiset sarjat Ellistä (Mila Teräs & Karoliina Pertamo) ja Veikosta ja Veikosta (Eppu ja Anna Nuotio & Kristiina Louhi) saavat niin ikään uudet osat. Myös Reetta Niemelän & Salla Savolaisen Tikkumäki-sarja saa jatkoa; nyt ovat vuorossa Tikkumäen koirat .

Uutta sarjaa voi povata tulevaksi Teija Rekolan (aik. Niemi) ja Mervi Lindmanin Eetu ja ruma rusina –kuvakirjasta, joka käsittelee vähän viistosta näkökulmasta tuttua tilannetta, kun perheeseen tulee uusi perheenjäsen.  Kustantaja ei tämän avauksen yhteydessä vielä puhu sarjasta, sillä nykyiseen markkinointimekanismiin kuuluu se, että ensin katsotaan lähtevätkö sankarit elämään, toisin sanoen, myyvätkö riittävästi…

Erityisen täpinöissäni olen Jukka Laajarinteen ja Timo Mänttärin Isä vaihtaa vapaalle –kirjasta, joka kaiketikin on kuvakirja. Siitä taitaa löytyä kiireisten uraohjusvanhempien lisäksi myös rutkasti anarkiaa. Kiire lyö leimansa myös Annamari Kaskisen & Matti Pikkujämsän lastenromaaniin Tuulihattu ja kamala kiire (Kirjapaja). Tämä kirja oli jo syksyn 2012 -uutuusluettelossa, mutta kenties tekijöillä on tullut liian kiire sen tekemisessä...


Makaaberius ja goottityyli on selvästi tulossa myös pienimpien lasten kirjojen mausteeksi. Tätä enteilevät  Malin Kivelän ja Linda Bondestamin kuvakirja Bröderna Pixon och TV:s hemliga sken/ Pixonin pojat ja TV:n kotoisa kajo (Teos, Schildts & Söderströms) ja Karina Wolfin kuvakirja Unettomat (Karisto), joka kertoo yöaikaan elävästä perheestä. 

Kariston kautta ilmestyy myös Kalmankalliot-lastenromaanisarjan avaus, jonka tekijä on kuuro  australialainen nukke- ja sirkustaiteilija Asphyxian. Sarja kertoo Kalmankallion originellista perheestä. Softatumpaa  noitahypetystä löytynee sen sijaan Sanna Iston Tinka ja Taika –sarjan toisesta osasta Noidanruohon salaisuudet (Otava).

Huomiota ansaitsee sekin, että Hannele Mikaela Taivassalon uusin aikuistenromaani Svulten /  Nälkä (Schiltds & Söderströms ja Teos) ammentaa sekin vampyyreistä ja kauhusta!

Kiinnostavalta taidekasvatuskirjalta vaikuttaa  ennakkotietojen perusteella Susanna Luojuksen ja kuvataiteilija Stiina Saariston Metsäretki, joka liittyy Amos Andersonin taidemuseossa maaliskuussa avattavaan sanannimiseen näyttelyyn. Saaristo tunnetaan entuudestaan rujoista, yksityiskohtaisista maalauksistaan.

Tietokirjoista odotuksia herättävät WSOY:n kautta ilmestyvät Leena Valmun & Lasse Rantasen Filius ja elinkaikkeuden arvoitus sekä Marjo & Mervi Nygårdin ja Hannu Pettisen kädentaitokirja Sormet solmussa – Onneksi meillä on ohjeet

Maijaliisa Dieckmann ei ole pelännyt haastetta ja taustatyön määrää kirjoittaessan ensimmäisen lapsille suunnatun faktaa ja fiktiota yhdistävän kirjan Aleksis Kivestä, Metsän poika tahdon olla. Tarina Aleksis Kiven lapsuudesta (Schildts & Söderströms).

Sarjoina karttuvat  muiden muassa Eppu Nuotion ja Tuutikki Tolosen  Pensionaatti Onnela ja Tuula Kallioniemen Karoliina

Johanna Hulkko sen sijaan aloittaa Karistolla aivan uuden alakoululaisille sopivan sarjan, Geoetsivät, joka ensimmäisessä osassa ratkaisee rahakäärön arvoitusta. Kustantajan esitetekstin perusteella sarjassa yhdistyy luontevasti viisikkomainen etsiväfiilistely ja luonnossa liikkuminen.  Tässä taas hyvä esimerkki, siitä, kuinka kirjailijat poimivat uusia trendikkäitä harrastuksia myös kirjojensa aiheiksi. Hulkko perheineen harrastaa geokätkentää, ja aihe oli esillä myös Hulkon toisessa aikuistenromaanissa, Jostakin kotoisin (Tammi 2011). 

Reeta Aarnion lastenfantasiasarja saa päätösosan Tuulien taikuri, ja koko neliosainen sarja julkaistaan myös yhteisniteenä! Aarnio on hyvä osoitus siitä, että Harry Potter –huuman vanavedessä voidaan elvyttää myös kotimaisen mytologian tuntemusta.

Ei kommentteja: