maanantai 14. tammikuuta 2013

Simukka ja Ellilä pokkasivat Topelius- ja Lydecken-palkinnot


Suomen Nuorisokirjailijat ry:n vuotuisesti jakamat Topelius- ja Lydecken-palkinnot on juuri äsken jaettu Helsingissä. 

Topelius-palkinnon vuoden
2012 parhaasta nuortenromaanista sai Salla Simukka teosparistaan Jäljellä ja Toisaalla (Tammi).Raati kiitteli Simukan romaanien muodostavan kokonaisuuden, jossa otetaan kantaa muun muassa virtuaalimaailman merkitykseen nykynuorten elämässä.
Arvid Lydecken -palkinnon vuoden 2012 parhaasta lastenromaanista sai Kirsti Ellilä  teoksestaan Majavakevät (Karisto)
Sen aiheista ja teemoista erottuvat raadin mukaan luonto ja eläinten suojelu, mutta myös rasismi ja syrjiminen: "Majavakevät kertoo hyvin vakuuttavasti pienen henkilön sinnikkyydestä ja periksi antamattomuudesta, joiden avulla saadaan aikaan suuria asioita", raati totesi.
Jäljellä  ja Toisaalla  on arvioitu huhti- ja joulukuussa Lastenkirjahyllyssä. Majavakevään arvioni on julkaistu  Helsingin Sanomissa viime vuoden toukokuussa.
Molempien palkintojen suuruus on 1 700 euroa. 
Lastenkirjahylly onnittelee lämpimästi palkinnon saaneita kirjailijoita.


5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Voiko näitä palkintoja saada kukaan muu kuin Suomen Nuorisokirjailijoiden jäsen?

Rouva Huu kirjoitti...

Anonyymi:

Topelius- ja Lydecken -palkinnot eivät ole sidoksissa Suomen Nuorisokirjailijat ry:n jäsenyyteen.

Läheskään kaikki suomalaiset lasten- ja nuortenkirjailijat eivät ole yhdistyksen jäseniä.

Palkintorahat saadaan Kopiosto-korvauksista.

Anonyymi kirjoitti...

Suomen nuorisokirjailijat ry vaikuttaa yhdeltä turhalta sisäänlämpiävältä porukalta. Yhdistyksen nettisivut ovat surkeat ja sisällöltään pahasti vanhentuneet. Eipä näytä olevan muita yhteystietojakaan kuin puheenjohtaja. Ei mitään tietoa, miten sen jäseniksi tullaan ja hyväksytään. Tukirahoin maksetut palkinnot jaetaan sisäpiirin puitteissa - vai onko mukamas joskus käynyt niin, että palkinnon on saanut joku ulkopuolinen.. Olisi aika tuon kunnioitettavaa nimeä käyttävän yhdistyksen ryhdistäytyä.

Rouva Huu kirjoitti...

Nuorisokirjailijat ry on lasten- ja nuortenkirjailijoiden etuja ajava kirjailijajärjestö, jonka jäseneksi pääsee julkaistuaan kaksi laadukasta lasten- ja nuortenkirjaa.

Yhdistyksen nettisivut ovat kieltämättä jo hiukan vanhentuneen näköiset, mutta pienillä yhdistyksillä kyse on myös resurssien pienuudesta. Sivuja ei myös päivitetä kovin usein.

Avoimen tiedotuksen nimissä olisi toki hyvä, että kulloisenkin hallituksen kokoonpano kävisi ilmi kotisivuilta. Näin jäseneksi pyrkivät voisivat olla halutessaan yhteydessä useampaan hallituksen edustajaan ja kysyä heidän näkemyksiään.

Mitä tulee yhdistyksen jakamiin Topelius-, Arvid Lydecken- ja Pääskys-palkintoihin niin niistä päättää yhdistyksen nimittämä riippumaton asiantuntijaraati, jonka puheenjohtajana on lahtelainen kriitikko ja kirjastovirkailija Marja Welin.

Pääskys-palkinto on tavattu jakaa joka toinen vuosi, mutta nähtävästi raati ei ole hetkeen löytänyt sopivaa ehdokasta, joka olisi edistänyt lastenkirjallisuutta sanoin tai teoin raadin kriteerien mukaisella tavalla. Viimeksi palkinnon sai lastenkulttuurin ja -kirjallisuuden monitoimimies Kari Vaijärvi vuonna 2010.

Rouva Huu suosittelee, että anonyymi ottaa rohkeasti yhteyttä yhdistyksen puheenjohtajaan, kirjailija Tuija Lehtiseen, ja tuo uudistusehdotuksensa tiettäväksi.

Anonyymi kirjoitti...

Rouva Huun tavoin olen sitä mieltä, että olisi reilua ottaa yhteyttä suoraan eikä huudella asioita nimettömänä. Suomen Nuorisokirjailijat ry on yhdistys, jolla ei ole oamaa toimistoa saati palkattuja toimistotyöntekijöitä eikä johtokuntakaan saa palkkiota työstään. Yhteystiedoissa on siksi vain puheenjohtaja, jolta voi kysyä kaikkea yhdistykseen ja sen toimintaan ja jäsenyyteen liittyviä asioita.
Nettisivuja päivitetään uutisten kohdalla silloin, kun yhdistys järjestää itse jonkin tapahtuman. Kirjailijoiden taas toivotaan itse lähettävän uusia tietoja itsestään ja teoksistaan sivujen päivittäjälle. Tästä muistutetaan jäseniä pari kertaa vuodessa jäsenkirjeessä, ja osa heistä ilmoittaakin uudet tiedot säännöllisesti, osalle se jää vain aikeeksi. Ja kuten rouva Huu totesi, pienillä yhdistyksillä on pienet resurssit. Sivujen uudistaminen tulee ajankohtaiseksi jossain sopivassa vaiheessa ilman muuta.
Mitä palkintoihin tulee, tämän vuosituhannen puolella Topeliuksen saaneita "ulkopuolisia" ovat Kari Hotakainen, Lauri Törhönen ja Annika Luther. Lydeckenin puolella Markku Kaskela ja Sanna Isto. Kustantamot lähettävät kirjoja raadille, ja jos jokin kirja jää pois, se on tietenkin harmillista, mutta raati ei voi vahtia, mitä kaikkea vuoden aikana julkaistaan, vaan ehdokaskirjojen lähetys kuuluu kustantamoille.
t. Tuija Lehtinen