perjantai 30. lokakuuta 2009

Raikas helppolukuisen sarjan avaus

Tittamari Marttinen: Keskiyön kissat. Kuvitus Terese Bast. 63 sivua. Kirjapaja 2009.

Tittamari Marttinen: Huuhkaja ullakolla. Kuvitus Terese Bast. 63 sivua. Kirjapaja 2009.

Leon lemmikkiuutiset -sarja yllättää myönteisesti.

Sen konsepti muistuttaa paljon ruotsalaisen Helena Brossin maanmainiota Eka B -sarjaa (Tammi v:sta 2006), jonka on kuvittanut Christel Rönns.

Juuri tällaisia kuvakirjan ja lyhyen lastenromaanin väljässä välimaastossa tasapainoilevia ja riittävän helppolukuisia, isolla kirjasimella ja joutuisalla juonella varustettuja kotimaisia kirjoja tarvittaisiin rutkasti nykyistä enemmän! Juonen ei tarvitse syleillä koko maailmaa, riittää kun se esittää samastumiskelpoisia pikapiirtoja lapsen jokapäiväisestä elämästä.

Leon lemmikkiuutiset -sarjan tekstin ladonnassa ja taitossa on kiinnitetty huomiota siihen, että virkkeet eivät kasva liian pitkiksi. Aloittelevan ja vielä hieman nykivästi etenevän lukijan on helpompi hahmottaa lyhyitä virkkeitä ja asiakokonaisuuksia. Tittamari Marttisen teksti rakentuu paljon vuoropuhelun varaan ja usein rinnalla kulkeva Terese Bastin kuva vielä selittää varmuuden vuoksi tekstissä kerrottua.

Tällainen luetun ymmärtämisen tuplavarmennus on helppolukuisissa paikallaan, toisin kuin ääneenluettaviksi tarkoitetuissa kuvakirjoissa, joissa kuvan olisi toivottavaa lihottaa jo tekstissä kerrottua.

Leo on Tiimalasin koulun tokaluokkalainen, joka toimittaa omaa lehteä, Leon lemmikkiuutisia. Leon ystävät Veeti ja Sanni ovat Leon tavoin eläinrakkaita ja toimeliaita lapsia.

Molemmissa sarjan avausosissa lähtökohtana on todellinen tai ainakin sellaiseksi kuviteltava tapahtuma tai sattumus. Keskiyön kissat kertoo Korkeasaaren eläintarhan Kissojen yöstä ja Huuhkaja ullakolla kaupunkiin eksyneestä ja melko kesystä huuhkajasta.

Eläintietoutta annetaan maltillisina annoksina sopivan joutuisasti etenevän juonen lomassa.

Kirjojen päätteeksi esitellään Leon lehteensä kirjoittama eläinaiheinen juttu, jonka fonttikoko on aavistuksen verran varsinaisen tarinan kirjasintyyppiä pienempää. Leon lehtijutut innostavat varmasti sarjan lukijoita tekemään omia lehtiä – ja miettimään vaikkapa sitä, millaisia erityisvaatimuksia sanomalehteen kirjoitettava teksti asettaa tekijälleen. Sarja sopiikin vallan mainiosti alakoulun sanomalehtiviikon oheismateriaaliksi!

Pietarsaarelainen kuvittaja ja graafinen suunnittelija Terese Bast on lastenkirjan kuvittajana ensikertalainen ja tekee vakuuttavan debyytin. Hänen räväkkä värimaailmansa ja ennen kaikkea erittäin ilmeikkäät ja sympaattiset lapsihahmonsa antavat sarjalle virkeän ja energisen yleisvaikutelman:

1 kommentti:

Tuima kirjoitti...

Kyllä, nämä ovat kivoja kirjoja, sopivat mainiosti eka- ja tokaluokkalaisten vinkkaukseen. Minuakin viehätti kuvitus tekstin lisäksi, yleistunnelma kirjoista on raikas.

Samaa raikkautta on minusta myös Tittamari Marttisen kirjassa nepi ja paras koiravahti.