tiistai 13. lokakuuta 2009

Retroleluja kaapin perältä

Satu Laatikainen & Riitta Malinen-Tyynelä: Papiljottilehmä ja haalarihai. Helppoja leluja kotitarpeista. Valokuvat Sakari Tiikkaja. 159 sivua. Karisto 2009.



Tämä askartelukirja viis veisaa kalliista, trendikkäistä askarteluvälineistä ja aikuiseen makuun viimeistellyistä design-tuotteista.

Näiden retrohenkisten lelujen materiaalit löytyvät nimittäin hylätyistä, nukkavieruista ja sopivasti patinaa saaneista kaapin perälle sysätyistä esineistä.

Kierrätys, leikkimieli ja lapsilähtöisyys ovat kaikkien leluohjeiden lähtökohtana. Nämä lelut syntyvät siis ihan kirjaimellisesti "nyhjää tyhjästä" -periaatteella.

Kirjan tekijät, 35-vuotiaat tekstiilityönopettaja Riitta Malinen-Tyynelä ja julkaisusihteeri Satu Laatikainen, ovat koonneet kirjaan oman lapsuutensa ja lähipiirinsä monessa leikissä testaamia leluja, joiden otollisin kohderyhmä löytyy 0–5-vuotiaista.

Mukana on klassisia vanhanaikaisia leluja isovanhempien lapsuudesta - esim. purkkipuhelin, kaislavene, lennokki ja hankipyörä, mutta joukossa on myös vanhojen lelujen mukaelmia: käpylehmien sijaan tehtiin 1970-luvulla papiljottilehmiä!

Lelujen hillitty värimaailma hivelee yhtälaisesti myös aikuista makua.

Kirjan ideoista versoo uusia, mikä on hyvän kädentaitokirjan paras tunnusmerkki.

Nykyisen lelu- ja tavarataivaan keskellä elävät pienten lasten vanhemmat havahtuvat kirjan leluvinkkien äärellä oivaltamaan "pienen olevan kaunista" myös lapsen itsensä mielestä. Vedellä (tai ylellisemmin vielä esimerkiksi glitter-kimalteella) täytetty muovipullo tai rapiseva sifonkipussi lumoaa vauva- ja taaperovaiheessa lapsen pitkäksi aikaa.

Lelut on nimetty hauskoilla nimillä – esimerkiksi henkarista on tehty "Hengaava mobile", kaukosäätimestä uudelleen viritetty "Kauko Säätäjä" -niminen hyönteinen ja Bliw-nestesaippuasäiliöistä loihditut veikeät "Paljubabat".

Monet ohjeet ovat niin yksinkertaisia, että leikki-ikäiset voivat askarrella leluja myös omin päin tai yhdessä aikuisen kanssa.

Papiljottilehmä ja haalarihai -kirjan kaltaista kierrätyshenkeä ja arjen esineiden toisinnäkemistä löytyy myös näistä kahdesta lastenkirjasta: Alexander Reichsteinin ja Vera Hlebnikovan Norsunlapsi ja lapanen: teatterileikki (Lasten Keskus 2007) ja Petra Heikkilän Makin makiikkaa. Kuvittelukirja (Lasten Keskus 2007).

1 kommentti:

isoinpapu kirjoitti...

Kuulostaakin kivalta kirjalta. Mulle tuli heti mieleen omat leikit äidin paplareilla.