lauantai 22. joulukuuta 2012

22. luukku: "Joulu tulee aivan minä hetkenä hyvänsä!"


Tove Jansson:  Näkymätön lapsi ja muita kertomuksia. Suomentanut Laila Nieminen. WSOY 1962. 17. painos 2005.

Tove Janssonin kertomus "Kuusi" on joulusatujen aatelia.

Moni uudempi jouluaiheinen lastenkirja on hyödyntänyt sen psykologista viisautta ja kujemielisyyttä. Kuvakirjoissa esiintyy muumien kaltainen pieni lapsi tai eläin, joka ei tiedä joulusta ennakolta mitään, ja suhtautuu kaikkeen enemän tai vähemmän pelon tai hämmennyksenkin sekaisin tuntein.

Muumeilla on tapana nukkua talviunta lokakuusta lähtien ja niinpä niiltä jää joulu yleensä kokematta kokonaan. Mutta eräänä talvena hemulien hermostunut mekkalointi herättää Muumipeikon ennen aikojaan, ja niin koko perhe tulee vihityksi johonkin uuteen ja salaperäiseen rituaaliin, jouluun.

Muumiperhe suhtautuu jouluun ennen muuta järkiperäisesti ja velvollisuudentuntoisesti. 

Muumipappa hakee kuuliaisesti joulukuusen, mutta ei omasta metsästä, "sillä hän oli siitä hyvin tarkka. Hän kiipesi sen sijaan Kampsun aidan yli ja valitsi sieltä suuren kuusen, jota Kampsu ei varmasti tarvinnut mihinkään". 

Ja kun Muumimamma saa kuulla että kuusi pitäisi pukea, hän huolestuu, ettei heillä ole niin suuria vaatteita…Juuri talviunilta kesken kaiken herännyt Muumipeikko katsoo oudoksuen ilman tolkkua säntäilevää Kampsua. Tove Janssonin kuvitusta kertomukseen "Kuusi". 


Janssonin tarinassa kiteytyy antamisen ilo, pyyteetön halu tuottaa läheisille tai aivan tuntemattomillekin –  kuten nyytille ja tämän sukulaisille  - unohtumaton elämys.


Nyyti sukulaisineen nauttii täysin siemauksin muumiperheen koristelemasta joulukuusesta ja herkuista. Tove Janssonin kuvitusta kertomukseen "Kuusi".

Ja vaikka joulun perimmäinen olemus taitaakin jäädä muumeille hiukan epäselväksi, niin yhtä kaikki Muumipeikko toteaa, että ei pelkää enää joulua. Hän arvelee Hemulin ja Kampsun käsittäneen joulun jotenkin väärin.

"Kuusi" on kuultavissa myös Yle Puheen kautta jouluaattoaamuna Lasse Pöystin lukemana klo 7.30 ja uusintana tiistaina  joulupäivänä klo 10.30. Äänite on vuodelta 1995. Kuusen voi kuunnella myös http://areena.yle.fi/radio/1775752 Yle Areenan kautta. 

1 kommentti:

Anna J/ Matkalla Mikä-Mikä-Maahan kirjoitti...

Olipas tämä mukava luukku! Kiitos! :) En ole vielä lukenut Näkymätöntä lasta, mutta haluaisin kyllä.