maanantai 10. joulukuuta 2012

10. luukku: Poropoika Niko on Petteri Punakuonon sukua
Hannu Tuomainen: Niko 2. Lentäjäveljekset. 80 sivua. Gummerus 2012

Niko - Lentäjän poika -elokuva on suomalais-tanskalais-irlantilais-saksalaisena yhteistyönä valmistunut, Hannu Tuomaisen ja Marteinn Thorissonin käsikirjoittama tietokoneanimaatioelokuva, joka sai ensi-iltansa syksyllä 2008. 

Elokuva on myyty jo yli sataan maahan ja se on eniten koskaan teatterikatsojia kerännyt suomalainen elokuva. Kansainvälisestikin mitattuna sillä on ollut  yhteensä yli 3 miljoonaa katsojaa. Erityisen suosituksi elokuva on tullut  Saksassa, Ranskassa ja Puolassa.Lentäjän poika sai Jussi-palkinnot parhaasta käsikirjoituksesta ja vuoden parhaasta elokuvasta. Elokuva oli myös ehdolla Euroopan Oscareissa Vuoden parhaaksi eurooppalaiseksi animaatioksi.  

Hyvä vastaanotto on odotuksen mukaisesti innoittanut tekemään jatko-osan Niko 2:Lentäjäveljekset, joka sai ensi-iltansa lokakuussa.


 Niko 2: lentäjäveljekset- kuvakirjan kuvituksena on animaatioelokuvan kuvituskuvia, Gummerus 2012.

Isättömänä kasvaneen Niko-poron tarina saa jatkoa myös samannimisessä kuvakirjassa, jonka kuvitus ja tarina on otettu suoraan animaatioelokuvasta. 

Tässä jatko-osassa työstetään uusperheen yhdistymiseen liittyviä kipeitäkin tuntoja. Oona-emo viihtyy entistä enemmän Lenni-hirvaksen kanssa. Lennillä on myös poronvasa Jonni, joka herättää Nikossa ristiriitaisia ajatuksia.

Yhteisten, vaarallistenkin seikkailujen karaisemana uuden perheen yhteishenki kuitenkin lujittuu, ja pian Jonnista ja Nikosta tulee molemmista isoveljiä…


 Kansainvälisten piirrosanimaatioiden kliseet näkyvät myös Niko 2 -elokuvassa: liito-orava Juliuksella ja lumikko-Wilmalla on tärkeä roolinsa Nikon tukijoina. 

Niko-poro on sukua Petteri Punakuonolle, jolla oli vastuullinen tehtävä luotsata Joulupukin lahjarekeä halki pimeän taivaan. Nikokin kuuluu Joulupukin  Lentojoukkoihin ja joutuu usein osoittamaan urhoollisuuttaan erilaisissa koitoksissa.

Liito-orava Juliuksen lisäksi tässä jatko-osassa tärkeässä roolissa on myös porovanhus Topias, joka löytää yksinäiselle elämälleen tarkoituksen auttaessaan Nikoa uhkarohkeissa seikkailuissa.

Tuomaisen kerronta keskittyy hengästyttävään tapahtumatykitykseen. Uskottavuus on välillä koetuksella, kun ankarissa luonnon oloissa elävän eläimen kokemaa tuntemusta verrataan sähköiskun saamiseen tai porojen kerrotaan haluavan olla kahdestaan ja puhua "kuin mies miehelle".


 Niko 2: lentäjäveljekset -kuvakirja (Gummerus 2012) käsittelee uusperheen muotoutumista ja mustasukkaisuuden tuntoja.

Animaatiokuvitus on melko hengetöntä ja teksti polveilee kuvituksen päällä välistä hyvinkin vaikealukuisena.   

Ei kommentteja: