perjantai 21. joulukuuta 2012

21. luukku: : "Olkaa nyt ihan hiljaa ja ajatelkaa joulua"Rauha S. Virtanen: Tapaamme Seljalla.  WSOY 1957. 7. painos 2001. 223 sivua. Kansikuva Maija Karma.Rauha S. Virtanen lähti hyvin tietoisesti Selja-sarjassaan luomaan suomalaisille lukijoille vastinetta Louisa M. Alcottin Pikku naisille 1950-luvulla.  

Alcottin tyttökirjaklassikon tapaan myös Seljan perheessä on neljä tytärtä, jolla jokaisella on omat taiteelliset pyrkimyksensä tai elämänpolkunsa.

Selja-sarjan toisessa osassa uusperhe on jo löytänyt tapansa ja tottumuksensa. Isän uusi puoliso Rea on toivotettu avosylin  tervetulleeksi tyttövaltaisen perheen äidiksi.

Tapaamme Seljalla –kirja huipentuu perheen joulun viettoon, johon sekoittuu jännitystä ja pientä hämmennystäkin uuden perheenjäsenen syntymän ajoittuessa juuri joulun alle.

Käytännöllinen Kris saa toteuttaa itseään emännöimällä koko perheelle joulua Rean tullessa sairaalasta täytenä yllätyksenä syntyneiden kaksospoikien, Romuluksen ja Remuksen, kanssa vasta jouluaattona.

Kris vilkaisi isää hiukan närkästyneenä. "Sinun mielestäsi ei siis ole tarpeen keittää riisipuuroa, ei laittaa lanttulaatikkoa eikä rosollia. Et kai kaipaa joulukakkuakaan", hän motkotteli ja lisäsi äkkiä luetteloonsa seuraavan muistiinpanon: "Älä unohda mantelia joulupuurosta." "Älä jännitä niin kamalasti", rauhoitteli isä.Dodo nousi. "Olkaa nyt ihan hiljaa ja ajatelkaa joulua".--

-- Hän tunsi itsensä ylen tärkeäksi, mutta toisinaan myös avuttomaksi ja epätietoiseksi. Ja kaiken aikaa hän oli kauhean huolestunut, menisikö kaikki nuottien mukaan.

Nuoremmat sisaret sentään nauttivat joulusta täysin siemauksin.

"Hauskaa ettei tarvitse olla vanhin", sanoi Margarita Virvalle kulkiessaan tämän ohi hallissa, missä Virva istui kaikessa rauhassa hankaamassa punaisia jouluomenia kiiltäviksi. "Kaikesta saa  nimittäin irti paljon enemmän hauskuutta, kun ei tarvitse joka heti olla niin tärisevän huolestunut."

Katjan Lumiomena-blogissa on suoritettu leikkimielinen kirjakisa kahden tyttökirjaklassikon, Louisa M. Alcottin Pikku naisien ja Rauha S. Virtasen Tapaamme Seljalla  -kirjan, joulukuvausten keskinäisestä paremmuudesta.  

Kilpakategorioina olivat sää, jouluherkut, taideosuus ja joulun ihme. Mittelö oli tasainen, mutta Pikku naisten joulunvietto päihitti Seljan perheen rinnan mitalla, numeroin 8 – 6.


1 kommentti:

Katja / Lumiomena kirjoitti...

Kiva, että linkitit. Pidän tavattomasti molemmista kirjoista, mutta leikkimielisen kirjamatsin voitti Pikku naisia osin bonuspisteiden turvin: kirjassa kun eletään joulusta jouluun.

Hyvää joulun aikaa!