tiistai 11. joulukuuta 2012

Topelius- ja Lydecken-ehdokkaat tasapainottavat joiltain osin uutuustarjotinta
Tänään on julkistettu Suomen Nuorisokirjailijat ry:n jakamien Topelius- ja Arvid Lydecken –palkintojen ehdokkaat, kirjat ja kirjailijat. 

Palkinnon ehdokasasettelu ajoittuu usein vaiheeseen, jolloin mahdollinen kohkaus Finlandia Juniorista on sopivasti laantunut.

Näillä palkinnoilla on ainakin rouva Huun mielestä usein myös ns. korjaava merkitys: ehdolle nostetaan usein sellaisia kirjoja, jotka olisivat ansainneet olla FJ-julkisuudessakin mukana.

Topelius-palkinnon ehdokkaina ovat nämä viisi nuortenromaania:

Laura Lähteenmäki: North End, niskaan putoava taivas, WSOY
Annukka Salama: Käärmeenlumooja, WSOY 
Salla Simukka: Jäljellä ja Toisaalla, Tammi
Mila Teräs: Perhosen varjo, Otava
Kalle Veirto: Leiri, Karisto
Topelius-ehdokkaissa painottuu fantasian ja dystopian suosio: ainoastaan Kalle Veirton Leiri on määriteltävissä realistiseksi nuortenromaaniksi.

Mutta mihin ihmeeseen tältäkin listalta on tipahtanut Seita Vuorelan Karikko, Siiri Enorannan Painajaisten lintukoto ja Sari Peltoniemen Gattonautti ja muita arkisatuja?

Lähteemäen North End , Annukka Salaman Käärmeenlumooja, Simukan Jäljellä ja Veirton Leiri on arvioitu Lastenkirjahyllyssä.Nuoremman lukijakunnan kirjallisuudelle myönnettävän Arvid 
Lydecken-palkinnon ehdokkaina ovat:

Kirsti Ellilä: Majavakevät, Karisto
Ansu Kivekäs: Ykkösjätkät, Tammi
Eppu Nuotio: Papupiilokas, Otava
Kirsi Pehkonen: Punaviiva, Karisto
Ville Tanttu: Tiikerisydän, WSOY


Kivekkään Ykkösjätkät, Eppu Nuotion Papupiilokas ja Kirsi Pehkosen Punaviva  on arvioitu Lastenkirjahyllyssä. 

Erityisen iloinen olen esikoiskirjailija Ville Tantun Tiikerisydämen ehdokkuudesta.

Palkinnot jaetaan 14. tammikuuta. Kumpikin palkinto on suuruudeltaan 1700 euroa. Teosten luonnehdinnat löytyvät Grafomaniasta.

Raadin puheenjohtajajana toimii kriitikko ja kirjastovirkailija Marja Welin, muut jäsenet ovat erityiskirjastonhoitaja Markku Kesti, äidinkielenopettaja Marja Rikaniemi sekä  kriitikko Emma Saure. 
Ei kommentteja: