torstai 4. huhtikuuta 2013

Lumikki Andersson lähtee valloittamaan Ranskaa


Nuortenkirjailija Salla Simukka oli tänään Ykkösen aamu-television kirjatorstain ohjelmapaikalla Seppo Puttosen ja Nadja Nowakin vieraana.

Toivottavasti pätevät, rouva Huun arvostamat kirjallisuustoimittajat Puttonen ja Nowak pitävät myös vastaisuudessa lasten- ja nuortenkirjallisuutta arvossa näkyvällä ohjelmapaikallaan!

Varsinainen jymyuutinen oli vähän vaikeasti piilotettu tv-haastattelun lomaan, mutta Grafomaniasta onneksi sain heti aamusta lisävalaistusta asiaan: Simukan uusimman romaanin Punainen kuin veri ja sen jatko-osien ranskankieliset käännösoikeudet on tosiaan myyty ranskalaiselle Hachette Black Moon –kustantamolle.

Simukan trilleritrilogian avausta on markkinoitu Suomessa jopa ennen näkemättömän isolla volyymillä.

Kirjan tiimoilta on perustettu nuortenlehti Demiin lukupiiri, jossa kirjasta voi keskustella. 

Kirjaa on markkinoitu myös näyttävillä katumainoksilla ja ensi lauantaina järjestetään Helsingin Akateemisessa kirjakaupassa blogistitapaaminen otsikolla "Marmeladia ja proosaa Salla Simukan kanssa".

 Kotimainen nuortenromaani yltää harvoin katumainontaan asti. Salla Simukan Punainen kuin veri -romaanin mainos somisti Tampereen ydinkeskustaa ainakin vielä ennen pääsiäistä. Kuvan copyright: Päivi Heikkilä-Halttunen. 


Suomalainen nuortenkirjallisuus raivaa rytinällä tietään käännösmarkkinoille. Kyse on paljon myös siitä, että kirjallisuuden vientiin panostetaan aiempaa enemmän – sekä FILI:n että kustantamoiden sisällä toimivien vientiagentuurien kautta. Ja aivan varmasti myös ensi vuoden Frankfurtin kirjamessut vaikuttavat siihen, että suomalaista kirjallisuutta haravoidaan nyt entistä tiheämmällä kammalla! 

Ei pidä silti liioin unohtaa, että Seita Parkkola ja Terhi Rannela ovat jo ennen Simukan Ranskan valloitusta ylittäneet haastavia kielialueita. 

Rannelan Taivaan tuuliin on käännetty toissa vuonna Saksaan. Vuorelan Usva ja  Viima ovat herättäneet kiinnostusta ja osin jo julkaistukin ainakin Unkarissa, Italiassa, Yhdysvalloissa, Ranskassa, Tanskassa, Ruotsissa, Italiassa, Unkarissa ja Saksassa.

Punainen kuin veri on arvioitu Lastenkirjahyllyssä maaliskuussa.  

Ei kommentteja: