torstai 28. helmikuuta 2013

Hiljentymiseen houkuttelevaa käyttölyriikkaa


Sirpa Sironen-Hänninen & Jukka Salminen: Ipanakerä. Kuvittanut Markku Pitkänen. 160 sivua. Kustannusosakeyhtiö Päivä 2011.  


Isoilta kustantamoilta on koko 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen aikana ilmestynyt lukuisia komeasti kuvitettuja lastenrunokirjoja. Lastenrunous versoo  monipuolisena monien pienten kustantamoiden tarjonnassa. 

Lounaisessa Hämeessä Tammelassa lastenhoitajana päiväkodin eri sektoreilla työskentelevän Sirpa Sironen-Hännisen Ipanakerä on sivumäärältään tavattoman runsas kokoelma. Esipuheessaan hän kiittää kahta eturivin hengellistä lastenlyyrikkoa, Pia Perkiötä ja Anna-Mari Kaskista, runokurssien annista. Edellä mainittujen lyyrikkojen "arkisen hengellisyyden" tuntu on myös Sironen-Hännisen runoissa vahvasti läsnä.

Itse asiassa iso osa kotimaisesta lastenlyriikastamme ammentaa vieläkin Zacharias Topeliuksen ja Immi Hellénin sadan vuoden takaisesta runoudesta siinä mielessä, että nykyrunoissakin ihmetellään luonnon kauneutta ja arjesta juontuvien tavallisten tapahtumien ainutkertaisuutta.

Ipanakerän runoissa pysähdytään arkisten rutiinien äärelle. Kumpparit, kurahousut ja hoitopäivän rutiinit ovat näiden runojen inspiraation lähteitä. 

Oivallisia tilausrunoja päiväkodin tarpeisiin ovat esimerkiksi runot "Vesirokko", "Hammaskeiju" ja "Päiväunikärpänen".

Ipanakerä taltioi runoihin nykyperheiden kiireisen ja tapahtuman täyteisen arjen. 

"Hikihumppa" –runossa "isi kuskaa, bensaa tankkaa. / Joskus huokaa: Huh, huh, rankkaa." 

"Äidin ystävä" –runossa kerrotaan, kuinka äitikin kaipaa välillä omaa aikaa, vetäytymistä pois arjen pakkotahtisesta hössötyksestä.

Ipanakerässä on paljon kiireen kesytysrunoja, joissa vanhemmat ja lapset paijailevat toisiaan kodin lämmössä. Nämä runot ovat tärkeitä lohturunoja ja tekevät hyvää meille kaikille, ikään, perhetilanteeseen ja sosiaaliseen asemaan katsomatta, kuten runossa "Kotona on paljon aikaa": 

Kotona on paljon aikaa 
Tule, äiti, peiton alle, 
tehdään meille pesä. 
Kuvitellaan, että on 
vielä lomaa ja kesä.

 Unen aallot sisälläni 
hiljallensa soutaa. 
Päivän puuhat, hoitotädit 
odotella joutaa.

 Kotona on paljon aikaa, 
leikit loppuun kestää. 
Miksei, äiti, jäädä tänne, 
kuka meitä estää?

 Tule, äiti, ihan vähän 
anna tässä olla. 
Silitä ja suukota, 
niin tulen sovinnolla.

Kokoelman  runot on koottu alaotsikoiden alle, ne etenevät väljästi vuodenkierron mukaan, syksystä talveen, keväästä kesään myös tärkeimmät kirkolliset ja muut vuotuisjuhlat huomioiden.

Runoissa lapselle sallitaan kaikki tunteet, ja monessa niistä kehotetaan lasta hiljentymään ja kuuntelemaan myös hiljaisuutta. Tällaisia hiljaisuuteen kuin varkain viekoittelevia runoja tarvitaan päiväkodeissa ja kouluissa jatkuvan remellyksen ja tapahtumantäyteisen päivän vastapainoksi!

Runokokoelman ohessa on CD-levy, josta löytyy Jukka Salmisen sävellykset 30:een Ipanakerän runoon. Nämä runot löytyvät kokoelmasta myös nuotinnettuina.

Päivä osakeyhtiö on kristillinen kustantamo, jonka omistaa Suomen Vapaakirkko. Kustantamo on perustettu vuonna 1962
Ei kommentteja: