tiistai 3. marraskuuta 2015

Isä, kiedo minut tarinaan
Gunilla Bergströmin kuvitusta kuvakirjaan 
Mikko Mallikas on oikukas (Tammi 1997).  Tämä ei taida olla ihan ensimmäinen kerta, kun rouva Huu puhuu painokkaasti sen puolesta, että ruotsalaisen kirjailija-kuvittaja Gunilla Bergströmin kuvakirjahahmolle, Mikko Mallikkaan isälle,  pitäisi myöntää Lue lapselle –tunnustuspalkinto.

Olen aina ihaillut sitä luonnikkuutta, jolla Mikon ja isän pienperheessä pidetään huushollin pyörittämisen ohessa myös päivittäisistä lukutuokioista kiinni.

Mikon isä rentoutuu töiden jälkeen lukemalla päivän sanomalehteä. Lukuhetken kruunaa piipun poltto ja kolpakollinen olutta.


Kohtaus yhdestä parhaimmasta Mikko Mallikas -kirjasta eli kuvakirjasta Mikko
Mallikas rakentaa helikopterin
: Mikko käyttää juonikkaasti hyväkseen isän keskittymistä sanomalehden lukemiseen ja saa hajamieliseltä isältä luvan käyttää työkalupakkia, KUNHAN EI KOSKE SAHAAN! Gunilla Bergströmin kuvitusta kuvakirjaan Mikko Mallikas rakentaa helikopterin (Tammi up. 2002). Ja päivän päätteeksi Mikon isä lukee pojalle tietysti iltasadun.


Nykytutkimusten mukaan on tärkeää, että lapsen vanhemmat näyttävät myös omalla esimerkillään lukemisen olevan heille mieluinen vapaa-ajan viettotapa. 

Vaikka vanhemmat lukisivat lapselleen päivät pääksytysten, mutta samalla omalla käytöksellään viestisivät, että lukeminen ei todellakaan ole heille mieluinen tapa viettää aikaa, ponnistelu lapsen lukemaan innostamisesta vesittyy. 

Erityisen iso merkitys on isän esimerkillä.

Kuluvalla Miesten viikolla järjestettävä Kiedo meidät tarinaan -kampanja haastaa miehet toimimaan lukemisen puolesta päiväkotien, koulujen ja kirjastojen arjessa. 

Innostava miehen malli on yksi tärkeimmistä keinoista, joilla varsinkin pojat saadaan kiinnostumaan kirjoista. Siksi miehiä kannustetaan ottamaan aktiivinen rooli lukevina aikuisina.

 

Työn voi tehdä helposti oman perheen tai lapsenlapsen päiväkoti- tai kouluryhmässä tai omassa lähikirjastossa. Ideana on lukea tai tarinoida lapsille hetkinen esimerkiksi aamupiirin tai aamunavaushetken yhteydessä, tai omien lasten kanssa kirjastoissa.

Hankkeen takana on Vanhempainliitto, johon kuuluu lähes 1400 päiväkodeissa, kouluissa ja oppilaitoksissa toimivaa vanhempainyhdistystä. 

Kampanja liittyy Vanhempainliiton VALOSA -hankkeeseen ja Oulun yliopiston Lukuinto-hankkeen yhteistyöhön. 

4 kommenttia:

Pau kirjoitti...

Entäs Emilia ja isä Oskari?

Rouva Huu kirjoitti...Kiitos muistutuksesta, Pau. Rouva Huu lupaa palata Emilian ja Oskarin lukuhetkiin hiukan tuonnempana!

Anonyymi kirjoitti...

Aku Ankka pitäisi palkita ansioistaan kolmen sukulaislapsen työttömänä yksinhuoltaja-sijaisisänä. Hän hoitaa hommansa hyvin ja pärjää myös "naisten töissä". On aina läsnä lasten maailmassa, ottaa heidät vakavasti, retkeilee heidän kanssaan, laittaa ruokaa, yrittää löytää töitä. Lasten ja Akun suhde on selvästi lämmin, vaikka A. osaakin vetää myös rajat (silloin tällöin jopa kilarit).
Anneli

Rouva Huu kirjoitti...


No ilman muuta, kunnia myös Akulle. Yksinhuoltajaisien yhdistys tai pienperheyhdistys voisi pyytää sponsoriapua Aku Ankka -lehdeltä ja samalla antaa kunnian Akun hienolle elämäntyölle.

Ja kun tässä nyt näitä muitakin tunnustuksen arvoisia isäkandidaatteja on tuotu esiin, niin ei pidä unohtaa Markus Majaluoman Hulda-kirjojen isää!