keskiviikko 24. syyskuuta 2014

Kuvakirja hyytävästä kylmyydestä sulattaa kaikkien sydämetLani Yamamoto: Stína Stórasæng. Grymogea 2013.


Kuluvalla viikolla syystuulet ovat jo puhaltaneet luihin ja ytimiin asti ja kesän lämpö on enää muisto vain. 

Tässä toinen rouva Huun suosikki pohjoismaisen lasten- ja nuortenkirjapalkinnon ehdokkaista. Islantilainen kuvakirja viluisesta Stína-tytöstä houkuttaa tekemään erilaisia tulkintoja.Kuva puhuu puolestaan: Stína on itse tehnyt valinnan ja eristäytynyt.
Silti  ulkona lumessa peuhaavat lapset viestittävät kuvan katsojalle, että
tyttö jää paitsi vapaudesta ja riemusta. Lani Yamamaton kuvitusta kuvakirjaan
Stína Stórasæng, Crymogea 2013.  

Ilmitasollaan se kertoo tytöstä, joka palelee koko ajan. Hän käyttää kaiken aikansa, energiansa ja mielikuvituksensa siihen, että saisi pidettyä kylmyyden loitolla. Stina on linnoittautunut pieneen kotiinsa eristäytyen kokonaan muusta maailmasta.   


Osa kirjan viehätystä ovat myös seikkaperäiset, tarkat ohjepiirustukset,
joissa Stína kehittelee toinen toistaan nerokkaampia keinoja pysyä lämpimänä. 
Lani Yamamaton kuvitusta kuvakirjaan Stína Stórasæng, Crymogea 2013.

Tyttö kierrättää vanhoja vaatteitaan matonkuteisiin, joista kutoo lämpöisiä mattoja, hän keksii monimutkaisia viritelmiä, joiden ansiosta ei tarvitse mennä lähelle jääkaappia tai poistua lainkaan sängystä saadakseen kupin kuumaa juomaa. Tyttö on kääriytynyt paksuihin villahuiveihin ja untuvapeittoon.

Onko Stina autisti vai muutoin yksinään viihtyvä erakko ja originelli? Kirjan voi tulkita kertovan myös kaiken alleen peittävästä alakulosta ja yksilön halusta katkaista yhteydet ulkomaailmaan.Ennen pitkää Stína viettää kaiken ajan sängyssään paksun untuvapeiton
alla. 
Lani Yamamaton kuvitusta kuvakirjaan Stína Stórasæng, Crymogea 2013.

Stínan erakon elämä kuitenkin katkeaa yllättäen, kun talvimyrsky sysää Stínan oven auki ja kaksi punaposkista lasta ilmaantuu hänen luokseen. Alkuhämmennyksen jälkeen Stína tarjoilee lapsille lämmintä kaakaota ja opettaa heille sormivirkkausta. Lasten mentyä Stína uskaltautuu pitkästä aikaa ulos ja pyydystää lumihiutaleita kielensä päälle: uudet ystävät ovat lämmittäneet hänen sisintään.


... kunnes talvimyrsky sysää ovesta kaksi lumileikeissä riehunutta lasta
ja Stína saa uutta ajateltavaa. 
Lani Yamamaton kuvitusta kuvakirjaan
Stína Stórasæng, Crymogea 2013.

 

Kirjan lumous perustuu lakoniseen tekstiin ja visuaalisesti runsaaseen kuvitukseen. Kaiken kruunaa vielä se, että kirja on esineenä poikkeuksellisen kaunis ja viimeistelty. Stinan mieltymys tehdä käsitöitä näkyy jo kirjan koristeellisessa kluuttipintaisessa kannessa, jossa Stinan villaan kääriytynyt kasvokuva on saanut ympärilleen neulesilmukkakehyksen.

Lani Yamamoto on opiskellut psykologiaa ja teologiaa ja työskennellyt elokuvaohjaajana Bostonissa. Nyttemmin hän asuu miehensä ja lastensa kanssa Reykjavikissa. Tätä taustaa vasten kirjan voi toki tulkita myös arktisen shokin kuvauksena.
Kirjan veikeän kokonaisvaltaiseen filosofiaan kuuluu sekin, että Yamamoto pyysi muotoilijaystäväänsä Vík Prjónsdóttiria suunnittelemaan kirjalle lämpimän huopaisen suojuksen ja lapasten yhdistelmän, jonka voi tilata erikseen. 

Yamamoto siis uskoo, että Stínan kaltaisia palelevia ihmisiä on enemmänkin! 

2 kommenttia:

Elina K kirjoitti...

Houkutteleva kokonaistaideteos! Amazonin mukaan tämä olisi tulossa englanniksi lokakuun lopussa. Oletan että tätä alkuperäistä ei saa käsiinsä kovin helposti?

Rouva Huu kirjoitti...


Kiitos tiedosta, Elina!

Lahjoitan nämä ehdokaskirjat Lastenkirjainstituutin kirjastoon, joten siellä voi loppuvuodesta lähtien tutustua näihin alkuteoksiin…