perjantai 19. joulukuuta 2014

19. luukku: ”Taivaalta putoilee suuria tanssivia lumihiutaleita”
Juhani Koivisto: Baletin tähti. Kertomus  tanssijasta, joka unohti roolinsa. Kuvittanut Ulla Sainio. Valokuvat Sakari Viika. 96 sivua. Aurinkokustannus 2014.Kyllä, tämäkin kirja on ihan pätevästä syystä mukana Lastenkirjahyllyn joulukirjakalenterissa. 

Kansallisbaletti tuottaa joka joulu uuden balettiesityksen lapsiperheiden ja muiden baletin harrastajien iloksi. Tämänvuotinen esitys on Pähkinänsärkijä ja hiirikuningas, ja juuri tämä E. T. A. Hoffmannin satunakin tunnettu tarina on taustatekstinä Kanslallisbaletin päädramaturgin Juhani Koiviston tekstiin perustuvassa Baletin tähdessä.

Baletin täpö-täydessä tarpeistovarastossa puunukke kopsahtaa  hyllyltä alas ja menettää muistinsa. Se kiertää ympäri balettia ja kuulee samalla monta kiehtovaa tarinaa klassisista balettiesityksistä (mukana on Kansallisbaletin ohjelmistossa olleet Don Quijote, Prinsessa Ruusunen, Tuhkimo, Coppelia, Joutsenlampi, Lumikuningatar, Kaunotar ja hirviö ja Pähkinänsärkijä).Tässä vaiheessa Fredriksoniksi itseään kutsuva ja muistinmenetyksestä kärsivä puunukke ei vielä ole ihan varma osallisuudestaan tähän balettikohtaukseen. Ulla Sainion ja Sakari Viikan kuvitusta Juhani Koiviston lasten kuvatietokirjaan Baletin tähti (Aurinko kustannus 2014).  

Niin, lopulta tämä muistinsa menettänyt puunukke löytää oman roolinsa nimenomaan Pähkinänsärkijästä.

Kehystarinan kupeessa saadaan johdatus ja tiivistelmä kunkin baletin juonenkäänteistä ja hahmoista.

Baletin tähti on tervetullut lasten tietokirja baletin maailmasta. Sen  toteutustapa on samankaltainen kuin Lisbeth Landefortin ja Seppo Nurmimaan pari vuotta sitten Lastenkirjapöllö-palkinnon saanut Oopperaa, oopperaa! Löytöretki lavasteiden taakse: sanoin ja kuvin oopperan maailmasta (Schildt 1997).
Yltiömakea ja romanttinen kuvamaailma sopii tähän tietokirjaan. Sainion visuaalisesti värikylläisiin taustamaisemiin upotetaan Sakari Viikan valokuvia Kansallisbaletin esityksistä. Ulla Sainion ja Sakari Viikan kuvitusta Juhani Koiviston lasten kuvatietokirjaan Baletin tähti (Aurinko kustannus 2014).   

Ulla Sainion digitaalinen kuvitus on värikylläisen sadunomaista. Siinä on ripaus tingelis-tangelista, mutta oikeastaan tällainen ylenpalttinen kimallus kuuluukin baletin visuaaliseen maailmaan. Sakari Viikan Kansallisbaletin esityksistä ottamat värivalokuvat ja Sainion kuvitus  saavat usein samaa värimaailmaa olevan taustan, joka tekee katsomiskokemuksesta levollisen ja … juuri sopivan romanttisen.

Kannattaa muistaa tässä yhteydessä myös Matti Kodan huima kuvitus E. T. A. Hoffmannin Pähkinänsärkijään (Gummerus 1992).3 kommenttia:

bomba nierka kirjoitti...

Kiitos tästä kirjavinkistä! Haluaisin kirjoittaa sinulle myös pari sanaa yksityisesti, mihin osoitteeseen voisin lähettää sähköpostin? YT. Iwona

Rouva Huu kirjoitti...


Hep,

paivi@halttunen.info

mm kirjoitti...

Tämä on ihana kirja. Pikkutytöille ei juuri ole tuoreita balettikirjoja ja tämä kirja paikkaa pahinta pulaa.