perjantai 12. joulukuuta 2014

12. luukku: Viitseliäs mummi pelastaa pikkuhiirten joulun
Julia Hubery & Caroline Pedler: Kun mummi pelasti joulun. Suomentanut Terhi Leskinen. 25 sivua. Kustannus-Mäkelä 2014.Jatketaan taas näiden söpöjen joulueläintarinoiden parissa.

Herttaiset eläinlapset kansoittavat sankoin joukoin taaperoikäisten käännöskuvakirjoja. Lapsi samastuu eläimen pennun edesottamuksiin. Tässä brittiläisessä kuvakirjassa hiiriperhe on lähdössä mummolaan joulun viettoon.

Nipsu-hiiri on hätääntynyt: mistä Joulupukki tietää, että perhe on menossa jouluksi aiemmasta poiketen mummin luokse? Äiti ehdottaa, että hiirilapset Nipsu ja Vinku kirjoittavat Joulupukille kirjeen ja ilmoittavat uudesta juhlanviettopaikasta.  


Sanottu ja tehty, mutta juuri kun kirje kopsahtaa postilaatikkoon, Vinku huomaa, että he unohtivat kertoa Joulupukille mummin osoitteen! No, isä keksii, että Joulupukille jätetään kartta, jonka avulla hän osaa suunnistaa oikeaan paikkaan.Eläinten inhimillistäminen ulottuu tässä kuvakirjassa näin pitkälle: hiiriperhekin
pakkaa autonsa täpötäyteen matkatavaroita lähtiessään joulunviettoon mummin luokse! Caroline Pedlerin kuvitusta Julia Huberyn tekstiin kuvakirjassa Kun mummi pelasti joulun (Kustannus-Mäkelä 2014).
 


Hiiret pakkaavat punaisen autonsa ja lähtevät matkaan. Matka sujuu joutuisammin, kun veljekset laskevat, kumpi huomaa tien varressa enemmän koristeltuja joulukuusia.

Mutta perille päästyä Nipsulla ja Vinkulla on taas syytä huoleen: mummo on tehnyt talossaan remontin, ja savupiippu on poissa kokonaan. Kuinka Joulupukki nyt pääsee tuomaan lahjat?

Mutta mitäpä mummit eivät tekisi lastenlastensa hyväksi: mummi on rakentanut talon katolta huiman liukumäen, joka johtaa talon ovelle!


Ja tulee jouluaatto... ja Joulupukin lahjat. Tietysti.


Loppu hyvin, kaikki hyvin. Jännitys laukeaa, kun Joulupukki löytää perille hiirenpoikasten epäilyksistä huolimatta. Caroline Pedlerin kuvitusta Julia Huberyn tekstiin kuvakirjassa Kun mummi pelasti joulun (Kustannus-Mäkelä 2014).  


Käännöskuvakirjoissa suomalaiset lapset saavat tutustua monenlaisiin meillä vähemmän tunnettuihin  jouluperinteisiin (savupiipun kautta tuleva Joulupukki, joulusukat, joulumistelit). 

Siitä huolimatta monessa käännöskuvakirjassa, myös tässä, mainitaan Joulupukin asuinpaikkana Lappi ja Korvatunturi.  Nipsu ja Vinkukin suunittelevat lähtevänsä ”Lappiin potkulaudoilla, pompitaan pigviinien yli ja ratsastetaan jääkarhun selässä Korvatunturille”.Ei kommentteja: