maanantai 8. joulukuuta 2014

8. luukku: Joulun aikaan ilmassa on ylimääräistä taikaa
Mila Teräs: Telma ja taikojen talvi, kuv. Karoliina Pertamo. 127 sivua, Lue itse -sarja, Otava 2014.

Mila Teräksen sympaattisen pienikokoinen mutta sisällöltään verbaalisesti runsas lukutaidon alkuun suunnattu Telma-sarja on edennyt neljänteen osaansa, joka sekin – yllätys yllätys ! – ajoittuu jouluun.

Ekaluokkalainen Telma hermoilee koulun joulujuhlassa esitettävän runonumeron takia. Oppiiko hän runon ulkoa ja onko hänellä riittävästi rohkeutta esittää runo kantavalla äänellä?

Teräksen tyyli yhdistää lapsen arkea ja taianomaista maagisuutta. 

Telman kerrostalokodissa asuu paljon omalaatuisia aikuisia, joiden ansiosta arki ei koskaan ole harmaata ja tuiki-tavallista. Telmalla itselläänkin taitaa olla oikeat satusilmät:
Telma melkein lentää kotitalon rappuset alas. Pihalla sataa lunta hellästi ja ystävällisesti. Lumi tekee kaikesta vähemmän kulmikasta. Näyttää siltä kuin koko piha olisi yhtä pehmeää hattaraa. Telma tanssii lumeen muutaman siksak-kuvion.


Eetu ja Telma pölyttävät taikuri Pokkuksen itämaista mattoa, ja tästä
seuraa tietysti odottamattomiakin asioita... Kuva jatkuu edellisellä aukeamalla,
jossa Eetu on maton toisessa päässä. Karoliina Pertamon kuvitusta Mila Teräksen lastenromaaniin Telma ja taikojen talvi (Otava 2014). 


Karoliina Pertamo tunnetaan monista väri-iloittelevista lastenkirjakuvituksistaan. Telma-sarja on kuitenkin mustavalkoinen, ja värin sijasta Pertamo leikittelee muilla keinoilla, esimerkiksi jatkamalla kuva-aihetta myös seuraavalle sivulle tai rakentamalla muutoin visuaalisesti runsaita aukeamia.

Telman kodin pihapiirissä sattuu ja tapahtuu: tässä vuorossa
talviolympialaisten uusi laji, kissa-agility! 
Karoliina Pertamon kuvitusta
Mila Teräksen lastenromaaniin Telma ja taikojen talvi (Otava 2014). Ei kommentteja: