tiistai 2. joulukuuta 2014

2. luukku: Hurmurihuijarin huumaa joulupäivänä


Martin Widmark & Helena Willis: Uimahallin arvoitus. Lasse-Maijan etsivätoimisto -sarja. Suomentanut Outi Menna. 92 sivua, Tammi 2014.

Lastenkirjahyllyn  joulukirjakalenterin toisessa  luukussa luetaan tänään ruotsalainen lastendekkari Uimahallin arvoitus. Sen tapahtumat sijoittuvat joulupäivään, mutta kirjan pienen detaljin vuoksi se ansaitsee jo nyt esittelyn sen ansiosta, että eduskunta hyväksyi kansalaisaloitteen tasa-arvoisesta avioliittolaista.

Martin Widmarkin alkuteos on ilmestynyt Ruotsissa jo kolme vuotta sitten, vuonna 2011, ja näin ruotsalaisten lastenkirjallisuuteenkin liittyvä edistysmielisyys ja avarakatseisuus tulee taas kertaalleen todennetuksi. 

Ruotsissa samaa sukupuolta olevien avioliitto sai lainvoiman vuonna 2009.

Vallilan uimahallissa järjestetään joulupäivänä perinteinen joulu-uinti. Paikalle ehättää myös joulupukki ja halukkaat voivat suorittaa  uintimerkin. Helena Willis ei kursaile esitellä pappiakaan koomisen surkuhupaisana
hahmona. Willisin kuvitusta Martin Widmarkin lastenromaaniin Lasse-Maijan
etsivätoimisto: Uimahallin arvoitus
(Tammi 2014). 


Tapahtumaan tuo lisäväriä myös maineikkaan olympiatason uimarin Riku Kotkan uimahypppynäytös, jota erityisesti uimahallin kassalla työskentelevä Elina näyttää odottavan innokkaasti. 

Joulupukin ja Riku Kotkan samanaikaiset vierailut aiheuttavat yleisössä jännitystä. Lasse ja Maija saavat kiperän pulman ratkaistavakseen, kun huomataan, että esitysten aikana uimahallin asiakkaiden tallelokeroon hyvässä uskossa laitetut arvoesineet on varastettu.

Originelleja aikuisia epäiltyjä riittää useampiakin, joukossa myös naamioitunut pappi, joka ilmaisee ärtymyksensä joulun hartautta rikkovasta Kotkan muskelien palvonnasta.  Lapset ovat tuttuun tapaan poliisimestaria nokkelampia ja paljastavat lopulta syyllisen. Perinteisen dekkarikirjallisuuden kliseiden mukaisesti lapset keräävät johtolankoja ja tarkistavat kunkin syyllisen alibit. 
Hurmurihuijarin aikeet selviävät, kun löytyy rakkauskirjeitä sisältävä laatikko,
 jonka lupauksilla ei olekaan katetta. Oikealla uimahallin valvoja Katja ja
 hänen vierellään lipunmyyjä Elina. Helena Willisin kuvitusta Martin Widmarkin lastenromaaniin Lasse-Maijan 
etsivätoimisto: Uimahallin arvoitus (Tammi 2014). 


Rikokseen liittyy myös intohimodraama, joka tosin näyttää olevan yksipuolista laatua. Uimahallin valvoja Katja nimittäin tunnustaa rakkautensa lipunmyyjä Elinalle.

Lasse-Maijan etsivätoimisto -kirjoissa on nykyisin runsas nelivärikuvitus aiemman mustavalkokuvituksen sijaan. Myös sarjan alkupään osia on saatavina uusina nelivärikuvitettuina uusina laitoksina. 

Lapsen maailma -lehden tuoreessa joulukuun numerossa 
toimittaja Elina Venesmäki on haastatellut Aalto-yliopiston taiteen ja median laitokselle pro gradu työn tehnyttä Hanna Välitaloa

Välitalo tutki lopputyössään, miten ei-heterot näkyvät lastenkirjoissa, ja päätyi tekemään itse aihepiiriin liittyvän lastenkirjan. Kirja kertoo Hannusta ja Pertusta joilla on pieni Kerttu-tytär. 

Välitalon tutkimuksen tulos ei yllätä: suomalaiset lastenkirjat ovat täynnä heteroydinperheitä ja Välitalo löysi ainoastaan viisi kuvakirjaa, joissa esiintyi yksi tai useampia homohahmoja. Hannusta, Pertusta ja Kertusta kertovassa kuvakirjassa hän halusi päähenkilöksi nimenomaan miesparin, jolla on lapsi, koska aihe on loistanut poissaolollaan.  Välitalo on lähettänyt luonnoksen kirjastaan kustantajille, toivoo saavansa kirjan julkaistuksi tavalla tai toisella.    

Ei kommentteja: