keskiviikko 3. joulukuuta 2014

3. luukku: Lunkki mieliala auttaa jouluruuhkassa


Barbro Lindgren & Sven Nordqvist: Aapo eksyy. Suomentanut Kaija Pakkanen. 27 sivua. Tammi 1991.
Kauppiaat odottavat jo kieli ja käsi pitkällä pian  käynnistyvää joulumyyntisesonkia. Ruotsalainen kuvakirja melkein neljännesvuosisadan takaa kiteyttää yhä oivaltavasti ja jopa ilmestymishetkeään konkreettisemmin jouluun liittyvän kulutushysterian pahimmat puolet …. lapsen näkökulmasta.

Aapon äiti luuli, että Aaposta oli hauska käydä isossa valintamyymälässä. Ja Aapo luuli, että äidistä oli hauska käydä isossa valintamyymälässä. 
         Sen vuoksi Aapon äiti otti Aapon mukaansa isoon valintamyymälään. Ja sen vuoksi Aapo lähti äidin mukana isoon valintamyymälään. 
         Voi hurja miten iso se oli! Oven ulkopuolella oli ainakin tuhat autoa. Ja ainakin tuhat äitiä ja isää juoksenteli edestakaisin autojen ja myymälän väliä. He kiskoivat perässään vihaisia lapsia ja lykkäsivät keikkuvia kärryjä, jotka pursuivat tarpeettomia tavaroita 


Kaija Pakkasen suomennoksessa puhutaan valintamyymälästä, mutta 
iso parkkipaikka viittaa pikemminkin ostoskeskukseen. Sven Nordqvistin kuvitusta 
Barbro Lindgrenin tekstiin kuvakirjaan Aapo eksyy (Tammi 1991).
 


Leikki-ikäinen Aapo eksyy heti äidistään ja hätääntyy kaupan ihmisvilinässä: ”Entä jos kukaa ei enää koskaan löydä häntä? Entä jos hänen on kierrettävä koko loppuelämänsä valintamyymälässä?"

Aapo kuitenkin kokoaa itsensä ja huomaa pian, että kaupassa on muitakin hänen laillaan eksyneitä, lasten, koirien ja nallejen lisäksi myös muistisairas vanhus, vauvan suusta eksynyt tutti, nakkisämpylä ja lukuisia muita hukassa olevia löytötavaroita.  Joukkue vaeltaa leikkikaluosastolle, joka on täynnä kiljuvia lapsia, jotka ovat vihaisia vanhemmilleen, koska nämä eivät suostu ostamaan kaikkein kalleimpia leluja.

Lopulta koko konkkaronkka väsyy olemaan eksyksissä ja kaikki puhkeavat valtavaan parkuun. Ja kukin löytää takaisin vanhempansa tai omistajansa luokse.


Tässä vaiheessa Aapo ja muut eksyneet toverit ovat jo aika väsyksissä, ja kuvituksen sävyt ovat harmaat ja aikuisten ilmeet jos mahdollista vielä lähtötilannettakin yrmeämpiä. Sven Nordqvistin kuvitusta Barbro Lindgrenin tekstiin kuvakirjaan Aapo eksyy (Tammi 1991). Sven Nordqvist ilkamoi kuvituksessa, josta löytyy paljon yksityiskohtia, aikuisten kariatyyrejä ja yllättäviä kuvakulmia. 

Lapsen painajaismainen kokemus hylätyksi tulemisesta ja hukassa olemisesta tiivistyy aukeamalle: siinä Aapib ympärillä vellovat aikuiset esitetään jurottavana harmaana massana, joka ei kiinnitä ympäröivään todellisuuteen enää mitään huomiota.

Aapo eksyy -kuvakirjan voi lukea myös kulutuskriittisenä kannanottona. Kirjan päätteeksi Aapo ehdottaa äidille, että ensi kerralla mentäisiin pieneen kauppaan.Ei kommentteja: