lauantai 20. joulukuuta 2014

20. luukku: Miksi kukaan ei voi enää nähdä joulupukkia?














Hiroko Motai & Marika Maijala: Miljoona biljoona joulupukkia. 40 sivua. Englannin kielestä kääntänyt Mirjam Ilvas. Schildts & Söderströms 2014.



Rouva Huun ehdoton suosikki tämänvuotisesta joulukirjatarjonnasta on japanilais-suomalaisena yhteistyönä toteutettu kuvakirja Miljoona biljoona joulupukkia.

Se on radikaali, anarkistinen ja hyvin tähän nykyiseen hurlumhei- ja kaikki-tänne-heti nyt -elämänmenoon istuva lastenkirja, joka kunnioittaa perinteisen joulusadun edeltäjiä mutta myös nykylasta lapsipsykologisesti vallan tyydyttävällä tavalla.

Ja kuinka niukoista aineksista tämä japanilaisen nuoren naisen, Hiroko Motain, tarina muodostuukaan. 

Kaikki oli aluksi niin kovin helppoa ja vaivatonta:

Kauan, kauan sitten koko maailmassa oli vain yksi joulupukki. Koska koko maailmassa oli vain vähän ihmisiä.
 
Mutta sitten asiat monimutkaistuvat: yksi joulupukki ei kykene hoitamaan kaikkien maailman lasten joulutoiveita. Pukin lahjasäkki kävi koko ajan raskaammaksi.



Joulupukki rohkaistuu lähestymään jumalaa, jotta tämä tekisi lisää joulupukkeja. Marika Maijalan kuvitusta Hiroko Motain kuvakirjaan Miljoona biljoona joulupukkia (Schildts & Söderströms 2014).  

Joulupukki rohkaisee mielensä ja pyytää jumalalta, että tämä monistaisi pukin, niin urakka helpottuisi. Marika Maijalan oivallus on hieno: jumala esitetään isona kuusena, joka on arvokas, vakaa ja pyhä.


Marika Maijalan visuaalisesti sympaattisella joulupukilla on kokoonsa nähden valtava hiippalakki ja pitkä parta.  Maijalan kuvitusta Hiroko Motain kuvakirjaan Miljoona biljoona joulupukkia (Schildts & Söderströms 2014).  


Mutta hyöty jää lyhytaikaiseksi: monistetuista pukeista tulee paljon alkuperäistä pienempiä, ja taas ne ovat helisemässä jouluaaton urakan kanssa.

Ja pukkeja tulee jo miljoona, kenties biljoona, kunnes ne keksivät kuiskia aikuisen korvan juuressa ylivertaisen ideansa: eli jospa aikuiset vähän auttaisivat joulupukkeja ja hankkisivat lahjoja lapsille.


Maijalan tyyliin kuuluu reipashenkinen ja siekailematon kuva-alan rajaus, jossa tylsät aikuiset voidaan huoletta leikata kahtia. Marika Maijalan kuvitusta Hiroko Motain kuvakirjaan Miljoona biljoona joulupukkia (Schildts & Söderströms 2014).  


Hiroko Motai on Tove Janssonin tuotannon ihailija, ja hän halusi vasiten tarjota käsikirjoitustaan kustantamolle, joka on kustantanut Janssonin kirjoja Suomessa. 

Ja mikä onni, että kuvittajaksi pyydettiin nimenomaan Marika Maijalaan, joka hienosti luo taas aivan uuden tyylin ja kuvitustekniikan. Koulun piirustustunneilta tuttu sakuraliitu on pehmeä ja helposti lähestyttävä. Karrikoidut ihmishahmot ovat jälleen Maijalan tyyliin pitkäraajaisia ja dynaamisia, kuvitus tuo mieleen 1960-luvun visuaalisen kuvamaailman.







Ei kommentteja: